Main Content

Kakkománia v plnom prúde: Má 18 rokov a národ ho miluje

streda, 15. máj 2019 09:21 | Autor: Jakub Vaverka

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko | zdroj: YouTube

Niekto môže hrať hokej viac ako dve dekády, ale nedostane sa mu ocenenia v rodnej krajine. Iný naopak s kariérou len začína a už mu jeho rodná hruda leží pri nohách. Ak nepoznáte meno Kaapo Kakko, mali by ste to ihneď zmeniť.

Rodák z mesta Turku odohral na šampionáte v Košiciach doposiaľ tri stretnutia. Proti Kanade si zapísal dva góly, proti Slovensku, žiaľ, tri presné zásahy. V pondelok proti USA nebodoval a Suomi prvý raz na turnaji prehrali. Z deviatich možných majú ale na svojom konte sedem bodov a s tímom, ktorý je plný talentovaných mladíkov prekvapujú hokejový svet.

Kakko má za sebou kvalitný ročník vo fínskej najvyššej súťaži, kde je hráčom TPS. V lete ho čaká vstupný draft do NHL, kde je odhadovaný na druhé miesto. Prvý by mal byť Američan Jack Hughes. Aj keď šampionát doposiaľ vychádza oveľa lepšie Fínovi, Hughes podával perfektné výkony celú sezónu a jeho pozícia by byť ohrozená nemala.

Pravdepodobné teda je, že Kaapo podpíše zmluvu s New Yorkom Rangers, ktorý by si mal voliť v drafte, ktorý je na programe vo Vancouveri, ako druhý (po New Jersey Devils). Osemnásťročný chlapec s číslom 24 na chrbte takpovediac nemusí riešiť, kam povedú jeho ďalšie kroky. Ešte je stále násťročný, ale už teraz sa môže pochváliť statusom národnej hviezdy.

V pondelok sme to videli na vlastné oči. Je zvykom, že fanúšikovia chodia po majstrovstvách v húfoch a skandujú buď meno svojej krajiny alebo národné pokriky. Z času na čas od nich počuť mená ich najväčších hviezd. Keď ale idete okolo Fínov, je takmer stopercentne isté, že skôr či neskôr započujete dve magické slová – Kaapo Kakko.

Možno je to spôsobené tým, že Fíni majú poskladané mužstvo z mladých či menej známych hráčov. Možno je to ale spôsobené tým, že Kakko je nadaný mladík, akého krajina tisícich jazier dlho nezažila. Laine je výborný, potvrdzuje to vo Winnipegu, famózny je aj Barkov z Floridy, kde je dokonca kapitánom. Keď sa ale pozrieme na čísla, Kaapo má lepšie štatistiky ako jeho krajan Barkov v ročníku 2012/2013, kedy si ho Panthers vybrali z druhého miesta a už teraz väčšiu popularitu ako Laine.

„Kaaaaapo Kakko, Kaaaaaapo Kakko, Kaaaaaapo Kakko,“ počuť v okolí košickej Steel Arény, počuť na námestí, pri Dóme Svätej Alžbety či v krčmách a v reštauráciách. Keď sa útočník TPS dotkol puku v zápase proti Amerike, Suomi na tribúnach išli do vytrženia. Keď bol Kakko v šanci, Fíni ani nedýchali. Niektorí z priaznivcov sa vám dokonca prihovoria a snažia sa vám vysvetliť PREČO. Prečo ho tak milujú.

Jediné, čo im rozumiete je však to, čo vám je jasné ešte predtým, ako otvoria ústa. A to, že reč bude o Kaapovi Kakkovi. Keby teraz kandidoval na prezidenta krajiny, zrejme by vyhral. Jediné, čo mu v tom bráni je vekový limit.