Main Content

VIDEO: Nepochopiteľné zlyhanie VAR v pražskom derby. Rozhodcovia priznali chybu

Praha 15. apríla (TASR) - Nedeľňajšie 291. derby pražských S medzi domácou Slaviou a Spartou v 28. kole najvyššej českej futbalovej súťaže vzbudilo poriadny rozruch. Po remíze 1:1 sa skloňovali najmä i na derby príliš vysoká agresivita hráčov a rozhodnutia videorozhodcov (VAR).

Domáci "zošívaní" sa dostali do vedenia v 20. minúte zásluhou Tomáša Součeka, ale náskok neudržali. Po zmene strán zariadil pre hostí bod Srdjan Plavšič. Tréner "rudých" Zdeněk Ščasný po zápase množstvo osobných súbojov hraničiacich so zákernosťou okomentoval pre portál idnes.cz slovami: "Agresivita na trávnik v takýchto zápasoch patrí, ale tentoraz to bolo za hranicou. Možno tento názor skorigujem potom, ako si ho ešte raz pozriem, ale teraz krátko po stretnutí si za týmto názorom stojím. Duel nebol korektný ani z jednej strany, niektoré zákroky boli naozaj šialené."

Kormidelníkovi štvrťfinalistovi Európskej ligy UEFA 2018/2019 Jindřichovi Trpišovskému zasa adrenalín zdvihli verdikty VAR. Už počas zápasu rozhodcovia vedeli, že urobili chybu pri posúdení penaltového zákroku brankára hostí Florina Nitu na Josefa Hušbauera z 10. minúty. Rumun domáceho hráča podrazil. Hlavný rozhodca Karel Hrubeš odpískal faul, Nitovi ukázal žltú kartu a Slavia išla kopať pokutový kop. Prišlo ale k preskúmaniu situácie cez VAR a prvé dva obrázky z televízneho prenosu, ktoré mali videorozhodcovia k dispozícii neboli jasné. Rozhodca tak žltú kartu i penaltu zrušil. Až po rozohraní lopty dostali videorozhodcovia ďalší záber, ktorý penaltu potvrdil. "Keď sa následne hra opäť začala, tak sme dostali záber, z ktorého bolo jasné, že sme urobili chybu a mal byť nariadený pokutový kop," citoval sport.cz videorozhodcu Pavla Franěka. VAR bol v akcii aj pri situácii, keď Sparťan Ondřej Zahustel v 27. minúte jasne stiahol v šestnástke Součeka. VAR ale ani v tomto prípade penaltu pre domácich neodobril. A penaltu arbitri nezapískali ani po ruke Sparťana Costu.

"Boli tam tri sporné situácie. Ešte aj ruka Costu. Tá bola zo všetkých najjasnejšia. Video je jediná správna cesta vo futbale. Musí byť. Futbal sa tak zrýchlil, že rozhodcovia nemajú šancu niektoré situácie postrehnúť. Ale mali by sme sa postarať, aby na všetkých zápasoch bolo video, a aby rozhodcovia mali tú správnu techniku," uviedol Trpišovský.

V drese Sparty odohral celý zápas slovenský stopér Lukáš Štetina a do štatistík si pripísal žltú kartu. Na opačnej strane Miroslav Stoch nastúpil až v 73. minúte. Slavia má na čele ligovej tabuľky päťbodový náskok pred Plzňou, Sparta je tretia.