Main Content

Abramovič na odchode: Kto preberie Chelsea? V hre sú miliardy

piatok, 3. máj 2019 09:46 | Autor: Jakub Vaverka

Roman Abramovič, Chelsea
Roman Abramovič, Chelsea | zdroj: TASR

Chelsea sa zaradila medzi najlepšie kluby na svete vďaka ruskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi, ktorý do klubu prišiel v roku 2003. Jeho éra na Stamford Bridge sa môže čoskoro skončiť.

Už dlhšie sa hovorí, že Roman Abramovič nie je taký presvedčený o svojej budúcnosti v Chelsea, ako tomu bolo v minulosti. Rus rieši problémy v súkromí, taktiež musí čeliť otázkam, ako sa zmení jeho ekonomická situácia, ak vojde do platnosti Brexit. Navyše, silnie tlak fanúšikov The Blues na diskutabilné prestupové či personálne ťahy v klube.

​Možným novým vlastníkom Chelsea sa môže stať najbohatší muž Veľkej Británie Jim Ratcliffe. „Nikdy nehovorte nikdy, nevieme, ako debaty skončia,“ cituje jeho slová ​BBC. Ratcliffe je známym fanúšikom Manchestru United, ale jeho láska k Red Devils nie je taká silná, že by nemohol investovať v Londýne. Otázne však je, či bude Brit chcieť riskovať. Kúpa Chelsea by ho totiž mohla vyjsť na štyri miliardy libier.

Zruinovať by ho to ale nemalo, jeho majetok je odhadovaný na 21 miliárd libier. „Som fanúšikom Manchestru United, to je fakt. Fandiť im v tomto období je pomerne utrpením,“ priznáva.  Sir Jim Ratcliffe v minulosti investoval do cyklistiky a najnovšie do futbalu vo Švajčiarsku, konkrétne do klubu FC Lausanne-Sport. „Do futbalu sme vložili náš prvý prst. Je to iný a komplikovaný svet, nechceme nič uponáhľať.“

Ratcliffe je v tejto chvíli najväčším adeptom na prebratie Chelsea, ale v hre majú byť aj nemenované finančné skupiny zo Spojených štátov amerických a Ázie. V bulvárnej britskej tlači sa dokonca objavili správy, že The Blues by mohla kúpiť arabská kráľovská rodina.