Main Content

VIDEO: Sagan v prvej klasike Miláno - San Remo v špurte na najlepších nestačil

sobota, 23. marec 2019 17:20 | Autor: TASR

finiš Miláno - San Remo 2019
finiš Miláno - San Remo 2019 | zdroj: YouTube

San Remo 23. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na sobotňajšom 110. ročníku klasiky Miláno - San Remo na štvrtom mieste.

V záverečnom špurte 291-kilometrovej trate po vyše 6:40 h sa radoval Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck–QuickStep). Na ďalších pódiových priečkach skončili Belgičan Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) a Poliak Michal Kwiatkowski (Sky).

VIDEO: Finiš pretekov Miláno - San Remo

Na štart prvého z monumentov sezóny a zároveň najdlhšej klasiky roka sa postavilo 175 jazdcov z 25 tímov. Cyklisti absolvovali 291 kilometrov z Milána k Stredozemnému moru a pozdĺž pobrežia až do San Rema. Už v prvej hodine sa dostali do úniku Fausto Masnada (Androni), Guy Sagiv (Israel Cycling), Mirco Maestri a Alessandro Tonelli (obaja Bardiani-CSF), Luca Raggio a Sebastian Schönberger (obaja Selle Italia), Joonas Henttala, Charles Planet, Umberto Poli a Andrea Peron (všetci Novo Nordisk). Desiatka jazdcov pokračovala v príjemnom počasí priemernou rýchlosťou 43 km/h a náskokom ôsmich minút na rozťahaný pelotón, ktorého tempo udávali Deceuninck, Bora-Hansgrohe, SAE Emirates a Lotto.

Na ligúrskom pobreží sa náskok úniku scvrkol na štyri minúty a stále klesal. Po občerstvení vystriedal prevažne rovinatú fázu kopcovitý záver. Posledných päťdesiat kilometrov odštartovali výstupy na trojicu Capi - Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Skupina sa v tradičnej diváckej pyrotechnickej šou rozpadla. Na čele pokračoval už iba osamotený Masnada, ktorý začal stúpať na predposlednú Cipressu s desaťsekundovým náskokom a dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sa jeho boj skončil. Sagan sa v tejto fáze presunul na čelo hlavnej skupiny. V zjazde unikol rýchlosťou viac ako 70 km/h domáci Niccolo Bonifazio (Direct Energie) a do roviny pred posledným kopcom Poggio sa zahryzol s pätnásťsekundovým náskokom. Jeho pokus však nemal dlhé trvanie a skončil sa dva kilometre pred začiatkom stúpania. Na prvé útoky stihli zareagovať aj Sagan, Alejandro Valverde (Movistar), Alaphilippe, Kwiatkowski a pokračovali s malým náskokom ako súčasť sedemčlennej skupiny. Vo finálnom zjazde sa jej rady ešte rozrástli a o víťazstve Alaphilippea rozhodol až záverečný špurt.