Main Content

Ženy sú na Slovensku v kurze: Volíme Peťu, Nasťu a Paulínu

nedeľa, 17. marec 2019 16:25 | Autor: Filip Chudý

Paulína Fialková, Petra Vlhová, Anastasia Kuzminová
Paulína Fialková, Petra Vlhová, Anastasia Kuzminová | zdroj: TASR

Zima sa pomaly končí a tým aj slovenská rozprávka, o ktorú sa postarali tri naše grácie. Až časom si naplno uvedomíme, čo sme počas nej zažívali.

Komentár Filipa Chudého

Tento víkend mal viacero prívlastkov. Na Slovensku bol aj volebným, keďže sme si mohli vyberať budúcu hlavu štátu. A hoci sa definitívne rozhodne až o dva týždne, podľa výsledkov toho prvého to vyzerá, že ženy sú v našej krajine v kurze. Ale to nie je nová informácia, keďže počas celej zimy skloňujeme prakticky len ženské mená – Peťa, Nasťa, Paulína…

Najchladnejšie ročné obdobie sa aj z kalendárneho hľadiska pomaly definitívne končí, pričom posledný zimný víkend napísal aj akúsi pomyselnú bodku za bojmi na svahoch či v bežeckej stope. Svetový pohár v biatlone vyvrcholí síce až o týždeň neskôr, ale vrcholom sezóny boli práve skončené majstrovstvá sveta. A nielen tie nám priniesli obrovskú radosť.

Na túto zimnú sezónu totiž na Slovensku zrejme nikdy nezabudneme, keďže sa veľmi ľahko môže stať, že možno už nikdy sa výsledky z nej nezopakujú. Nie všetci si to teraz možno naplno uvedomujú, čoho sme boli počas nej svedkami.

V absolútnej svetovej špičke sa ocitli tri slovenské športovkyne, ktoré nám od novembra do marca urobili toľko radosti, koľko športoví priaznivci pod Tatrami zrejme za taký čas ešte nezažili. Počas zimy určite nie, pričom ťažko nájsť v minulosti letné obdobia, v ktorých by Slováci tak globálne naraz vynikali.

Petra Vlhová má za sebou doteraz jednoznačne najlepšiu sezónu. Prakticky v každých pretekoch uspela, čo je obdivuhodné. Nie nadarmo sa hovorí, že s Mikaelou Shiffrinovou vytvorili aktuálne najväčší ženský súboj v svetovom športe. Konkurentkám naozaj výkonnostne utiekli, o čom najlepšie hovoria výsledky v boji o veľký glóbus. A keďže je táto Američanka zrejme najlepšou lyžiarkou histórie, o to viac si treba vážiť Vlhovej výsledky. V inej dobe by síce bola Slovenka svetovou jednotkou, ale kto vie, možno sa od budúcej sezóny začne karta obracať. Liptáčka je totiž taká dobrá aj preto, že sa má na koho ťahať.

V každom prípade je už teraz viac-menej isté, že Peťa Vlhová bude zaslúžene športovcom roka na Slovensku. Ani Peter Sagan ju totiž nemá pomaly ako prekonať, keďže čo i len jedno zaváhanie na najväčších podujatiach mu berie šancu. Vlhová totiž v sezóne nezaváhala, aj preto vyvolala u nás takú pozitívnu mániu.

Počas zimy jej veľmi dobre sekundovala Nasťa Kuzminová, stále najlepšia zimná športovkyňa, akú Slovensko kedy malo. Tento status ešte zvýraznila zlatom z majstrovstiev sveta, čo bola aj méta, kvôli ktorej potiahla svoju kariéru a neskončila po svojej životnej sezóne, hoci by jej to nikto nemohol zazlievať. Nasťa potvrdila, že je to pani športovkyňa, po ktorej prípadnom odchode zostane diera.

Zároveň ale veríme, že nebude až taká veľká, pričom priam famózne by bolo, ak by nastala situácia ako po konci Veroniky Velez-Zuzulovej… Paulína Fialková má na to, aby bojovala v biatlone o tie úplne najvyššie méty, táto sezóna je toho dôkazom. Ale k tomu jej treba pomôcť, aby mala okolo seba špičkový servis. Nehovoríme, že ho má zlý, to v žiadnom prípade, ale vždy sa dá čo zlepšovať. Lebo detaily vo vrcholom športe rozhodujú. A to týka tiež Vlhovej, lebo ak sa má presadiť aj v kĺzavých disciplínach, potrebuje ešte väčší tím a tým aj rozpočet. O iných slovenských športovcoch ani nehovoriac…

Nuž a tu sa opäť vraciame na začiatok článku, pretože na Slovensku ide všetko len počas volieb, po nich akoby uťalo… Pritom šport robí nášmu národu mnohonásobne väčšiu radosť ako politika. Ak by Slováci mohli krúžkovať aj Peťu, Nasťu či Paulínu, každá z nich by možno dostala viac hlasov ako napr. Zuza… Áno, takú popularitu získali, a to hlavne vďaka tomu, koľko radosti nám urobili. Pre fanúšikov škoda, že sa zimná rozprávka končí. Verme, že len na pár mesiacov.