Main Content

Ramsay zatiaľ spokojný, Šatan sa vyjadril k posilám z NHL

pondelok, 1. apríl 2019 17:08 | Autor: TASR

Craig Ramsay, Miroslav Šatan
Craig Ramsay, Miroslav Šatan | zdroj: TASR

Piešťany 1. apríla (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay spolu s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom privítali na pondelňajšom zraze v Piešťanoch všetkých 22 nominovaných hráčov.

Na štarte záverečnej prípravy pred MS v Bratislave a Košiciach nemuseli v porovnaní s predchádzajúcimi reprezentačnými akciami počítať žiadne ospravedlnenky.

"Zvyčajne som pred turnajom dostal správu, že sa nám niekto zranil alebo ospravedlnil z iných dôvodov. Teraz mi nevolal nikto, nepočul som ani jednu zlú správu," spokojne konštatoval Ramsay.

Slováci rozložili svoj kemp v Piešťanoch, prvý zápas záverečnej prípravy pred MS odohrajú proti Švédsku vo štvrtok o 17.00 h v Topoľčanoch. "Každý z nominovaných hráčov dostane šancu zabojovať o miestenku na šampionát. Nikdy neviete dopredu, ako to vypáli, aj vlani sa cez prípravu prebojovali na majstrovstvá sveta chalani, od ktorých sa to možno nečakalo. Očakávame, že sa nám hráči ukážu v čo najlepšom svetle, budú na ľade bojovať a osvoja si náš herný systém. Od každého hráča budeme očakávať dodržiavanie pokynov, aby všetci podali tímový výkon, čo najviac gólov dali a čo najmenej inkasovali," vyslovil sa Ramsay.

Kanadský kormidelník spolu so Šatanom skompletizovali pred nadchádzajúcou akciou realizačný tím na celú prípravu i domáci šampionát. Na postoch asistentov budú pôsobiť okrem Róberta Petrovického aj Michal Handzuš a Andrej Podkonický.

V nominácii na duel so Švédskom nie sú žiadni nováčikovia, no prvýkrát v tejto sezóne sa v národnom tíme predstavia napríklad obranca Peter Trška či útočníci Tomáš Mikúš a Dávid Gríger. "Je to super pocit, som veľmi rád, že som tu. Prišiel som trénerom ukázať, čo je vo mne a pobiť sa o miesto v tíme," povedal útočník Karlových Varov Gríger. Premiéru v reprezentačnom mužstve v tejto sezóne si odkrúti aj skúsený brankár Július Hudáček. "Každá pozvánka do reprezentácie je super. My sme boli dohodnutí s Jánom Lašákom už pred ročníkom, že prídem až po klubovej sezóne a bola to vlastne aj požiadavka Spartaka. Teraz je šesť či sedem týždňov pred MS a to je stále veľmi veľa času. Konkurencia nielen v športe, ale v každom odvetví vás posúva vpred a myslím si, že aj v reprezentácii je to dobre," povedal brankár Spartaka Moskva.

Tréner brankárov Ján Lašák bude mať náročnú úlohu, keďže v hre o tri miestenky na šampionát je niekoľko vyrovnaných adeptov. "Komunikujeme s Denisom Godlom, ktorý trénuje v Kežmarku, keďže na tento týždeň nepotrebujeme troch brankárov. Sme dohodnutí, že si dnes zavoláme s Braňom Konrádom, keďže vypadli v play off, tiež komunikujeme aj s Dávidom Hrenákom," povedal Lašák.

V kádri figuruje najviac hráčov z KHL, z deviatich až šiesti prišli zo Slovana Bratislava. Síce sa im sezóna skončila už dávno, no v uplynulých týždňoch poctivo trénovali na ľade a chystali sa na reprezentáciu. Najvyššia česká súťaž dodala osem hráčov, z domácej Tipsport Ligy sú brankár Andrej Košarišťan (Nové Zámky), obranca Martin Chovan (Detva), útočníci Ladislav Nagy (Košice) a Radovan Puliš (Detva), zadák Martin Štajnoch pôsobí v Red Bulle Salzburg v EBEL.

Štvrtkovým duelom so Švédskom v Šatanovom rodnom meste štartujú Slováci mesačnú šnúru prípravných stretnutí. Následne ich preveria Nemci v dvojzápase v Garmisch-Partenkirchene a Kaufbeurene (11. a 13. apríla), Rakúšania v dvojzápase v Salzburgu a Innsbrucku (19. a 20. apríla), Česi v dvojzápase v Trenčíne a Nitre (26. a 27. apríla) a Veľká Británia v Poprade (4. mája). Generálkou na domáce MS bude súboj s Nórmi v Michalovciach (7. mája).

