Main Content

Lionel Messi musí vyhrať Zlatú loptu, inak to bude škandál

štvrtok, 2. máj 2019 10:17 | Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Lionel Messi je aktuálne najväčším a praktickým jediným kandidátom na získanie Zlatej lopty za rok 2019. Je iba máj, ale situácia sa vyvíja jednoznačne.

Komentár Jakuba Vaverku

Keď si spomenieme na to, že Lionel Messi sa v ankete časopisu France Football Zlatá lopta umiestnil na piatom mieste, a teda bol označený nálepkou piateho najlepšieho hráča na svete, je to vyslovene smiešne. V určitých ohľadoch až prejavom dešpektu. Rodák z mesta Rosario nemal ideálny uplynulý rok, ale minimálne miesto v TOP 3 si zaslúžil. To je však zabudnuté a čoskoro nám skončí ročník 2018/2019.

V ňom zatiaľ vieme, že Barcelona suverénne obhájila španielsky titul pred Atléticom Madrid a Realom Madrid, pričom Lionel Messi je najproduktívnejším hráčom La Ligy a rovnako tak najlepším strelcom. Aj keď do konca súťaže ešte ostávajú tri kolá, na tomto zistení by sa nič meniť nemalo. K tomu dodajme, že koncom mája čaká Kataláncov finále španielskeho pohára, v ktorom vyzvú Valenciu a sú taktiež obhajcom trofeje.

V Lige majstrov sú zverenci trénera Ernesta Valverdeho krôčik od finále, keď v prvom semifinále zdolali vyzdvihovaný Liverpool rozdielom triedy 3:0. Výhru režíroval kapitán Messi, ktorý sa postaral o dva presné zásahy. Predovšetkým jeho gól z priameho kopu bol futbalovou lahôdkou. Messi v tejto sezóne odohral 46 duelov, skóroval v nich 48-krát a spoluhráčom na presný zásah prihral 22-krát.

Argentínčan pred ročníkom v príhovore na Camp Nou povedal, že najväčším cieľom FCB v tomto ročníku je vrátiť trofej pre víťaza Ligy majstrov do metropoly Katalánska, prvý raz od roku 2015. Misia ešte nie je na konci, ale cieľ sa po včerajšku výraznejšie priblížil. Prečo je ale Leo Messi prakticky jediným adeptom na Zlatú loptu?

Jeho mužstvo vyhráva na všetkých frontoch a ak získa Ligu majstrov, bude najlepším klubom v tomto ročníku. Messi kraľuje individuálnym štatistikám a dorástol do pozície lídra, pre ktorého kapitánska páska nie je príťažou či kozmetickým doplnkom. Okrem toho, kto by mohol Messiho vyzvať? Cristiano Ronaldo si odohral vysoký štandard, ale čísla mu po odchode do Talianska išli nadol a titul zo Serie A bude primálo.

Kylian Mbappé, ktorý dostal nedávno trojzápasový dištanc za nezvládnutie nervov si mierne pošramotil svoje renomé, i keď štatisticky bol Messiho vyzývateľom práve on. Aj v jeho prípade, zisk titulu v podceňovanej Ligue 1 je málo, zrkadlom (nielen) v poslednej dekáde je Liga majstrov. Virgil Van Dijk zažíva fantastický ročník, ale stopér to má proti ofenzívnym futbalistom vždy náročnejšie. Hazard si na úplný vrchol musí počkať, Neymar ani len neprichádza do debaty.

Ešte nie je koniec, v lete nás čaká Copa América a do uzavretia ankety sa ešte rozbehne ďalší ročník, k čomu musíme pridať aj trofeje ako superpoháre či majstrovstvá sveta klubov. Aktuálne ale všetko nasvedčuje tomu, že Messi si šiestu Zlatú loptu vo svojej kariére zaslúži. Má na to všetky predpoklady a zažíva ročník, na ktorý sa bude dlho spomínať.