Main Content

Slováci sa pred Rakúskom zhodujú: Musíme začať vyhrávať a strieľať góly

streda, 17. apríl 2019 14:02 | Autor: TASR

Craig Ramsay - tréning
Craig Ramsay - tréning | zdroj: TASR

Piešťany 17. apríla (TASR) - Slovenských hokejových reprezentantov čaká v treťom týždni záverečnej prípravy na domáce MS previerka s Rakúskom. V dvojzápase Euro Hockey Challenge v Salzburgu a Innsbrucku chcú zverenci trénera Craiga Ramsayho po troch prehrách konečne zvíťaziť, no na to sa potrebujú hlavne zlepšiť v koncovke.

Slováci pred domácimi majstrovstvami sveta najprv "padli" doma v Topoľčanoch so Švédskom 0:4 a minulý týždeň prehrali na pôde Nemecka 1:2 a 1:3. Ramsay mal viacero výhrad k výkonom, no hlavne s hrou pred súperovou bránkou. Vo všetkých troch dueloch si jeho zverenci vypracovali šance, no strelili len dva góly. "Nemôžeme byť spokojní, keď nedávame góly. Jedna vec, ktorú sme si všimli, je, že náš druhý a tretí útočník sa snažia ísť tak blízko k bránke, že ich odrazené puky minú. Budeme pracovať na streľbe, dorážkach, chodiť pred bránku a cloniť, aby brankár nevidel všetky strely," povedal Ramsay.

Po dvojzápase v Nemecku pribudli do kádra obranca Marek Ďaloga a útočník Marián Studenič, po menších zdravotných problémoch budú k dispozícii už aj Milan Kytnár a Rastislav Špirko. Ďaloga patrí medzi skúsených reprezentačných obrancov a zabojuje už o svoje piate majstrovstvá sveta. Dvadsaťročného krídelníka Studeniča, ktorého Binghamton nepostúpil do play off v nižšej zámorskej súťaži AHL, čaká premiéra v reprezentačnom A-tíme. Naopak, v príprave už nepokračujú Martin Chovan, Matej Paulovič a Radoslav Tybor.

Slovensko sa stretlo v histórii s Rakúskom celkovo 34-krát a má výrazne pozitívnu bilanciu. Až v 26 prípadoch sa tešilo z triumfu, dva duely sa skončili remízou a v šiestich triumfovali Rakúšania. Aj celkové skóre hovorí jasne v prospech SR - 137:57. Tímy si naposledy zmerali sily v decembri na Švajčiarskom pohári, keď Slováci triumfovali vysoko 6:1. Podľa Ďalogu sa však tento výsledok nerodil ľahko. "Vtedy sme si mysleli, že to pôjde samé, ale v prvej tretine to vôbec nešlo. Riadne nás prekvapili, ako nás napádali a mali nás prečítaných. Až od druhej tretiny sme hrali dobre a nakoniec sme vyhrali. Ale sú naozaj dobrí," uviedol. Slováci zdolali Rakúsko aj vlani na MS v Kodani 4:2, naposledy mu podľahli v skupine na MS 2013 v Helsinkách 1:2 po nájazdoch.

Švajčiarsky tréner Rakúšanov Roger Bader nominoval na zápasy so Slovenskom dokopy až 29 hráčov, z toho troch brankárov, desať obrancov a 16 útočníkov. V kádri figurujú traja nováčikovia, obrancovia David Maier a Raphael Wolf a útočník Philipp Pöschmann. Najskúsenejší v kádri je so 78 štartmi útočník Manuel Ganahl z fínskeho Lukko Rauma, najproduktívnejší s 35 bodmi v 55 dueloch Konstantin Komarek zo švédskeho Malmö Redhawks. Rakúšania odštartovali záverečnú prípravu dvojzápasom s Českom, prvý prehrali vonku 1:3, v druhom doma im tesne podľahli 4:5 po nájazdoch.

"Musíme už začať vyhrávať, pretože máme zlú bilanciu. Prehrali sme všetky tri zápasy a dali sme len dva góly, takže musíme v tom pridať a zlepšiť sa. S Rakúšanmi sme hrali naposledy vo Švajčiarsku, boli veľmi nepríjemní, korčuliarsky vyspelí a rýchli. Vyhrali sme tam, dali sme viac gólov, ale hlavné bolo, že sme dali prvý my. Ak by to bolo naopak, hralo by sa nám podstatne ťažšie. Musíme hrať umne, prečíslovať ich a držať sa našej hry. Nebude to ľahké, ale verím, že tie góly dáme a vyhráme," povedal Radovan Puliš.

Slováci si v rámci Euro Hockey Challenge zmerajú sily s Rakúskom najprv v piatok v Salzburgu (19. apríla o 18.00 h) a o deň neskôr v Innsbrucku (20. apríla o 17.30 h). V záverečnej príprave budú pokračovať dvojzápasom s Českom v Trenčíne a Nitre (26. a 27. apríla), duelom s Veľkou Britániou v Poprade (4. mája) a generálkou na MS bude súboj s Nórmi v Michalovciach (7. mája).

Káder SR pred dvojzápasom Euro Hockey Challenge proti Rakúsku v Salzburgu a Innsbrucku (19. - 20. apríla):

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín., 7/0), Július Hudáček (Spartak Moskva, Rus./KHL, 44/0), Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, štarty v reprezentácii/góly: 4/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 50/5), Marek Ďaloga (Mora IK, Švéd., 81/9), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd., 20/1), Mário Grman (Slovan Bratislava, KHL, 18/0), Patrik Koch (HC Košice, 6/0), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR, 14/0), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL, 117/9), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 25/0)

Útočníci: Martin Bakoš (HK Soči, Rus./KHL, 62/12), Dávid Bondra (HK Poprad, 23/4), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL, 28/2), Lukáš Cingel (Mountfield HK, ČR, 54/5), Michal Chovan (HKM Zvolen, 10/1), Milan Kytnár (HKM Zvolen, 14/0), Adam Liška (Slovan Bratislava, KHL, 5/0), Ladislav Nagy (HC Košice, 111/33), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 13/4), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL, 17/1), Marián Studenič (Binghamton Devils, USA/AHL, 0/0), Patrik Svitana (HK Poprad, 24/1), Rastislav Špirko (HKM Zvolen, 41/4)