Main Content

Sarri ešte bude mať pravdu. Chelsea je tam, kde patrí

pondelok, 6. máj 2019 08:11 | Autor: Jakub Vaverka

Maurizio Sarri
Maurizio Sarri | zdroj: TASR

Okrem súboja o titul je v Anglicku každoročne zaujímavý aj boj o TOP 4, ktorá znamená Ligu majstrov. Tento rok o prvé štyri priečky reálne bojovalo šesť mužstiev, predovšetkým o tretiu a štvrtú. Víťazom tohto súboja na diaľku sa stala londýnska Chelsea.

Komentár Jakuba Vaverku

Do boja o TOP 4 prakticky nemusíme rátať Manchester City a Liverpool. Kluby, ktoré zažívajú perfektný ročník, pokorili deväťdesiatbodovú hranicu a bolo by fér, keby titul získali oba. Už dva-tri mesiace dozadu bolo jasné, že im Liga majstrov v nasledujúcom ročníku neunikne. Zvyšné dve pozície ostávali pre štvoricu Tottenham Hotspur, Arsenal, Manchester United a Chelsea. Chvíľami to vyzeralo, že v TOP 4 nechce skončiť ani jeden z týchto klubov, kolo pred koncom sme ale múdrejší.

Po ročnej odmlke sa vracia do Ligy majstrov Chelsea. Oficiálny účet Modrých na sociálnej sieti Facebook to vystihol slovami Vraciame sa tam, kam patríme. Faktom je, že The Blues do Champions League skutočne patria. Súťaž vyhrali v roku 2012, v roku 2014 si zahrali semifinále a vždy keď v LM štartujú, ich stretnutia sa tešia veľkej sledovanosti. K boju o prvú štvoricu dodajme, že mimo Ligu majstrov ostane Manchester United a o poslednú priečku si to na diaľku rozdajú Tottenham Hotspur a Arsenal Londýn. Pre úplnosť, Arsenal môže postúpiť aj cez Európsku ligu a Spurs, keby milionársku súťaž vyhrali, pretože sa nachádzajú v jej semifinále.

Eden Hazard, Maurizio Sarri
Eden Hazard, Maurizio Sarri | zdroj: TASR

Chelsea je ale veľmi zaujímavým prípadom klubu, ktorý si neosvojil nového trénera, ale aj keď to chvíľami vyzeralo na sabotáž, Liga majstrov bude. Nakoniec ešte môže mať kritizovaný kormidelník Maurizio Sarri pravdu. V úvode roka povedal, že ak Modrí postúpia do Champions League a vyhrajú Európsku ligu, tento ročník bude pre celok zo Stamford Bridge veľmi úspešný. UCL je vo vrecku, po remíze 1:1 vo Frankfurte je na dosah aj finále európskej pohárovej súťaže číslo dva. Vzhľadom na to, čo sa v Chelsea v tomto ročníku dialo, je to takmer námet na film.

Spomeňme si na neutíchajúcu kritiku Sarriho, nespokojnosť hráčov ako Cahill a Fabregas s praktikami nového lodivoda, vzopretie brankára Kepu, prestupová sága okolo Edena Hazarda či zvažovanie predaja klubu Romanom Abramovičom. Fanúšikovia Modrých nemajú ani sekundu na vydýchnutie a dianie v ich obľúbenom klube pripomína napínavý pravidelný seriál. K tomu pridajme zákaz prestupov na najbližšie dve prestupové obdobia. Sarri kritiku filtruje, o svojom odchode nehovorí a po spečatení TOP 4 prehlásil, že ak si klub udrží Higuaína (ďalší terč kritiky, ktorý sa v Premier League evidentne doposiaľ neetabloval), môžeme čakať od Modrých veľké veci.

Keby to povedal ktokoľvek iný, v akomkoľvek inom mužstve, zrejme by sa to bralo na ľahkú váhu. Keď to ale povedal Sarri, ktorého nepoložila ani takmer celá vzbúrená modrá časť Londýna, treba to brať seriózne. Jedno je isté, Chelsea splnila dôležitý cieľ, vrátila sa na úroveň, kam za posledných 15 rokov patrí a ročník môže zakončiť s trofejou nad hlavou. A ktorý anglický klub získal za posledných desať rokov najviac trofejí? Ten, o ktorom je tento komentár.