Main Content

Možnosti Slovana v Lige majstrov: Čo potrebuje, aby bol nasadený?

utorok, 16. apríl 2019 11:36 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan - LM
ŠK Slovan - LM | zdroj: TASR

Hoci niektorými slovenskými médiami prebehla správa, že Slovan má v Lige majstrov istotu nasadenia, nie je to pravda. Práve naopak, musí čakať na vývoj viacerých líg. Čítajte viac.

ŠK Slovan Bratislava začne svoju púť Ligou majstrov (LM) už v 1. predkole, pričom ak sa chce dostať do skupinovej fázy milionárskej súťaže, bude musieť vyradiť až štyroch súperov. Ak by vypadol už na úvodnej prekážke, dostane šancu na opravu v majstrovskej časti Európskej ligy (EL), konkrétne v jeho 2. predkole. Ak by vypadol v 2. predkole LM, „prestúpi“ do 3. predkola EL atď. Pričom vypadnutie v play-off LM (čiže 4. predkole) sa rovná presunu priamo do skupiny EL. Slovan teda musí zvládnuť minimálne tri prekážky zo štyroch, ak chce v pohárovej Európe uspieť, ergo postúpiť do skupiny.

Pre pripomenutie, tento nový systém predkôl platí od aktuálnej sezóny, ako prvý ho z našich majstrov teda zažil FC Spartak Trnava. Dovtedy totiž platilo, že na postup do skupiny slovenským šampiónom stačilo vyradiť dvoch súperov z troch. Premietnuté do praxe, Trnavčania by mali istú skupinu EL už po vyradení Zrinjskeho Mostaru a Legie Varšava, pričom s CZ Belehrad by hrali v predĺžení o skupinu LM. Ale keďže v ňom nešťastne vypadli, museli hrať ešte play-off EL proti Olimpiji Ľubľana, ktorú s prehľadom vyradili. A CZ hrala play-off LM proti Salzburgu, ktorý tiež vyradila.

Spartak začal už v úvodnom predkole ako nenasadený, ale aj tak v pohárovej Európe uspel. Slovan by mohol mať o niečo ľahšiu cestu, ale nie je pravda, že už má istotu nasadenia, ako sa to objavilo vo viacerých médiách. Na jeho dobré vyhliadky v súvislosti s možným nasadením sme síce upozornili už na konci jesene pri bilancovaní slovenských koeficientov, ale na matematickú pečiatku jeho nasadenia v 1. predkole LM sa stále čaká. Ak by mal súčasný trnavský koeficient (8,500), mal by nasadenie isté.

Istotu nasadenia v 1. predkole LM v tejto chvíli majú BATE Borisov (Bielorusko), FK Astana (Kazachstan), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Šerif Tiraspoľ (Moldavsko), Rosenborg Trondheim (Nórsko), HJK Helsinki (Fínsko), FC Dundalk (Írsko) a majster Cypru. Z klubov, ktoré na Cypre ešte môžu získať titul, má totiž každý vyšší koeficient ako Slovan. Ten ho má na úrovni 6,000. Môže však nastať situácia, že majstri Izraela a Cypru sa presunú do 2. predkola LM ešte pred žrebom, to keď nový víťaz LM získa miestenku aj v domácej súťaži.

Voľných je aktuálne ešte deväť miest (situáciu však môže zmeniť vývoj v tomto ročníku LM), no belasí sa určite nedostanú pred The New Saints (Wales). Ten má síce zhodný koeficient ako Slovan, ale waleský majster mal v ostatných sezónach na pohárovej scéne lepšie výsledky, preto je vyššie. To znamená, že Slovan potrebuje, aby sa ešte osem majstrov nedostalo pred neho, za predpokladu, že LM vyhrá niekto bez miestenky do nej cez vlastnú ligu.

Lenže v Škótsku (Celtic Glasgow), Srbsku (CZ Belehrad), Slovinsku (NK Maribor) a Severnom Macedónsku (Škendija Tetovo) je to vzhľadom na vývoj súťaží takmer nereálne. To znamená, že slovanistom zostávajú v tejto chvíli prakticky len štyri voľné miestenky na nasadenie. Vzhľadom na vývoj súťaží a koeficienty možných majstrov ich môže zaujímať už len šesť líg, keďže iba kluby z nich ich môžu predbehnúť. Ak to aspoň v štyroch z nich dopadne pre Slovan nepriaznivo, bude nenasadený. No kým v Maďarsku to vyzerá pre Slovan nádejne, zvyšných päť súťaží je mimoriadne otvorených.

Čo ŠK Slovan Bratislava potrebuje (musia sa stať minimálne tri):

Poľsko – aby nebola majstrom aktuálne o skóre druhá Legia Varšava (zostáva 7 kôl).
Azerbajdžan – musí byť majstrom aktuálne druhé Neftči Baku a nie líder Karabach Agdam (rozdiel 2 body, zostávajú 4 kolá, hrajú ešte aj vzájomný zápas).
Bulharsko – aby nebol majstrom aktuálne prvý Ludogorec Razgrad (má 3 body náskok, zostáva 7 kôl, s druhým CSKA Sofia ešte bude hrať).
Maďarsko – aby bol majstrom vedúci Ferencvaros Budapešť a nie druhé MOL Vidi zo Stoličného Belehradu (má 8 bodov náskok a zostáva 5 kôl, v ďalšom kole hrajú spolu).
Rumunsko – aby nebol majstrom aktuálne druhý FC SB, čo je bývalá Steaua Bukurešť (skupina o titul je veľmi vyrovnaná, FC SB stráca na prvý CFR Kluž 3 body a zostáva 5 kôl, bude tiež ešte vzájomný zápas, v hre o titul sú však aj ďalší)
Luxembursko – aby nebol majstrom aktuálny líder F91 Dudelange (má 4 body náskok a zostáva 6 kôl).
Liga majstrov – aby ju vyhral niekto, kto získa miestenku do budúcej skupinovej edície aj v domácej súťaži

Už istí nasadení v 1. predkole Ligy majstrov:

BATE Borisov (Bielorusko)
FK Astana (Kazachstan)
Maccabi Tel Aviv (Izrael)
Šerif Tiraspoľ (Moldavsko)
Rosenborg Trondheim (Nórsko)
HJK Helsinki (Fínsko)
FC Dundalk (Írsko)
majster Cypru

Už istí nenasadení v 1. predkole Ligy majstrov:

Valur Reykjavík (Island)
Linfield Belfast (Severné Írsko)
HB Tórshavn (Faerské ostrovy)
FC Riga (Lotyšsko)
Saburtalo Tbilisi (Gruzínsko)
majster Čiernej Hory

Na zaradenie v 1. predkole LM čakajú The New Saints (Wales), ŠK Slovan Bratislava (Slovensko), AIK Štokholm (Švédsko), Suduva Marijampole (Litva), Nomme Kalju (Estónsko) a budúci majstri Škótska, Srbska, Poľska, Azerbajdžanu, Bulharska, Maďarska, Rumunska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Albánska, Luxemburska, Arménska, Malty a víťaz predkvalifikačného turnaja (majstri Gibraltáru, Kosova, Andorry a San Marína). Zvyšné krajiny sa pripoja do súťaže neskôr.

Žrebovanie sa uskutoční 18. júna a hrať sa bude 9.-10. júla, odvety potom 16.-17. júla.