Main Content

Ruská hviezda NHL sa oprela do vlastného trénera

nedeľa, 24. marec 2019 10:00 | Autor: Marek Ďaďo

Iľja Kovaľčuk
Iľja Kovaľčuk | zdroj: TASR

Návrat Iľju Kovaľčuka do zámorskej NHL nie je taký, aký by si ho samotný hráč predstavoval. Vzhľadom k platu, ktorý ročne poberá, trávi na ľade iba minimum času a zdá sa, že ho v obľube nemá ani vlastný tréner. Tento týždeň niekdajšieho snajpera poriadne nahnevalo opomenutie v zápasovej nominácii a na adresu kouča otvorene povedal pár nelichotivých slov.

Jedno z najväčších mien v kabíne Los Angeles Kings nehralo v dvoch z posledných troch duelov zámorskej profiligy. Nebolo to však kvôli zraneniu. Kovaľčuk bol celkom nečakane pasovaný do role zdravého náhradníka. Nemožno sa tak čudovať, že sa hviezdny Rus rozhodol adresovať pár viet svojmu trénerovi Williemu Desjardinsovi.

„Je to strašné. On však nedá hrať ani mladých hráčov. Radšej postaví 7 obrancov,“ reagoval Kovaľčuk na rozhodnutie, kedy Králi v poslednom zápase nastúpili iba s 11 útočníkmi, zato však až so 7 obrancami. Ilya sa na tento „ťah“ pozeral iba z tribúny.

„Myslím, že je to preňho ťažké. Teraz sme v čase, kedy sa musíme sústrediť aj na mladých hráčov. To je tvrdé pre ostatných hokejistov. Posúva ich to na zlé pozície. Mám však k nemu rešpekt, a aj k jeho láske k tejto hre,“ cituje Desjardisove vyjadrenie portál Los Angeles Times.

King sú druhým najhorším celkom celej ligy. Pomerne slušný štart sa zmenil na nočnú moru každého fanúšika a táto sezóna bude pre hráčov z Kalifornie skutočne krátka. Dobré to nie je ani pre 35-ročného Rusa. Kovaľčuk zo začiatku nastupoval po boku Anžeho Kopitara, ale postupne sa začal v zostave prepadávať nižšie a nižšie.

„Po tom, čo sem Willie prišiel, nedostal som šancu. Hrám päť až šesť minút v zápase a iba pár duelov som hral s Kopitarom. Darilo sa nám. Skórovali sme vo všetkým 5 stretnutiach, ale on sa rozhodol pre zmenu a už som s ním nikdy nehral. Takto on vidí celú situáciu. On je hlavný tréner a je zodpovedný za výsledky.“

Kovaľčuk sa k celému problému stavia ako chlap: „Je to pre mňa ďalšia výzva. Nikdy som nebol viac motivovaný ako teraz. Nie je to voči mne fér ale nebudem vyplakávať  do vankúša. Slnko svieti, deti chodia do školy, sú šťastné, a to je tá najdôležitejšia vec. Určite nájdem cestu ako sa z tohto dostať.“