Main Content

Titul je v správnych rukách: Kvalita Slovana sa však ešte iba ukáže

pondelok, 15. apríl 2019 19:31 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Futbalové Slovensko pozná svojho majstra. Slovan potvrdil pozíciu jasného favorita, v ktorej sme ho videli už pred sezónou. No až budúca ukáže jeho silu.

Komentár Filipa Chudého

Ako sme to predpokladali už pred sezónou, tak sa aj stalo. Slovan naozaj získal titul v predstihu niekoľkých kôl, čo sme prognózovali už pred prvým ligovým kolom, pričom sme to podložili niekoľkými argumentmi.

Prvým bolo to, že Slovan za ťažké milióny eur zložil najdrahší káder v histórii našej ligy, do ktorého navyše mesačne pumpuje v súčte slušnú šesťmiestnu sumu na platoch. Aj z toho dôvodu bolo jasné, že viacero jeho futbalistov je na našu ligu naozaj nadštandardných. Napríklad len do takého Šporara investoval sumu (nákup+plat), ktorá je zrejme vyššia ako súčet ročných rozpočtov troch najmenej majetných klubov našej ligy, ak nie aj štyroch. A ďalej je tu Moha, Rabiu, Holman… Racionálne uvažujúci človek, ktorý vie počítať, potom logicky považuje proklamovaný rozpočet belasých za nezmysel. Možno by nebolo zlé povedať skutočné čísla, veď je vlastne pozitívne, že sa blížia k bohatým klubom z okolitých krajín.

Ďalším našim predsezónnym argumentom, prečo to bude Slovan, bola skutočnosť, že má mužstvo už dlhšie pokope, pričom v ofenzíve získava potrebnú ľahkosť, čo sezóna potvrdila. Defenzívu sme síce označili a stále ju považujeme za otáznejšiu, ale Slovanu veľmi pomohlo to, že počas sezóny začal hrať defenzívnejší futbal. Zo 4-3-3 prešiel na 4-2-3-1, pričom dvojica defenzívnych stredopoliarov Ljubičič, De Kamps vyvážila celú zostavu. Predtým hrávali namiesto nich v strede poľa hráči skôr smerom dopredu, lenže nefungovalo to, keďže vzadu vznikali veľké diery. Tie sa síce občas vyskytnú aj teraz, ale to je skôr individuálnou nekvalitou niektorých obrancov, nie systémom. Tréner Ševala pochopil, že trenčianskym štýlom „hurá“ futbalu to nepôjde, začal hrať viac pragmatickejšie, čo je dobrá správa smerom do budúcnosti a zároveň pochvala jeho smerom.

Zároveň však treba hneď upozorniť, že hoci to dáva výrazne väčšie šance na presadenie sa v pohárovej Európe, stále nie sú výrazné, pokiaľ nebudú všetci obrancovia kvalít Božikova. Pomohlo by aj to, aby boli aspoň spoľahliví, no Apau a Bajrič vedia kiksovať aj v našej lige, kde je to x-násobne jednoduchšie, ako bude v Lige majstrov a potom v Európskej lige. Už teraz hovoríme, že európski súperi v predkolách, čo budú bez výnimky majstri svojich krajín, to na Slovan budú skúšať cez kraje obrany, pravú polovicu defenzívy a štandardné situácie. Ustojí to náš šampión? S ligovými výkonmi určite nie, treba pridať!

Dôležitým argumentom bolo aj to, že Slovan sa vrátil po dlhých deviatich rokoch na Tehelné pole, hoci ide o národný štadión, a bude oslavovať storočnicu. Preto bolo úplne jasné, že pre titul urobí doslovne všetko. Veď by bol na smiech, ak by ligu nevyhral ani v piatej sezóne za sebou, hlavne, keď si to premietneme do investovaných financií. Apropo, je vlastne úspechom vyhrať titul iba raz za päť rokov, hoci máte od súperov taký finančný náskok? Odpoveď je snáď každému jasná.

Slovan bol v tomto ligovom ročníku najlepší, to je bez debaty. Ale tiež treba povedať, že nemal vyzývateľa, čo je veľmi zlé aj pre Bratislavčanov. Jedine Trnava mala káder na to, aby mohla Slovan minimálne naháňať, lenže ligu obetovala väčšiemu cieľu a urobila dobre. Keďže úspešné účinkovanie v pohárovej Európe je určite viac ako titul. Veď nejakého majstra máme každý rok, ale úspešných slovenských účastníkov v európskych pohároch spočítate na prstoch jednej ruky.

Každý odborník vám povie, že meradlom úspešnosti a vlastne aj sily súčasnému tímu Slovana budú až letné európske predkolá. Ak ich neprežije, potom nie je až taký dobrý, ako si to niektorí teraz myslia. Nie je totiž umenie vyhrávať, keď vám vychádza všetko a nie ste navyše pod tlakom. A Slovan počas celej ligovej sezóny nebol ani raz pod skutočným výsledkovým tlakom. Naposledy niečo také zažil vo Viedni proti Rapidu a vieme akou štvorkou to dopadlo. Preto si dovolíme povedať, že ak by titul vyhral napr. v poslednom kole, bolo by to pre jeho pripravenosť pred letom oveľa lepšie.

V každom prípade, veľká gratulácia Slovanu Bratislava, titul je v správnych rukách. Lenže slovenská futbalová história bude súčasné belasé mužstvo posudzovať až na základe európskych výsledkov, čiže presne tak, ako sa posudzuje každý náš majster. Spartak Trnava nasadil latku veľmi vysoko, preto sa od jeho nasledovníka očakáva, že ju minimálne nepodlezie. Dokáže sa však náš nový majster dostať do skupinovej fázy a tam navyše získať sedem bodov? Verme, že áno!