Main Content

Príde Chára na MS? Zapadnúť do seba musí viacero detailov

štvrtok, 28. marec 2019 10:58 | Autor: Jakub Vaverka

Zdeno Chára a spol. po prehre v súboji o 3. miesto
Zdeno Chára a spol. po prehre v súboji o 3. miesto | zdroj: TASR

Len si to predstavte – legendárny Zdeno Chára v drese Slovenska na majstrovstvách sveta 2019 v Košiciach a v Bratislave. Práve táto predstava poháňa množstvo slovenských priaznivcov v debatách či na diskusiách. Pozreli sme na to, do akej miery je to reálne.

Komentár Jakuba Vaverku

Rodák z Trenčína Zdeno Chára oslávil osemnásteho marca 42 rokov a v tomto období bolo taktiež oznámené, že predĺžil s americkým Bostonom Bruins kontrakt o ďalšiu sezónu. V najsledovanejšej hokejovej lige sveta je tento slovenský obor už dve desaťročia a za ten čas sa zaradil nielen medzi legendy slovenského hokeja, ale aj toho svetového. Preto je na mieste diskutovať o tom, do akej miery je reálne, že ho uvidíme na domácom svetovom šampionáte.

Tento rok je play-off NHL postavené tak, že kluby, ktoré vypadnú v prvom kole vyraďovacích bojov, môžu bez väčších problémov uvoľniť svojich hráčov pre reprezentačné potreby. V uplynulých ročníkoch bola situácia komplikovanejšia a prvé kolo končilo až keď MS boli rozbehnuté. Boston má postup medzi najlepšiu šestnástku NHL istý, pričom prvý predpoklad, aby Chára mohol prísť, je, že Medvede vypadnú. Aktuálne nie je isté, proti komu budú hrať, ale play-off je nevyspytateľné a s ich ďalším pokračovaním to bude 50 na 50.

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

Takže, prvý predpoklad pre Chárov príchod: VYPADNUTIE BOSTONU. To by ale automaticky neznamenalo, že tento vyše dvojmetrový Trenčan príde. Čo je nemenej dôležité: MUSÍ BYŤ FIT. Často sme od slovenských hokejistov počúvali aj argument, že na MS nejdú, pretože sa boja o novú zmluvu. Toho sa Chára báť rozhodne nemusí, ako totiž píšeme vyššie, s Bruins má dohodu aj na nasledujúci ročník. Poďme ďalej. Zdeno v minulosti v rozhovoroch neraz naznačil, že nastal čas, aby priestor v národnom tíme dostali mladí a draví chlapci, pričom on už má 42 rokov a budúcnosť reprezentácie mu patriť rozhodne nebude.

To je logický a jasný argument, ale fakt, že majstrovstvá sveta organizuje Slovensko je veľké plus, pretože definitívne sa rozlúčiť s reprezentáciou v rodnej krajine je niečo, o čom sníva nejeden profesionálny hokejista. Zaujímavé by bolo sledovať, ako by sa k celej veci postavil generálny manažér hokejového výberu Miroslav Šatan, bývalý Zdenov spoluhráč, ale aj protihráč, pričom vzťah tejto dvojice je pošramotený od pomaly už legendárneho faulu Cháru na Šatana v zápase KHL Slovan Bratislava – Lev Praha v roku 2012.

Obaja sú ale dospelí ľudia a velikáni slovenského hokeja, pričom keď k tomu prirátame tlak slovenského národa, nedá sa očakávať, že tento aspekt by bol v otázke Chárovho príchodu na MS problematický. Poďme si to teda zhrnúť: Chárov Boston musí vypadnúť v prvom kole NHL (prípadne veľmi skoro v druhom kole, ale to je už lotéria), Zdeno musí byť fit, musí chcieť prísť a reprezentácia ho musí osloviť (rozumejte hlavne Miroslav Šatan).

Áno, je to celý zoznam vecí, ale blíženie sa domáceho svetového šampionátu otvára niekoľko diskusií, či už internetových alebo zoči-voči, pričom ako je známe, slovenský fanúšik rád sníva. Možný príchod Zdena Cháru na domáce majstrovstvá sveta a jeho prítomnosť v bojoch o vyraďovacie boje či o medaily, to je niečo, čo by radi videli všetci ľudia, ktorí majú slovenský hokej a Slovensko ako také v srdci.