Main Content

Guardiola varoval rivalov, no priznal: Bol to najťažšie vybojovaný titul v kariére

pondelok, 13. máj 2019 10:21 | Autor: TASR

Pep Guardiola (vpravo)
Pep Guardiola (vpravo) | zdroj: TASR

Londýn 13. mája (TASR) - Boj o anglický futbalový titul mal v sezóne 2018/2019 výnimočné parametre. Majstrovskú korunu obhájil Manchester City o jediný bod pred FC Liverpool (98, resp. 97 bodov). Ich kombinovaný súčet 195 bodov je rekordný v dejinách Premier League a "Citizens" museli na to, aby ho získali, vyhrať uplynulých 14 ligových zápasov za sebou.

Zverenci španielskeho trénera Pepa Guardiolu, štedro dotovaní majiteľom šejkom Mansourom bin Zayedom Al Nahyanom zo SAE, našli v Anglicku v podobe LFC viac ako zdatnú konkurenciu. Výber Nemca Jürgena Kloppa dlho PL viedol, prehral v nej len raz, ale až sedem remíz rozhodlo, že 29-ročné čakanie na titul bude pokračovať najmenej o rok dlhšie. Liverpoolske bodové konto je síce tretie najväčšie v histórii PL po 100 bodoch City zo sezóny 2017/2018, resp. tejto, ale ani to nestačilo.

Nedeľa 12. mája priniesla rozuzlenie, keď Guardiolovci v Brightone síce prehrávali 0:1, ale štyrmi gólmi otočili vývoj. "The Reds" doma zdolali 2:0 Wolves, na trofej musia ale čakať ďalej. Napraviť si chuť môžu 1. júna vo finále Ligy majstrov 2018/2019 proti Tottenhamu Hotspur v Madride, čo bude ich druhé finále LM za sebou.

Guardiola vyhral tri španielske majstrovské tituly s FC Barcelona, resp. tri nemecké v I. bundeslige s Bayernom Mníchov. Ani Anglicku sa ešte nehodlá skončiť, tamojších rivalov varoval, že éra jeho tímu bude pokračovať. A to ešte budúci týždeň hrá City vo Wembley finále FA Cupu proti Watfordu a môže sa stať prvým mužstvom, ktoré v Anglicku vyhrá treble (PL, Ligový pohár a FA Cup).

"Víťazenie je návykové. Vyhrať titul len pár dní pred finále FA Cupu je povzbudivé. Musíme sa na to dobre pripraviť. A musíme už myslieť aj na budúcu sezónu a urobiť správne rozhodnutia," povedal muž, ktorý za 10 rokov trénerskej kariéry okrem ďalších trofejí získal osem majstrovských titulov.

"Myslím si, že budúca sezóna bude vzrušujúca. Manchester United sa už musí vrátiť. Chelsea so Sarrim bude ešte lepšia, Tottenham hrá finále Ligy majstrov a Arsenal, ak urobí čo má, bude tiež v hre. Vieme, že musíme akceptovať tieto výzvy a ja sľubujem, že my budeme späť a budeme ešte silnejší. Až keď získate titul, uvedomíte si aká ťažká to bola cesta. Musíme byť pokorní. Liverpool za posledné štyri roky nevyhral ani jeden. Manchester United a Liverpool sú najúspešnejšie a najväčšie kluby v Anglicku. Najväčšia chyba by bola, čo sa mne ale nestane, veriť, že sme niečo špeciálne, lebo sme získali štyri alebo päť trofejí za dva roky. Ale stále môžu prísť štyri alebo päť sezón a vy nevyhráte nič. Preto chcem, aby si fanúšikovia aj klub užili tento moment," dodal 48-ročný kouč.

Guardiola tiež zagratuloval LFC. "Aby sme získali titul, museli sme vyhrať 14 zápasov za sebou. Prinútil nás k tomu FC Liverpool. Toto bol najťažšie vybojovaný titul v moje trénerskej kariére. Musím Liverpoolu preto pogratulovať a poďakovať. V minulej sezóne Manchester City stanovil štandard a v tejto sezóne to bol Liverpool, jeho konzistencia, ktorá nás hnala dopredu. My sme za dve sezóny nazbierali v lige 198 bodov, to je neuveriteľné. Za normálnych okolností keď získate 100 bodov, v nasledujúcej sezóne musíte ísť dolu. Ale Liverpool nás prinútil k opaku. Očakávam, že Liverpool bude o rok silnejší, ale to budeme aj my. Získali sme dva tituly za sebou a cítim, že aj v budúcej sezóne budeme chcieť byť opäť tu," citovala agentúra DPA Španiela.

Kapitán "Citizens" Vincent Kompany tiež ocenil kvalitu rivala z Liverpoolu. "Liverpool bol v tejto sezóne úžasný, ale je to takto. Oni si nezaslúžili prehrať boj o titul, ale radovať sa môže len jeden. Ja som o to šťastnejší, že sme uspeli v konkurencii tak výborného tímu. Teraz budeme oslavovať, ale s mierou, pretože musíme myslieť aj na sobotňajší zápas," citovala belgického stopéra agentúra AP.

Pred "citizens" sa podarilo obhájiť majstrovský titul v Anglicku Manchestru United v roku 2009.