Main Content

Slováci túžia v Cardiffe uspieť, Hapal: Dôležitá bude regenerácia

piatok, 22. marec 2019 11:51 | Autor: TASR

Pavel Hapal a Marek Hamšík
Pavel Hapal a Marek Hamšík | zdroj: TASR

Bratislava 22. marca (TASR) - Už tri dni po víťaznom vstupe futbalistov Slovenska do kvalifikácie EURO 2020 s Maďarskom (2:0 v Trnave) sa zverenci trénera Pavla Hapala predstavia v Cardiffe proti Walesu. Ten v E-skupine ešte nehral, generálku na Slovákov absolvoval v stredu v domácom Wrexhame, keď v príprave zdolal Trinidad a Tobago 1:0.

Súboj na Cardiff Stadium má výkop o 14.00 miestneho času, na Slovensku bude o jednu hodinu viac. Z pohľadu hostí bude dôležité, ako dobre dokážu zregenerovať po fyzicky náročnom štvrtkovom zápase s Maďarskom. Wales má v tomto smere k dobru jeden deň i fakt, že proti Trinidadu šetril kľúčové opory, ako je napríklad hviezdny útočník Gareth Bale z Realu Madrid. Hapalovci majú zasa výhodu v tom, že mimoriadne dôležitý vstup do ostrého boja o šampionát v 12 európskych mestách zvládli dominantným spôsobom a psychicky sú hore.

Podľa 49-ročného kouča SR bude dôležitým faktorom regenerácia. "Budeme sa snažiť si v tej regenerácii čo najviac pomôcť. Hráči si rýchlo splnili po zápase s Maďarskom mediálne povinnosti a ponáhľali sa na hotel. Bude dôležité dobre jesť a spať a zregenerovať sa. Uvidíme, či niekto nebude zranený a či to prípadne nebude také vážne, že mu to znemožní nastúpiť. Budeme sa rozhodovať až tesne pred zápasom, či náhodou nebudeme robiť nejaké zmeny," povedal bezprostredne po súboji s Maďarskom Hapal.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj 32-ročný obranca Peter Pekarík, ktorý proti Maďarom nabehal najviac kilometrov, hoci práve jeho v uplynulom čase limitovalo svalové zranenie: "V prvom rade bude dôležité, aby sme do nedele dobre zregenerovali, lebo veľa času nie je. Dá sa povedať, že očakávam ešte náročnejší zápas ako bol proti Maďarsku, pretože Wales disponuje veľmi kvalitným a mladým kádrom, keď 90 percent hráčov hrá v anglickej Premier League. Budeme sa na to musieť zodpovedne pripraviť. Hrajú iným štýlom ako Maďari. K tomu sa ale ešte dostaneme a verím, že tréner príde s taktikou, ktorá bude opäť účinná," povedal pre TASR zadák Herthy Berlín.

Wales má za sebou prípravu, uspel v nej až po góle tínedžera Bena Woodburna z FC Liverpool v úplnom závere. Tréner domácich Ryan Giggs šetril opory, vrátane Balea, ktorý Slovákom strelil gól v poslednom vzájomnom zápase na EURO 2016 v zápase skupiny (Wales vyhral 2:1). Na otázku, či to bude pre nich výhoda, Pekarík odvetil: "To sa uvidí v nedeľu. my sme chceli odštartovať dobrým výsledkom. V minulej kvalifikácii sme sa presvedčili, že body, ktoré sme postrácali na začiatku v prvých zápasoch, nám potom chýbali. Každý jeden v kvalifikácii je veľmi dôležitý. Verím, že ich budeme naďalej zbierať. K Baleovi netreba veľa informácií, lebo každý ho sleduje. Vieme, že patrí medzi najväčšie hviezdy ich tímu. Uvidíme, akú bude mať formu a ako si s ním poradíme."

Jednou z ústredných postáv proti Maďarom bol stredopoliar Albert Rusnák, ktorý ich skolil gólom a asistenciou. Opora klubu zámorskej MLS Real Salt Lake očakáva v Cardiffe náročnejší zápas ako v Trnave. "Dá sa povedať, že všetky krajiny na Britských ostrovoch hrajú ten istý futbal. Bude to rovnako fyzický zápas ako bol s Maďarskom a možno trochu viac. Bude to o niečo ťažšie, pretože budeme hrať vonku. Očakávam dobrú atmosféru od waleských fanúšikov a veľmi sa teším na tento zápas," uviedol 24-ročný reprezentant, ktorý v 18 zápasoch za A-tím strelil 5 gólov.

Giggs po predošlom zápase obhajoval absenciu Balea slovami: "Chápem, že to bolo pre fanúšikov sklamanie, chceli vidieť takého hráča, ako je Bale. Ale mojou prácou je pripraviť mužstvo čo najlepšie na nedeľu. Gareth hral cez víkend prvýkrát celých 90 minút za Real. Potom trochu potrénoval s nami. Bolo teda príliš riskantné, aby hral, ak myslím už na nedeľu. Dal som šancu aj iným hráčom, chcel som ich namotivovať, ale tiež niektorých nechať oddýchnuť." Slováci doteraz odohrali s Walesom tri súboje, v kvalifikácii EURO 2008 vyhrali v Cardiffe 5:1, no doma v Trnave prehrali 2:5. Na ME vo Francúzsku hneď v prvom súboji Walesu podľahli 1:2 a "draci" to potom senzačne potiahli až do semifinále.

Zápas zverila UEFA rozhodcom z Nemecka, ako hlavný ho povedie Felix Zwayer, na čiarach mu budú asistovať krajania Thorsten Schiffner a Marco Achmüller. Duel bude v priamom prenose vysielať RTVS.