Main Content

Chlapci z Barcelony, môžete si búchať hlavu o stenu

streda, 8. máj 2019 11:33 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

To, čo sa stalo včera v semifinále Ligy majstrov na liverpoolskom Anfield Road, bude diskusiu ešte dlhé dni.

Komentár Jakuba Vaverku

Liverpool pred odvetou semifinále Ligy majstrov proti Barcelone prehrával 0:3. The Reds navyše nemohli počítať s hviezdami typu Mohameda Salaha a Roberta Firmina. Trent Alexander-Arnold pred stretnutím povedal, že absencie lídrov sú značné, ale aspoň je tu šanca pre mladých hráčov stať sa hrdinami. Slová pekné, ale na tvárach mnohých vyvolali iba sympatický úsmev. Predovšetkým v Barcelone.

Katalánci majú domácu ligu vo vrecku, okrem čerstvo zraneného Dembélého sa na maródov sťažovať nemohli a všetko v tomto ročníku podmieňovali zisku trofeje z Ligy majstrov. Všetko im hralo do karát. Výhra o triedu proti LFC aj napriek nie príliš presvedčivému výkonu posunula Barcu na hranicu finálového zápasu v Madride. Odvetný duel v meste Beatles mal mať iba príchuť dohrávania, v ktorom takpovediac o nič nešlo. Teda, ísť nemalo.

Kto si to myslel, nemohol sa viacej mýliť. Jurgen Klopp svoje mužstvo, ktoré cez víkend vydrelo tri body v lige proti Newcastlu, pripravil famózne. Po polčase Červení viedli 1:0 po presnom zásahu Origiho. Vedenie bolo sympatické, ale ďať ďalšie aspoň 2 góly Barcelone sa zdalo byť nepravdepodobné. Keď v prvej polovici druhého polčasu dvakrát skóroval Holanďan Wijnaldum, štadión od radosti takmer vybuchol. Zaslúžene, The Reds súpera trhali v zuboch po všetkých stránkach.

Začínalo sa odznova. Barca sa hľadala, nevedela si poriadne prihrať, Suarez, Messi a Coutinho boli neviditeľní. Chválený obranca Jordi Alba akoby hral futbal prvý raz. Keď potom Alexander-Arnold s Origim prešli pri rohovom kope Kataláncom cez rozum a domáci skórovali 4:0, prítomným bolo jasné, že sa píše futbalová história. Blaugranas hrajúci bez duše sa na odpoveď nezmohli, pričom podotýkame, že na postup im stačil aj výsledok 4:1:

Minulý rok Barcelona vypadla vo štvrťfinále po tom, čo po výhre 4:1 proti AS Rím vo večnom meste prehrala 0:3. Každý zainteresovaný to pripomínal aj tento rok, každý z katalánskeho tábora hovoril, že si na to musia dať pozor. Dokonca aj kouč Valverde pred odvetou povedal, že netreba súpera podceniť, pretože nič nie je rozhodnuté.

Kto ale duel sledoval, nemohol sa zbaviť dojmu, že španielsky majster Liverpool podcenil. Messi a spol. nastupovali na zápas s tým, že sa im nič nemôže stať, že našli na The Reds recept, že postup majú vo vrecku. Rovnako, ako pred rokom. Toto nie je výkonnostný problém, veď Ter Stegen, Alba, Busquets, Coutinho, Messi či Suarez patria do svetovej futbalovej špičky.

Toto je mentálna záležitosť. Nie je totiž možné, aby takto Barcelona prakticky rok, čo rok vybuchovala v rozhodujúcich dueloch sezóny. Ak ste fanúšikom FCB a ste sklamaní, prípadne máte z toho pokazenú náladu, povedzte si, že by to v prvom rade malo hnevať miliardárov v katalánskych dresoch. Podceňovať nemôžete nikoho, ešte k tomu  v Lige majstrov, keď hráte v Liverpoole. Aj keby ste viedli 4:0.

Naozaj nevieme, kde robia na Camp Nou chybu, ale ako sa hovorí, kto sa z histórie nepoučí, musí si ju zopakovať. Barca sa evidentne nepoučila, ani po prehrách o triedu s Juventusom či AS Rím. Pritom sami Barcelončania vedia, že zvrátiť sa dá aj štvorgólové manko (viď dvojzápas proti PSG).Výprask 0:4 od Liverpoolu možno kompetentným v Katalánsku otvorí oči. 

A možno nie. Jedno je ale isté, nech sa to už niekomu páči alebo nie, Barcelona sa musí zmieriť s tým, že minimálne v meradle Ligy majstrov ďaleko zaostáva za svojím večným rivalom Realom Madrid. Biely Balet, aj keď tento rok vypadol so skvelým Ajaxom, vie, ako hrať turnajové súťaže. Barca to kedysi vedela tiež, ale súčasný tím FCB akoby zabúdal, že sa hrá na dvojzápasy a nielen na jeden vzájomný duel.