"Švédi sú na úvod prípravy ťažký súper. Neprišli sem síce v plnom zložení, ale aj tak majú kvalitný káder. Keď sme s nimi vlani hrali na šampionáte, potvrdili svoju obrovskú silu. Očakávame náročný duel, Švédi budú hrať rýchly a tvrdý hokej, musíme sa im v tom vyrovnať. Nie je však zlé hneď v úvode prípravy vedieť, ako na tom sme," tvrdí Ramsay.

"Chceme sa na nadchádzajúce zápasy čo najlepšie pripraviť. Švédi určite nebudú ľahký oriešok, budeme sa ich snažiť čo najviac potrápiť," povedal obranca Michal Čajkovský, ktorý sa pripojil k národnému tímu po vypadnutí Dinama Moskva v play off KHL: "Každý by si chcel zahrať na domácom šampionáte. Medzi hráčmi bude veľká rivalita, je na každom z nás, v akom svetle sa ukáže."

Aj generálneho manažéra Miroslava Šatana potešilo, že nikto z nominovaných hráčov pozvánku neodmietol. "Nikto nereportoval žiadne zdravotné problémy. Sme radi, že môžeme počítať so všetkými, šampionát je určite veľká motivácia pre hráčov, dvojnásobná tým, že je doma na Slovensku. Je to príležitosť, aká sa nenaskytá každý rok. O to zodpovednejšie budeme k tomu všetci pristupovať," zdôraznil Šatan. Toho čaká najnamáhavejšie obdobie sezóny.

"Budeme fungovať prostredníctvom týždňových blokov. Každý týždeň sa nám bude meniť káder, či už na základe výkonov, prípadných zranení alebo príchodu ďalších nových hráčov. Ťažko si predstaviť, ako bude vyzerať tím o štyri týždne, keď budeme rozhodovať o finálnej nominácii," poznamenal Šatan a potvrdil, že už aj oslovil niektorých hráčov z NHL.

"S niektorými som sa rozprával, s ďalšími budeme ešte v najbližších dňoch volať. Zatiaľ by som si to nechal pre seba. Koncom týždňa, respektíve najneskôr budúci týždeň vydáme ku každému hráčovi stanovisko, keď to celé zosumarizujeme. Zatiaľ však smerom k MS nikto nepovedal nie."

Okrem zámorských mien spolu s Ramsaym budú postupne pozývať do národného tímu aj hráčov z Tisport Ligy, českej, švédskej a fínskej ligy, ktorých tímy vypadnú v play off. "Sledujeme všetkých hráčov, ktorí boli s nami počas sezóny v príprave, ako sa im v play off darí, plus ďalších, ktorí v semifinále a finále svojimi výkonmi vyskočia. Samozrejme, s ich príchodmi budeme musieť niektorých hokejistov vyradiť."

Aj Šatan vidí pozitívum v ostrom štarte so Švédmi. "Prídu do Topoľčian s mladším tímom, ktorý sa bude o dosť líšiť oproti tomu, ktorý sa predstaví na MS. To ale platí aj o nás. Určite to bude cenná skúsenosť, silný test na začiatku prípravy."

Pre hráčov sa začína tuhý boj o miestenky na MS, môže zavážiť každé jedno striedanie. "Radi by sme videli v akcii hráčov, ktorých sme doteraz nemali možnosť vidieť. Tréneri si postupne začnú dávať dokopy obranné dvojice a útočné trojice. Je to prvý zápas v príprave, výsledok nebude až taký dôležitý, skôr nás budú zaujímať individuálne výkony hráčov. Máme celý mesiac na to, aby sme mužstvo ešte vyladili, a vybrali hráčov, ktorí budú mať najlepšiu formu," dodal.

Káder SR pred prípravným zápasom so Švédskom:

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, štarty v reprezentácii/góly: 3/0), Július Hudáček (Spartak Moskva, Rus./KHL, 42/0)

obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 48/5), Mário Grman (Slovan Bratislava, KHL, 16/0), Martin Chovan (HC 07 Detva, 7/1), Adam Jánošík (Slovan Bratislava, KHL, 61/3), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR, 11/0), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL, 114/9), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 22/0), Peter Trška (Vítkovice, ČR, 19/0)

útočníci: Martin Bakoš (HK Soči, Rus./KHL, 59/12), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL, 26/2), Lukáš Cingel (Mountfield HK, ČR, 51/4), Dávid Gríger (Karlovy Vary, ČR, 1/1), Andrej Kudrna (Sparta Praha, ČR, 52/12), Adam Liška (Slovan Bratislava, KHL, 2/0), Tomáš Mikúš (Karlovy Vary, ČR, 1/0), Ladislav Nagy (HC Košice, 108/33), Matej Paulovič (Mountfield HK, ČR, 18/3), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 10/4), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL, 14/0), Radoslav Tybor (Vítkovice, ČR, 41/4)