Main Content

Bayern chystá prelomovú revolúciu: Kto príde a kto odíde? (KOMENTÁR)

piatok, 29. marec 2019 13:23 | Autor: Timotej Gašper

Bayern - zostava
Bayern - zostava | zdroj: Pixabay.com

Bayern Mníchov sa v lete pripravuje na najväčšiu prestupovú revolúciu v histórií klubu. Kto by mohol byť súčasťou čistky a o aké posily budú ešte Mníchovčania bojovať, to sa dozviete v článku.

Komentár Timoteja Gašpera

Vedenie Bayernu Mníchov bolo dlhodobo toho názoru, že v ceste za úspechmi si poradia aj bez predražených hviezdnych posíl, na ktoré konkurencia míňa stovky miliónov eur. Rodinná atmosféra je síce skvelá vec a ak vo veľkoklube funguje, všetko ide akosi lepšie, no šetrenie a hľadanie alternatív v dnešnom futbale veľké trofeje nevyhráva. Bavori si to teda uvedomili až teraz, kedy sa stará generácia poberá preč a nahrádza ju nová éra. Pravdou je, že proces omladzovania načali v Mníchove už dávnejšie, keďže za posledné roky prišli do kádru FCB mená ako Kimmich, Sule, Goretzka, Gnabry či Coman, čo naznačovalo plány vedenia do budúcna.

Možné posily

Teraz je však vedenie už oficiálne rozhodnuté pre to pravé prestupové leto, v ktorom sa síce míňajú nehorázne čiastky, no výmenou za peniaze je nesmierna kvalita nových hráčov. „Toto prestupové obdobie bude najväčšie v histórií Bayernu,“oháňal sa nedávno na tlačovke Uli Hoeness. A naozaj to teda vyzerá tak, že vedenie sa konečne pohne dopredu, rozlúči sa so postaršími hráčmi a za peniaze spod matraca nakúpia poriadne esá. Prestupové obdobie sa ešte ani nezačalo, no Bavori už minuli 100 miliónov na defenzívne duo francúzskych mladých obrancov, Lucasa HernandézaBenjamina Pavarda. Okrem týchto mien má však klub z Allianz Areny stále bojovať aj o služby anglického reprezentanta,Calluma Hudsona-Odoiaz Chelsea, ktorého cena sa môže vyšplhať až na 50 miliónov eur. Do úvahy spadá aj Hakim Ziyech, ktorý má perfektnú formu v Ajaxe a Bavori ho majú získať hlavne za predpokladu, že James Rodriguez nezotrvá v Allianz Arene. Záujem o Hudsona-Odoia naznačuje, že Bavori chcú vystužiť hlavne ofenzívu, pričom medzi najhorúcejších kandidátov na prestup do FCB sú aj Timo Wernerz Lipska, Luka Jovič z Frankfurtu a Kai Havertzz Leverkusenu. Keďže sa jedná o omladzovaciu prestupovú revolúciu, nikto zo spomenutých hráčov ešte neprekročil hranicu 23 rokov. 

Možné odchody

Obranu Bavori už vyriešili, záloha im až tak veľké vrásky robiť nemusí a ofenzívne alternatívy sme si uviedli vyššie, pričom stále sú v tíme aj mená ako Davies, Gnabry a Coman. Venujme sa však hráčom, ktorí kopú v drese FCB posledné mesiace. Keďže je prirodzené, že počas jedného leta sa nedá prestavať celá jedenástka, vedenie by malo byť v lete opatrné aj s predajmi. Z obrany naisto odíde Rafinha, pričom k nemu sa takmer určite pridá aj jeden z dvojice 30-ročných stopérov- Jerome Boatengalebo Mats Hummels, o ktorých je veľký záujem v Premier League. Novú výzvu by možno už chcel prijať aj David Alaba, ktorý nedávno naznačil náklonnost k Premier League a aj fakt, že Lucas Hernandéz je zároveň skvelým ľavým obrancom, veľa napovie. Zo zálohy sa s odchodom spája Thiago Alcantara, ktorého lanári Barcelona i Manchester City, no vedenie Bayernu by si ho rado udržalo. Otázna je pozícia 30-ročného Javiho Martinéza, pre ktorého to v lete bude už sedem rokov od príchodu z Bilbaa. Zatiaľ sa teda nevie, čo bude s Jamesom, ktorému plynú posledné mesiace hosťovania a kluby sa stále nedohodli na definitíve. Mníchovskú labutiu pieseň si však popočúva Renato Sanches, ktorý nedostáva priestor a aj sám sa vyjadril, že je čas na zmenu. Na krídlach je odchádzajúca veteránska dvojica klubových legiend, Franck Ribéry(35) a Arjen Robben(35), ktorí strávili v Bayerne dlhú a úspešnú dobu. Otáznik visí nad Robertom Lewandowskim, ktorý je na lane Chelsea i Realu Madrid, no ak má v pláne robiť v kariére ešte jeden výrazný krok, mal by sa k tomu odhodlať čím skôr, keďže v auguste oslávi už 31.narodeniny.

Pre Bayern Mníchov je nateraz určite primárnym cieľom vyhrať titul, no ak to má byť historické leto, musia byť ostražití aj na prestupovom trhu, kde majú obrovskú konkurenciu. Bayern sa na trh postaví azda premiérovo respektíve po dlhšom čase do jedného radu s najbohatšími klubmi sveta v boji o mladé ikony futbalu, pričom bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa im bude v ťažke konkurencii dariť. 

A ak premýšľate, ako by mohla vyzerať obnovená a hviezdami preplnená jedenástka FCB v novej sezóne, možnože aj práve takto: 

Neuer- Lucas, Sule, Pavard, Kimmich- Tolisso, Goretzka, Thiago- Coman, Werner, Gnabry