Main Content

Do NHL mieri ďalší Slovák: Talentovaný Ružička podpísal nováčikovský kontrakt

sobota, 13. apríl 2019 09:02 | Autor: TASR

Adam Ružička
Adam Ružička | zdroj: © TASR

Calgary 13. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Adam Ružička podpísal v piatok s vedením klubu NHL Calgary Flames trojročný nováčikovský kontrakt. Dvojcestná zmluva začne platiť od budúcej sezóny.

Kanadský klub nezverejnil finančné detaily kontraktu, podľa portálu capfriendly.com by však 19-ročný útočník mal na profiligovej úrovni zarobiť 925.000 amerických dolárov za sezónu. Podľa CBS Sports ho ale Flames nechajú ešte rok či dva "dozrieť" v nižšej zámorskej súťaži predtým, než mu dajú šancu v prvom tíme.

"Je pre mňa mimoriadnou cťou a som veľmi šťastný, že som podpísal svoj prvý profiligový kontrakt s Flames. Ďakujem mojej rodine, priateľom a trénerom, ktorí mi pomohli na ceste sem. Neviem sa dočkať štartu novej sezóny, ktorou naskočím do profesionálneho hokeja," napísal Ružička na Twitteri.

"Plamene" si vybrali Ružičku pred dvoma rokmi vo vstupnom drafte v 4. kole z celkového 109. miesta. Bratislavský rodák má za sebou tretiu sezónu v kanadskej juniorskej súťaži Ontario Hockey League (OHL). V januári ho tím Sarnia Sting vymenil do Sudbury Wolves za tri draftové voľby. Napriek tomu, že za Wolves odohral iba 30 z ich 68 zápasov, stal sa s 24 gólmi tretím najlepším strelcom mužstva. Celkovo zažil svoju najlepšiu sezónu v OHL, keď v 65 dueloch základnej časti nazbieral 78 bodov za 35 gólov a 43 asistencií. V play off ovládol produktivitu tímu s 10 bodmi (3+7) v ôsmich vystúpeniach.

Ružička bol jedným z lídrov slovenskej reprezentácie na MS hráčov do 18 rokov, ktoré sa pred dvoma rokmi uskutočnili v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Slovenská "osemnástka" si vtedy svojimi výkonmi získala srdcia fanúšikov, od bojov o medaily ju pripravila iba nešťastná prehra vo štvrťfinále s Ruskom (2:3 pp). Talentovaný center sa predstavil aj na uplynulých troch svetových šampionátoch do 20 rokov.