Main Content

VIDEO: Niekdajší reprezentant Hreus vychválil veľkolepého Šatana: Taká je doba, reprezentačný kouč nemá inú možnosť

sobota, 4. máj 2019 09:58 | Autor: TASR

Miroslav Šatan a Michal Hreus
Miroslav Šatan a Michal Hreus | zdroj: TASR

Bratislava 4. mája (TASR) – Bývalý slovenský hokejový reprezentant Michal Hreus považuje pred MS 2019 za najväčších favoritov na zlato Rusov, Švédov a Čechov. V televíznom štúdiu TABLET.TV porozprával aj o súčasnom tíme SR, zaspomínal si na zisk striebra na MS 2000 v Petrohrade a prezradil čosi aj o svojej súčasnej trénerskej práci v bratislavskom Slovane.

Slovenskí hokejisti odohrali v záverečnej príprave na domáce MS doposiaľ sedem duelov, pričom v súbojoch s ČR (1:3, 0:2), Nemeckom (1:3, 1:2) a Švédskom (0:4) ťahali za kratší koniec. Z výhier sa tešili iba v dvojzápase s Rakúskom (2:1 po sam. nájazdoch a 5:1). Ani jeden duel však zverenci trénera Craiga Ramsayho neodohrali v identickom zložení. Hráči prichádzajú a odchádzajú, káder sa za pochodu stále formuje. "Taká je doba. Reprezentačný tréner dnes nemá možnosť zobrať si káder, dajme tomu už v 90-percentnom zložení na nejaký výcvikový tábor a tam s ním pracovať. Každý hokejista má iné klubové povinnosti a náš kouč tak musí káder formovať za pochodu, hráčov rotovať a skúšať. Inú možnosť v súčasnosti naozaj nemá, a tak to musí o to viac zdynamizovať do záveru, nastaviť cvičenia, a keď to bude mať pod palcom kompletné, tak tú súhru potom nastaviť v čo najkratšom čase," povedal Hreus.

Azda najžiarivejší tím budú mať na tohtoročnom šampionáte Rusi, ktorí sa na Slovensku predstavia aj s hviezdnym triom Alexander Ovečkin, Iľja Kovaľčuk, Jevgenij Malkin. Hreus má však okrem zbornej aj ďalších favoritov na najvyššie priečky: "Švédski hokejisti sú motivovaní zlatým hetrikom, keďže triumfovali na predchádzajúcich dvoch šampionátoch. Majú na to káder i ambiciózneho trénera, navyše ich zdobí tvrdá hra v prípustnosti pravidiel, a tým pádom v ich tíme nevidím žiadnu slabinu. Silní však určite budú aj Česi, ktorí budú mať v Bratislave takmer domáce prostredie. Čiže počítam s tým, že aj oni pôjdu na turnaji ďaleko. Čo sa týka Rusov, bude najmä na trénerovi, ako sa mu podarí ukočírovať a dať dokopy veľké hviezdy. Spomínam si totiž na šampionát spred troch rokov, keď Rusi v domácom prostredí zostali s hviezdnym tímom pred finálovými bránami, pričom v semifinálovom súboji ich fínski hokejisti takmer k ničomu nepustili," podotkol bývalý reprezentačný útočník.

Hreus mal to šťastie, že počas hráčskej kariéry sa síce predstavil iba na jediných MS, no práve tie sa do kroniky slovenského hokeja zapísali veľkými písmenami. Zverenci trénera Jána Filca totiž v roku 2000 v Petrohrade získali historický prvý cenný kov zo seniorských svetových šampionátov – striebro. Vo finále nestačili na Čechov, ktorým podľahli 3:5. "Ani by som nepovedal, že už je tomu devätnásť rokov, ubehlo to naozaj rýchlo. Sem-tam mi prejde mysľou nejaká spomienka na tento šampionát, azda najintenzívnejšie to bolo pred tromi rokmi, keď som spolukomentoval MS práve z Petrohradu. Bol som totiž ubytovaný v tom istom hoteli, v ktorom sme v roku 2000 s reprezentáciou bývali, zápasy sa hrali na rovnakom štadióne ako pred rokmi, čiže vtedy boli tie spomienky skutočne najživšie."

Hviezdou šampionátu v Petrohrade bol vtedajší kapitán SR a súčasný generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan. Na turnaji strelil desať gólov, pridal dve asistencie a stal sa najproduktívnejším hráčom podujatia. "Miro Šatan bol vynikajúci hokejista už predtým, o tom sme všetci vedeli, no to ako mu z pohľadu lídra nášho tímu vyšli MS v Petrohrade, bolo niečo veľkolepé. Ako mladý hráč som hral som po boku viacerých osobností a zažil som mnoho dobrých kapitánov, ale takého ako Mira veru nie. Priznám sa, že mňa osobne veľmi príjemne prekvapilo, ako to vtedy bravúrne zvládol. Dodnes som presvedčený, že práve jeho vodcovské schopnosti mali veľký vplyv na to, čo sa nám podarilo," vrátil sa myšlienkami takmer dve desaťročia dozadu niekdajší vynikajúci center, ktorý sa v Petrohrade 2000 gólovo presadil v zápase s Fínskom (2:2) v základnej skupine a potom aj vo štvrťfinále s USA (4:1).

Dnes už 46-ročný rodák zo Žiliny pracuje dlhší čas pri mládeži Slovana Bratislava, pričom so staršími žiakmi sa ako tréner tešil pred pár týždňami z ďalšieho titulu majstra SR. "S Michalom Machom, mojim vynikajúcim kamarátom a zároveň bývalým spoluhráčom, sme pred tromi rokmi vytvorili fajn trénerský tandem. Tri roky po sebe sa nám z kvalitnej západoslovenskej skupiny podarilo s chlapcami postúpiť až do finále, pričom sme skončili dvakrát prví a raz druhí. Chybičkou krásy je, že z toho nebol zlatý hetrik, prerušili nám to vlani Košičania, no o to je naša radosť tento rok väčšia, keďže sme im to vrátili a titul je opäť v správnych rukách," povedal s úsmevom Hreus, ktorého počas hráčskej kariéry viedlo množstvo trénerov: "Tí dobrí ma motivovali a tých ktorých som vnímal opačne, ma zasa naučili, aký nebyť."