Main Content

Ukrajine hrozí kontumácia zápasov s Portugalskom a Luxemburskom

štvrtok, 28. marec 2019 09:14 | Autor: TASR

Ukrajinskí futbalisti
Ukrajinskí futbalisti | zdroj: TASR

Nyon 28. marca (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie s Ukrajinou. Zareagovala na protesty Luxemburskej futbalovej federácie (FLF) a Portugalskej futbalovej federácie (FPF), ktoré napadli štart Juniora Moraesa v ukrajinskom drese vo vzájomných stretnutiach kvalifikácie ME 2020.

Prípadom sa bude zaoberať Kontrolný, etický a disciplinárny výbor UEFA na jednom zo svojich zasadnutí, dátum zatiaľ nestanovili. Informovala o tom oficiálna stránka riadiacej organizácie európskeho futbalu.

Luxemburčania i Portugalci spochybnili Moraesovo ukrajinské občianstvo. Podľa pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) musí každý hráč, ktorý zmení reprezentáciu, žiť v novej krajine neprerušene aspoň päť rokov. Tridsaťjedenročný Moraes je rodák z Brazílie, ukrajinské občianstvo získal 18. marca 2019, tesne pred začiatkom kvalifikácie. Na Ukrajine bol štyri roky a osem mesiacov, keď v roku 2017 odišiel na trojmesačné hosťovanie do čínskeho klubu Tchien-ťin Tchien-chaj.

Ukrajine hrozí kontumácia oboch zápasov. S Portugalskom remizovala 0:0, v Luxembursku zvíťazila 2:1 a je na čele B-skupiny.