Main Content

VIDEO: Tatar aj Černák bodovali vo vzájomnom súboji, Chára pri hladkom triumfe Bostonu

streda, 3. apríl 2019 08:07 | Autor: TASR

Tomáš Tatar a Edward Pasqual
Tomáš Tatar a Edward Pasqual | zdroj: TASR

New York 3. apríla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar pomohol jednou asistenciou k triumfu Montrealu Canadiens v noci na stredu nad Tampou Bay Lightning 4:2. V drese hostí zaznamenal jednu prihrávku na gól aj jeho krajan Erik Černák. Hráči Dallasu zdolali Philadelphiu vysoko 6:2 a zabezpečili si účasť v play off.

Dallas sa dostal do vyraďovacej fázy prvýkrát od roku 2016, na istotu postupu mu stačilo získať bod. "Hviezdy" potiahol za triumfom Alexander Radulov, ktorý strelil dva góly, na ďalšie dva prihral a vyrovnal svoje maximum z februára 2017. Gólovú sériu natiahol už na štyri stretnutia. "Predtým som mal dlhú šnúru bez gólov, bolo to desať či jedenásť zápasov a bolo to poriadne frustrujúce. V takom prípade sa nemôžete položiť, musíte tvrdo pracovať a dostať sa z toho," povedal ruský útočník pre nhl.com. Dallas potešil aj návrat Matsa Zuccarella, ktorý si pri domácom debute pripísal asistenciu. Nórsky útočník nastúpil prvýkrát od 24. februára, vo svojom prvom zápase za Stars po výmene z New Yorku Rangers si zlomil ruku.

Montreal získal v súboji s lídrom NHL dva mimoriadne dôležité body a udržal sa v boji o play off. Po prehre Columbusu s Bostonom (2:6) sa Canadiens dotiahli bodovo na Blue Jackets a spoločne okupujú pozíciu druhej voľnej karty vo Východnej konferencii. Oba tímy majú pred sebou ešte dva zápasy v základnej časti, ale Columbus má miernu výhodu v tom, že dosiahol o tri víťazstvá v riadnom čase, alebo v predĺžení viac. Na Carolinu stráca jeden bod.

Montreal síce inkasoval v úvode nešťastný gól, keď si Max Domi zrazil do vlastnej bránky nahodenie Stevena Stamkosa a prehrával aj 1:2 po zásahu Cedrica Paquettea, ale napokon zápas otočil. Na vyrovnávajúcom zásahu Joela Armiu z 28. minúty sa podieľal Tomáš Tatar 33. asistenciou v sezóne a vylepšil si svoje osobné maximum na 58 bodov. Slovenský útočník bol na ľade 18 minút, zaznamenal dve strely, rozdal dva bodyčeky a stal sa druhou hviezdou duelu. V závere inkasoval aj dve minúty za držanie, ale na trestnú lavicu putoval v tom istom momente za nešportové správania aj Černák. Mladý obranca Tampy Bay zaznamenal predtým 11. asistenciu v sezóne, na ľade bol takmer 19 minút a pripísal si aj tri strely. Víťazný gól strelil v 48. minúte Artturi Lehkonen, ktorý následne aj nahral Domimu na poisťovací zásah. Canadiens prestrieľali hostí v pomere 45:24. "Vedeli sme, že musíme ísť celý zápas naplno. Hrali sme proti najlepšiemu tímu NHL, ktorý má skvelú sezónu. Ukázali sme charakter, bojovnosť a veľké srdce," povedal zámorským médiám Domi. V bránke "bleskov" podal napriek prehre výborný výkon 28-ročný Edward Pasquale, ktorý vo svojom druhom zápase v profilige chytil 41 striel. Tampa Bay je už dlhšie istým víťazom základnej časti. Montreal čakajú ešte zápasy vo Washingtone a doma s Torontom, Columbus sa predstaví na ľade NY Rangers a v Ottawe.

Boston s kapitánom Zdeno Chárom vyhral v Columbuse 6:2 a zaistil si druhé miesto v Atlantickej divízii. Blue Jackets klesli na pozíciu druhej voľnej karty Východnej konferencie a o postup do play off budú do konca základnej časti bojovať s Carolinou a Montrealom. "Sme sklamaní, ale musíme na to zabudnúť a pozerať sa dopredu na ďalší zápas," povedal pre nhl.com kapitán "modrokabátnikov" Nick Foligno. Boston sa v prvom kole play off stretne s Torontom a vďaka istému druhému miestu v divízii bude mať domácu výhodu. "O to bojujeme celú sezóne. Je veľká výhoda začínať sériu v domácom prostredí," povedal útočník Bruins Brad Marchand, ktorý mal bilanciu 1+1 a ako desiaty hráč v histórii klubu sa dostal na métu 100 bodov v sezóne (36+64). Dva góly strelil Jake DeBrusk, Tuukka Rask zaznamenal 32 zásahov. Jaroslav Halák bol na striedačke Bruins. Chára bol na ľade 21 a pol minúty, zaznamenal tri plusové body a tri strely na bránku. Jeden z dvoch gólov Columbusu strelil Oliver Bjorkstrand, ktorý skóroval v šiestich zápasoch za sebou.

