Main Content

Odmietol Barcelonu aby ostal v Číne: Ighalo prehovoril o svojom divnom rozhodnutí

sobota, 30. marec 2019 14:27 | Autor: Timotej Gašper

Odion Ighalo
Odion Ighalo | zdroj: TASR

Nigérijský futbalový útočník prekvapil nielen športový svet svojim naozaj netypickým rozhodnutím. Prečo povedal nie Barcelone? 

Africký futbalista, Odion Ighalo, je známy predovšetkým z angažmánu v Premier League, kde bol oporou Watfordu. Reprezentant Nigérie začal s profesionálnym futbalom v nórskom celku Lynn, odkiaľ ešte v roku 2009 odišiel do talianskeho Udinese. Nasledujúce roky sa Ighalo potácal zväčša po hosťovaniach a tri sezóny si odohral aj v španielske La Lige, kde obliekal dres Granady. V lete 2014 ho do svojich radov priviedol vtedy druholigový celok Watford, ktorému k prestupu do Premier League napomohol 20 strelenými gólmi. Kvalitná forma pokračovala nigérijskému útočníkovi aj v najvyššej anglickej súťaži, kde sa v prvej sezóne zaskvel 15 presnými zásahmi. V januári 2017 však pomerne nečakane zmenil pôsobisko a nabral smer Čína aj napriek tomu, že v tej dobe oň mali záujem aj kluby ako Manchester United či Tottenham. Za 24 miliónov eur tak prestúpil do kádru CC Yatai, kde tal v 55 zápasoch 36 gólov. 

Jeho forma teda oslovila konkurenciu nielen z Číny, ale aj z Európy, pričom agenta kontaktovala aj samotná FC Barcelona. „Volali agentovi s ponukou, že potrebujú hráča so skúsenosťami zo španielskeho futbalu a zároveň hráča, ktorý štýlu španielskeho futbalu aj rozumie,“načal vo výpovedi pre plátok BBC Africa 29-ročný Ighalo. Barcelona sa v januári 2019 rozhliadala po skúsenom ofenzívnom hráčovi, ktorý by kryl chrbát Messimu a spol., pričom v náplní práce bol slušný plat, minimálne pol rok v kádri FCB, no primárne miesto na lavičke respektíve na tribúne. To však Ighalovi nesedelo a musel dať Barcelone košom: „Hľadali primárne náhradného útočníka na pol roka. Je pekné počuť, že sa o vás zaujíma Barcelona, no s rešpektom musím povedať, že si zaslúžim viac. Skončil som ako druhý najlepší strelec tu v Číne a nechcel som odrazu byť len náhradníkom. Bolo to teda jednoduché rozhodnutie, ostal som radšej v Číne a kývol na ponuku Šanghaju Shenhua, kde mi ponúkli dlhý kontrakt,“zakončil Ighalo.