Main Content

Liga sa môže skončiť prakticky už teraz: Nudný ročník odvráti len zázrak

nedeľa, 10. marec 2019 13:27 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Tabuľka po základnej časti našej najvyššej súťaže je tá najspravodlivejšia, lenže zároveň neveští nič dobré pre vyvrcholenie súťaže. Odvráti zázrak jeden z najnudnejších ročníkov?

Komentár Filipa Chudého

Základná časť tohto ročníka Fortuna ligy je za nami. Stretol sa v nej každý s každým doma a vonku, preto možno povedať, že súčasná tabuľka je tá najspravodlivejšia. Dvojkolovým systémom sa hrá vo všetkých najvyspelejších súťažiach sveta, pričom sa využíval aj u nás, ale to ešte predtým, ako sme začali vymýšľať rôzne akože zlepšováky. Súčasný systém je pre našu ligu síce vhodný, ale v tomto ročníku ani on zrejme nepomôže k dramatizácii súťaže. Ak by sa totiž aktuálny ročník skončil teraz, o nič významné by sme asi neprišli. O drvivej väčšine dôležitých vecí je už totiž viac-menej rozhodnuté.

Majstrovská otázka sa vyriešila už na jeseň, ak nie skôr. Na jar sa všetko len potvrdilo, pričom teraz sa už len bude čakať na matematickú definitívu. Ale v skutočnosti je úplne jedno, kedy to bude, dokonca je nepodstatný aj počet prehier Slovana. Jedinou dôležitou otázkou je to, ako belasí obstoja v pohárovej Európe, pričom akceptovať sa bude iba postup do skupinovej fázy. Preto verme, že sa v nadstavbe na európske boje čo najlepšie pripravia, lenže to môže byť problém.

Horná šestka bude totiž výsledkovo takmer nezaujímavá, a to z jedného podstatného dôvodu, o nič skutočne dôležité sa v nej už totiž nehrá. Titul je vybavený, pohárové priečky prakticky tiež a baráž sa s vysokou pravdepodobnosťou hrať nebude, keďže štvrtá európska miestenka sa udelí víťazovi Slovenského pohára, pričom ten takmer určite nebude v konečnej tabuľke ligy na medailovej pozícii. Pravdepodobnosť je v tejto chvíli až 87,5 %. Zápasy na „krv“ nás teda asi nečakajú, čo je zlé pre súťaž a tiež jej účastníkov.

Malou výnimkou bude len boj o záchranu, hoci ani v tomto prípade sa nečrtá nič mimoriadne dramatické. Veď nezodpovedanou otázkou je iba to, kto z dvojice najviac namočených vypadne priamo a kto pôjde z predposledného miesta do baráže. Pokojne spávať síce nemôže ani Podbrezová, ale jej hráči by boli za riadnych hlupákov, ak by v tabuľke klesli. Pri Trenčíne nečakáme, že zopakuje výsledky z druhej polovice základnej časti, keďže iba tie by ho dokázali posunúť do druhej ligy. Nitru a Trnavu zaujíma skôr už len Slovenský pohár, ligu v pokoji dohrajú.

Pohárová súťaž je v tejto chvíli naozaj zaujímavejšia ako liga, keďže ponúka väčšie otázniky. Tým však nechceme povedať, že Fortuna ligu sa už v tomto ročníku neoplatí sledovať, práve naopak, skutoční fanúšikovia si vždy niečo zaujímavé nájdu. Lenže koľko na Slovensku takých je?

Pochvalu si za základnú časť zaslúžia Slovan, Žilina, Michalovce a Sereď. Dunajská Streda a Ružomberok nesklamali, ale vzhľadom na svoje možnosti ani neohúrili. Zvyšok mohol dosiahnuť viac, resp. mal. Hoci nikdy sa nestane, že všetci účastníci pôjdu nad svoje možnosti, niekto predsa musí byť v tabuľke aj dole.

Veľmi radi sa budeme mýliť, ale ani nadstavbová časť zrejme neodvráti fakt, že toto je z hľadiska napätia jeden z najnudnejších ročníkov v histórii našej najvyššej súťaže. Veď pred nami je ešte tretina sezóny, no potrebovali by sme riadny zázrak, aby počas nej nastali vzrušujúce momenty, na ktoré sa bude spomínať. A také vznikajú len vtedy, keď je tvrdá bitka o titul či pohárové priečky. Lenže u nás je to vyrovnané prakticky len v nepodstatnom strede tabuľky.

Čo to odvráti? Ak budú hráči Slovana zrazu chromí, mužstvá Dunajskej Stredy a Žiliny zaspia, no a Seničania so Zlatomoravčanmi začnú vyhrávať častejšie ako muzikanti. Ako je čo reálne, na to si odpovedzte každý sám, pričom následne aj dostanete odpoveď na otázku, čo nás to vo zvyšku ligovej sezóny vlastne čaká.