Prvú voľnú kartu drží aktuálne v rukách Carolina, ktorá vyhrala v Toronte 4:1. Dvomi gólmi sa zaskvel obranca Dougie Hamilton. Hurricanes otvorili skóre kurióznym zásahom kapitána Justina Williamsa, ktorý nahodil puk z veľkého uhla, ten prešiel pomedzi nohy slovenského obrancu Martina Marinčina a zaskočil aj brankára Garreta Sparksa. "Martin Marinčin len kontroloval situáciu, ale puk prešiel pod jeho korčuľami a zrazu sa zjavil pri mne. Bola to zvláštna situácia," povedal zámorským médiám Sparks. Marinčin sa vrátil do zostavy Maple Leafs a nastúpil na svoj jubilejný 200. zápas v NHL. Na ľade bol 16 minút, zaznamenal mínusový bod a dvojminútové vylúčenie. Na trestnej lavici však bol len osem sekúnd, jeho faul potrestal Hamilton a zvýšil na 2:0. V bránke Caroliny žiaril Petr Mrázek, ktorého prekonal len John Tavares. Český brankár zaznamenal 23 zásahov a tešil sa zo 100. víťazstva v NHL.

Istý postup do play off ešte nemá ani Pittsburgh, ktorý prehral v Detroite 1:4 a nevyužil šancu zaistiť si miestenku vo vyraďovacej časti. "Tučniaci" majú o dva body viac ako Carolina a o tri viac ako Columbus a Montreal. V drese Red Wings opäť žiaril Tyler Bertuzzi, ktorý strelil dva góly, pridal asistenciu a stal sa prvým hráčom v 93-ročnej histórii klubu, ktorý nazbieral tri a viac bodov v štyroch zápasoch za sebou. "Keď si predstavíte, aké osobnosti hrali za Detroit v rôznych érach a koľko gólov strelili, je to niečo neuveriteľné," okomentoval historický zápis 24-ročného útočníka tréner Detroitu Jeff Blashill. Bertuzzi strelil 21 gólov, čo znamená, že Detroit má prvýkrát od sezóny 2014-15 štyroch 20-gólových strelcov. Vtedy to boli Tomáš Tatar, Gustav Nyquist, Pavel Dacjuk a Justin Abdelkader. Veterán Pittsburghu Matt Cullen odohral 1514. zápas v základnej časti a vyrovnal zápis Stevea Yzermana, s ktorým teraz okupuje 19. miesto historických tabuliek.

Už len malú nádej na postup do play off má Arizona so slovenským útočníkom Richardom Pánikom. Coyotes prehrali doma s najhorším tímom západu Los Angeles 1:3 a dva zápasy pred koncom základnej časti strácajú na Colorado štyri body. "Kojoti" viedli v kľúčovom stretnutí sezóny gólom Brada Richardsona, ale Kyle Clifford desatinu sekundy pred koncom druhej časti vyrovnal na 1:1 a potom Trevor Lewis dostal Kings do vedenia. Po góle navyše zasiahol do masky hokejkou brankára Darcyho Kuempera, ktorý musel otrasený striedať. Skazu Arizony dokončil do prázdnej bránky Drew Doughty. Coyotes vyslali až 50 striel, ale v bránke hostí žiaril Jack Campbell. Pánik bol na ľade 19 a pol minúty, zaznamenal dve "mínusky", päť striel a jeden hit. Arizona musí vyhrať oba zostávajúce zápasy a veriť, že Colorado už nezíska v dvoch vystúpeniach ani bod. "Viem, že chalani majú hlavy dole. Ale našou prácou je dodať im energiu do záverečných bojov," povedal pre tsn.ca tréner Arizony Rick Tocchet.

Colorado využilo zaváhanie Arizony a zdolalo Edmonton 6:2, hoci po prvej tretine prehrávalo 0:2. Šesťgólovú lavínu Avalanche spustil v 25. minúte Nathan MacKinnon, ktorý strelil 40. gól v sezóne a zároveň dosiahol 400. bod v kariére. Stal sa prvým hráčom klubu od sezóny 2002-03, ktorý sa dostal na métu minimálne 40 presných zásahov. Bývalý český útočník Milan Hejduk vtedy strelil až 50 gólov. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral v drese "olejárov" 16:46 minúty, mal mínusový body a raz vystrelil.

