Main Content

Osobnosti anglického futbalu hodnotia boj o titul: Liverpool nemal lepší tím 30 rokov!

pondelok, 13. máj 2019 11:33 | Autor: Timotej Gašper

Jamie Carragher
Jamie Carragher | zdroj: YouTube

Jamie Carragher, Graeme Souness a ďalšie osobnosti anglického futbalu zhodnotili uplynulú sezónu, pričom vyzdvihli najmä schopnosti Pepa Guardiolu.

Jamie Carragher ako bývalý anglický reprezentačný obranca strávil celú mládežnícku i profesionálnu kariéru v Liverpoole a svojho času bol považovaný za absolútnu špičku defenzívnych priestorov. 

„Tento tím Manchestru City je naozaj výnimočný! Snaha Liverpoolu bola získať nejakú odmenu za profesionálny prístup, preto je pre nich dôležité finále Ligy majstrov. Ako som povedal skôr, tento tím Liverpoolu je najlepší za 30 rokov a ak sa trénerovi podarí vyhrať Ligu majstrov, bude aj najlepším trénerom za 30 rokov. Tento tím potrebuje niečo veľké aby ukázali, čo všetko museli spraviť. Klopp je kvalitný tréner plný optimizmu a je cítiť, že boja o titul sa nevzdá ani o rok. Ak však City opäť dosiahne hranicu 96, 98 či 100 bodov, potom to bude zas veľmi náročné udržať. Jediné, čo môže LFC ľutovať je, že neporazili City. Nemôžete očakávať, že rival stratí body, ak mu ich neviete vziať vy. Liverpool získal len 1 zo 6 a v budúcej sezóne sa musia zamerať práve na to,“ okomentoval situáciu Jamie Carragher. 

Takmer 60 reprezentačných štartov za Škótsko, tri trofeje Ligy majstrov a mnoho ďalších úspechov, tieto aj ostatné atribúty majú spoločného menovateľa, ktorým je 66-ročný bývalý stredopoliar, Graeme Souness.

„City je tím, ktorý si sám vie dať päsťou do nosa a spamätať sa. To predviedli aj proti Birghtonu. Celú sezónu hrali pomerne konzistentne a s dobrým kádrom to zvládli. Hrajú priamo, bez chýb a sú fantastickí, o tom niet pochýb. Myslím si, že v lete budú opäť aktívni na prestupovom trhu. Tento tím Liverpoolu je perfektný! Neviem vám povedať, či som za život videl kvalitnejší tím „len“ so strieborným umiestnením. Prirovnal by som to k MS 1982 a Brazílii- boli najlepším tímom, ktorý nezískal titul. To platí pre LFC, boli najlepší v sezóne ale nezískali titul. Sú tím bez slabín, no remizovali pár zápasov a to ich stálo titul,“zakončil Souness, ktorý v kádri LFC strávil 6 rokov (1978-1984).

Aj v prípade Garryho Nevillea platí, že skvelý hráč nemusí byť zároveň úspešný tréner. Legenda Manchestru United strávila na Old Trafford 17 rokov profesionálnej kariéry a 85 krát obliekol najcennejší dres „The Three Lions“. 

„Obhájiť ligový titul je o mentalite a Guardiola tú mentalitu nainštaloval do kabíny. Je silný, nebojácny a vie dať svojmu kádru pocit neporaziteľnosti. Je skvelý! Dokážu si ho udržať ďalších 10 rokov? Musia si ho udržať! Keď tam bude on, ostatné tímy sa len ťažko priblížia.“

John Barnes hral profesionálne 18 rokov, z čoho ani raz neodišiel z Anglicka a až 10 rokov strávil v Liverpoole. 55-ročný bývalý záložník hodnotí sezónu nasledovne.

„Od City to bola lepšia hra ako vlani. Pred rokom nemali takmer žiaden tlak a konkurenciu, s čím sa hrá oveľa jednoduchšie. Tentokrát im Liverpool nedal vydýchnuť a oni sa museli mať na pozore celý čas. Stále som cítil, že City sa pod tlakom proste nedarí. Videli sme to proti Liverpoolu v Lige majstrov aj proti United. Hovorím vám, ak ich dáte pod tlak, začnú chybovať. Paradoxom je, že pod tlakom boli aj v posledných zápasoch sa zvládli ich. V poslednom kole dokonca museli otáčať skóre, fantázia z ich strany, gratulujem! 

97 bodov a jedna prehra, je ťažké uveriť, že z týchto čísel nie je titul. Nie je to však sklamanie, mali úžasnú sezónu. Liverpool si zaslúži špeciálnu gratuláciu aj za to, že nikto neočakával tak vytrvalý boj o titul. Skvelá sezóna z oboch strán. Teraz je na konkurencii, ako sa postavia k tomu, že prví dvaja utiekli s gigantickým bodovým rozdielom. A úprimne budem smutný, ak sa v novom ročníku nenájde klub, ktorý by vyvinul tlak na City a LFC.“