Main Content

Najbohatší Brit chce kúpiť Chelsea: Je v tom však jeden problém

streda, 20. marec 2019 12:26 | Autor: Timotej Gašper

Roman Abramovič, Chelsea
Roman Abramovič, Chelsea | zdroj: TASR

Má peniaze, moc, lásku k futbalu, no v ceste k vytúženému klubu mu podľa britských plátkov bráni jeden jednoznačný problém.

Sir Jim Ratcliffe je podľa viacerých zdrojov ako The Times alebo Forbes najbohatším občanom Veľkej Británie s majetkom v hodnote 21 miliárd libier. Rodák z predmestia Manchestru sa stal stredobodom správ a špekulácií len pred pár dňami, kedy vyšla na povrch správa o jeho snahe odkúpiť klub zo Stamford Bridge. 66-ročný biznismen, ktorý vlastní petrochemickú spoločnosť, je dlhoročným priaznivcom londýnskej Chelsea a už niekoľko rokov tiež vlastní sezónnu permanentku na zápasy „The Blues“. „Som fanúšikom Chelsea už roky a vlastním už dlhodobo aj permanentku, zároveň som kedysi mal rád aj United, kedysi,“upresnil smerovanie svojich futbalových záujmov Sir Jim. 

Najnovšie sa teda miliardár chce zmocniť aj londýnskej Chelsea, ktorá nie je práve v najlepšom rozpoložení azda zo všetkých aspektov. Majiteľ Roman Abramovič zvažuje predaj a záujemcov je neúrekom, na trávniku sa klubu príliš nedarí a zverenci Mauricia Sarriho si ku koncu sezóny len komplikujú cestu medzi najlepšiu štvorku. Nádej majú ešte v Európskej lige, kde ich v štvrťfinále čaká česká Slavia Praha s Miroslavom Stochom. Sir Jim Ratcliffe je však napriek všetkým negatívam rozhodnutý prevziať Chelsea a postaviť ju opäť na nohy prostredníctvom finančných injekcií na nové posily. Problém je podľa britského plátku The Sun cena. Abramovič žiada viac, než je Ratcliffe ochotný investovať. Čiastku okolo 2 miliárd libier mal v poslednej dobe záujem vyplatiť aj najbohatší Čech, Petr Kellner, no táto špekulácia pomerne rýchlo utíchla. 

Ratcliffe však vyzerá ako vhodnejší kandidát, keďže vo svete športu vlastní už aj futbalový klub Laussane zo Švajčiarska a po novom sa stal aj majiteľom cyklistického giganta, tímu Sky. „Cyklistika je perfektný šport s vytrvalosťou a tempom a vo svete si získava čoraz väčšie postavenie,“povedal Sir Ratcliffe o tíme, ktorý sa premenuje zo Sky na Team Ineos.