Minnesota síce zdolala Winnipeg 5:1, ale víťazstvo Colorada znamená, že je z hry o postup do play off. Vo vyraďovacích bojoch budú hokejisti Wild chýbať prvýkrát of sezóny 2011-12. Vancover strelil tri góly v záverečnej desaťminútovke a zdolal San Jose 4:2. Dve asistencie zaznamenal veterán Sharks Joe Thornton a opäť sa zapísal do dejín. Na konte má 1063 asistencií, čím na ôsmom mieste historických tabuliek vyrovnal zápis Stevea Yzermana. "On je príčinou prečo nosím číslo 19. Je to skvelý pocit," povedal Thornton po vyrovnaní Yzermana.

výsledky:

BUFFALO SABRES - NASHVILLE PREDATORS 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly: 17. Okposo (Rodrigues, Ristolainen), 40. Skinner (Montour, Rodrigues) - 9. Smith (Subban, Turris), 21. Subban, 47. Johansen (Arvidsson, Josi). Brankári: Hutton - Rinne, strely na bránku: 28:35, 16.569 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - BOSTON BRUINS 2:6 (0:2, 0:2, 2:2)
Góly: 46. Bjorkstrand (Jones, Anderson), 50. Duchene (Panarin, Atkinson) - 2. DeBrusk (Krejčí, Krug), 18. Johansson (Coyle, Wagner), 36. Marchand, 36. DeBrusk (Kuhlman, Krejčí), 41. Pastrňák (Bergeron, Marchand), 51. Kuhlman (DeBrusk, Krug). Brankári: Bobrovskij (37. Korpisalo) - Rask, strely na bránku: 34:28, 18.890 divákov.

DETROIT RED WINGS - PITTSBURGH PENGUINS 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Góly: 11. Bertuzzi (Athanasiou, Larkin), 31. Bertuzzi (Helm, Larkin), 52. Mantha (Larkin, Hronek), 59. Mantha (Bertuzzi, Kronwall) - 20. Kessel (Crosby, Guentzel). Brankári: Howard - Murray, strely na bránku: 26:39, 19.515 divákov.

MONTREAL CANADIENS - TAMPA BAY LIGHTNING 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Góly: 13. Thompson (Byron, Benn), 28. Armia (TATAR, Danault), 48. Lehkonen (Mete, Shaw), 51. Domi (Lehkonen, Benn) - 3. Stamkos, 25. Paquette (Erne, ČERNÁK). Brankári: Price - Pasquale, strely na bránku: 45:24, 21.302 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - CAROLINA HURRICANES 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Góly: 31. Tavares (Kadri, Rielly) - 19. Williams, 23. Hamilton (Ferland, Staal), 50. Staal (Niederreiter), 60. Hamilton (Teräväinen). Brankári: Sparks - Mrázek, strely na bránku: 24:37, 19.097 divákov.

MINNESOTA WILD - WINNIPEG JETS 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Góly: 10. Parise (Pateryn, Zucker), 13. Parise (Suter), 19. Rask (Brodin), 31. Eriksson Ek (Kunin, Greenway), 56. Foligno (Brown) - 37. Trouba (Wheeler). Brankári: Dubnyk - Comrie, strely na bránku: 28:33, 18.590 divákov.

DALLAS STARS - PHILADELPHIA FLYERS 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)
Góly: 2. Dickinson (Seguin, Radulov), 5. Lindell (Zuccarello, Radulov), 37. Radulov (Seguin, Klingberg), 39. Pitlick (Hintz, Lindell), 50. Comeau (Faksa, Klingberg), 50. Radulov (Dickinson) - 22. Lindblom (Patrick, Konecny), 32. Gostisbehere (Giroux, Voráček). Brankári: Chudobin - Talbot, strely na bránku: 30:34, 18.532 divákov.

COLORADO AVALANCHE - EDMONTON OILERS 6:2 (0:2, 4:0, 2:0)
Góly: 25. MacKinnon (Landeskog, Barrie), 26. Barrie (Zadorov), 28. Kerfoot (Nieto, Johnson), 33. Wilson (Calvert, Cole), 48. Kerfoot (Landeskog, Barrie), 56. Andrighetto (Jost, Bourque) - 10. Lucic (Benning, Nugent-Hopkins), 14. Nurse (Gagner, Nugent-Hopkins). Brankári: Varlamov - Koskinen, strely na bránku: 29:29, 17.021 divákov.

ARIZONA COYOTES - LOS ANGELES KINGS 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 37. Richardson (Hinostroza) - 40. Clifford (Toffoli, Kempe), 44. Lewis (Clifford), 60. Doughty. Brankári: Kuemper (44. Pickard) - Campbell, strely na bránku: 50:24, 14.687 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - SAN JOSE SHARKS 4:2 (1:2, 0:0, 3:0)
Góly: 2. Pearson (Horvat, Eriksson), 52. Pearson (Eriksson, Horvat), 54. Granlund (Schaller, Biega), 59. Stecher (Edler) - 6. Labanc (Dillon, Thornton), 11. Pavelski (Hertl, Thornton). Brankári: Demko - Jones, strely na bránku: 23:35, 18.524 divákov.