Main Content

Košice ponúkajú skvelú šou, kvalita služieb zaostáva za svetom

streda, 15. máj 2019 09:24 | Autor: Jakub Vaverka

Steel Aréna Košice
Steel Aréna Košice | zdroj: TASR

Slovensko samostatne organizuje majstrovstvá sveta A kategórie druhý raz vo svojej histórii. V roku 2011 domácu reprezentáciu hostila Bratislava, tento raz Slováci hrajú v Košiciach. To znamená nápor fanúšikov na metropolu východu. Nápor, ktorý odhalí čo i len najmenšie nedostatky.

Od piatka panuje na Slovensku hokejová horúčka. V pondelok sme sa vybrali do epicentra diania – do Košíc, kde hrajú svoje zápasy naši hokejisti. O športovej stránke majstrovstiev sveta toho nie je potrebné hovoriť veľa. Slováci prehrali s Kanadou 5:6 v jedenásťgólovej prestrelke, ktorá dostala nálepku „predčasné finále“. Prehnané? Možno. Pravdou však je, že zverenci Craiga Ramsayho ukázali, že môžu hrať prakticky s hocikým a siahali po troch bodoch s hokejovou veľmocou.

Žiaľ, nevyšlo to. Nevyšiel ani záver, ku ktorého pokazeniu prispeli rozhodcovia, no definitívne ho pokazili emóciami ovplyvnení fanúšikovia, ktorí vypískali hymnu Kanady. To sa nerobí. Prečítali ste si o tom toho však až-až, zbytočne sa v tom vŕtať opäť. Košice je potrebné pochváliť. Zápasová šou je perfektná, diváci sa bavia. Či už pred stretnutiami, počas nich a aj po ich skončení. Akcie na elektronickej kocke, maskot Macejko či kvalitný výber hudby dotvárajú výbornú atmosféru svetového šampionátu.

Po športovej stránke sú MS 2019 zábavou, za ktorú ľuďom nevadí zaplatiť aj vysoké ceny. Ešte k tomu treba dodať, že Slovensko hrá zatiaľ fantasticky, čo všetko len násobí. Majstrovstvá ale nie sú len šport, je to celý produkt, ktorý hýbe spoločnosťou. Východ Slovenska dostal k dispozícii obrovskú šancu hostiť slovenské zápasy a okrem toho Američanov, Fínov, Nemcov, Dánov, Francúzov, Angličanov a Kanaďanov.

Preto musíme byť nároční a snažiť sa, aby veci boli robené stopercentne. Svet sa pozerá. Keď prídete pred Steel Arénu, doslova si nemáte kde kúpiť jedlo ani pitie. Možné je to až na štadióne, pričom na tribúnu si so sebou počas zápasov (s výnimkou večerného) nemôžete nič zobrať, pretože by sa následne nestíhalo upratať. Keby bolo v okolí viacej stánkov s občerstvením, zvýšili by sa aj tržby a v neposlednom rade spokojnosť ľudí.

Ďalším kritickým bodom sú obchody so suvenírmi. Košických predajcov, či už na štadióne alebo pred ním sme sa rozhodli preveriť. Zaujímal nás oficiálny puk k majstrovstvám sveta, na ktorom sú všetci účastníci a maskot Macejko. Ceny? 18 eur za tento typ puku a tridsať eur za plyšového macka. Priveľa? Možno, ale sú to MS. Kto chce, kúpi si, kto nie, nie.

Keď sme sa opýtali, či je Macejko k dispozícii, bolo nám v asi ôsmich predajných stánkoch povedané, že nie. Puky? Vypredané. Podotýkame, že sa hral prvý zápas dňa a prebiehal štvrtý deň majstrovstiev. Na otázku, či spomenuté suveníry budú „k mání“ večer, nám bolo povedané toto: „Nie, zrejme nie. Asi prídu zajtra, uvidíme.“ Čo prosíme? Zajtra?

Uvedomujú si ľudia, ktorí pracujú na zásobovaní a distribúcií suvenírov, že 90% fanúšikov príde na jeden hrací deň? Keby prebiehal posledný deň turnaja, nepovieme ani mäkké F. MS ale prebiehajú len od piatku, a teda je nemysliteľné, aby si ľudia z celého sveta nemohli kúpiť základné veci ako maskota či puk.

Je to škoda, Košice inak ponúkajú všetko, čo dejisko šampionátu ponúkať musí. Samozrejme, mesto ako také nemôže za vyššie načrtnuté skúsenosti, ale organizátori áno. Vieme, že sa naše texty dostávajú aj na tie najvyššie miesta slovenského hokeja. Preto nechceme, aby si niekto zobral tieto slová osobne. Inak, ako konštruktívnou kritikou sa však ďalej posunúť nedá.