Main Content

VIDEO: Manchester City v anglickom derby pykal za zahodenú penaltu, Liverpool na Anfielde s Portom nezaváhal

utorok, 9. apríl 2019 23:04 | Autor: TASR

Naby Keita a Roberto Firmino
Naby Keita a Roberto Firmino | zdroj: TASR

Bratislava 9. apríla (TASR) - V utorkových prvých zápasoch štvrťfinále Ligy majstrov 2018/2019 sa tešili domáce tímy. FC Liverpool zdolal FC Porto 2:0 a v anglickom "derby" Tottenham Hotspur zvíťazil nad Manchestrom City 1:0.

Liverpool mal jednoduchšiu úlohu, keď rozhodol už za 26 minút. Najprv skóroval Naby Keita, gólovú poistku pridal Roberto Firmino. O vydretom triumfe "kohútov" rozhodol v 78. minúte Son Heung-Min. Hostí môže mrzieť najmä nepremenený pokutový kop Sergia Agüera z 13. minúty. Tottenham však víťazstvo vykúpil zranením Harryho Kanea, ktorý v druhom polčase odstúpil pre problémy s členkom. Odvety sú na programe o týždeň v stredu.

Prvú príležitosť si vypracoval Tottenham v 8. minúte, po kombinácii so Sissokom Alli prestrelil. Vzápätí prenikol cez obranu domácich Sterling, jeho pokus nešťastne zblokoval rukou Rose a rozhodca Kuipers po porade s VAR ukázal na biely bod. Proti Agüerovi však vynikol brankár Lloris. Ani jeden z tímov sa výrazne nehrnul do útoku, ťažisko hry bolo najmä v stredovej zóne. V 24. minúte sa z ľavej strany dostala lopta k nepokrytému Kaneovi, ten vypálil z otočky, ale Edersona neprekvapil. V závere prvého polčasu domáci zvýšili tlak, v 36. minúte po priamom kope Eriksena však nevyužili zmätok v pokutovom území City a ovocie nepriniesol ani Roseov priamy kop z hranice šestnástky.

Po zmene strán najprv pohrozili hostia, Sterling nepochodil a na druhej strane Son Heung-Min tesne minul. V 56. minúte spravil "kohútom" škrt cez rozpočet súboj Delpha s Kaneom, po ktorom si domáci útočník zranil členok a odkríval do útrob štadióna. Na jeho miesto nastúpil Lucas Moura. V 69. minúte pochybili hostia v rozohrávke, ale Alli premeškal najvhodnejší moment na prihrávku a jeho strelu zblokovala obrana City. S plynutím času sa zvyšovala aktivita "Citizens". Nebezpečenstvo prinášala najmä spolupráca Sterlinga so Silvom, no defenzíva Tottenhamu odolala. Domáci sa spoliehali na protiútoky a dočkali sa. V 78. minúte Eriksen vysunul Son Heung-Mina, kórejský útočník udržal loptu v hre, presadil sa cez Delpha a otvoril skóre. Tottenham v závere udržal tesné vedenie a do odvety si vypracoval sľubný náskok.

Finalista z minulého ročníka Liverpool vstúpil do zápasu s Portom ideálne. Už v 5. min Firmino prihral Keitovi, ktorý spoza šestnástky otvoril skóre. Domáci mohli zdvojnásobiť skóre v 22. min. Salah si perfektne nabehol do voľného priestoru, jeho koncovka však tesne minula pravú žŕdku. "The Reds" sa predsa dočkali už o štyri minúty neskôr - Alexander-Arnold posunul loptu Firminovi pred prázdnu bránu a Brazílčan nezaváhal - 2:0. V závere polčasu sa dočkali aj hostia, ale Alisson nedovolil Maregovi skorigovať.

Liverpool po zmene strán začal opäť aktívne. V 48. min Mane prekonal Casillasa po tretí raz v zápase, no zasiahol VAR a pre ofsajd gól neplatil. V druhom polčase hrozil najmä hosťujúci Marega, ale ani jednu zo svojich príležitostí nepremenil, a tak je bližšie k postupu do semifinále FC Liverpool.

prvé zápasy štvrťfinále LM 2018/2019, sumáre:

FC Liverpool - FC Porto 2:0 (2:0)
Góly: 5. Keita, 26. Firmino. Rozhodoval: Lahoz (Šp.), ŽK: Soares, Felipe (obaja Porto)

zostavy:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Milner – Henderson, Fabinho, Keita – Salah, Firmino (82. Sturridge), Mane (73. Origi)

Porto: Casillas - M. Pereira (77. Fernando), Felipe, Militao, Telles - Corona, D. Pereira, Torres (73. Costa), Otavio - Marega, Soares (62. Brahimi)

Tottenham Hotspur - Manchester City 1:0 (0:0)
Gól: 78. Son Heung-Min. Rozhodoval: Kuipers (Hol.), ŽK: Rose - Laporte, Mahrez

zostavy:

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks (81. Wanyama) - Alli (87. Llorente), Eriksen, Son Heung-Min - Kane (58. Lucas Moura)

Manchester City: Ederson - Walker, Otamendi, Laporte, Delph - Gündogan, Fernandinho, D. Silva (89. De Bruyne) - Mahrez (89. Sane), Agüero (71. Gabriel Jesus), Sterling