Main Content

Reakcie Solskjaera, Tuchela a hráčov po osemfinále PSG - Manchester United

štvrtok, 7. marec 2019 09:28 | Autor: TASR

Tuchel, Solskjaer
Tuchel, Solskjaer | zdroj: TASR

Bratislava 7. marca (TASR) - Futbalisti Manchestru United pridali v stredu večer ďalší slávny okamih do klubovej histórie. Zraneniami zdecimované mužstvo išlo do odvety osemfinále Ligy majstrov 2018/2019 na pôdu horúceho favorita Paríža St. Germain so stratou 0:2 z Old Trafford. V Paríži ale slávne triumfovali 3:1 po tom, ako im v nadstavenom čase potvrdil VAR penaltu, ktorú mladík Marcus Rashford chladnokrvne premenil a poslal "červených diablov" senzačne do elitnej osmičky.

Tréner MUFC Ole Gunnar Solskjaer pred troma mesiacmi prebral tím, ktorý mnohí odpisovali. Hráči "odstavili" portugalského trénera Joseho Mourinha a po príchode Nóra sa všetko zmenilo. "Je to fantastické. Dúfali sme, že hráčom vštepíme vieru v postup a podarilo sa to. Vždy sme vedeli, že je to možné. Tento klub bol toho schopný a dokázal to. Sme Manchester United. Toto je Liga majstrov. Toto dokážeme. Nikdy sa nevzdávame," citovala slová Solskjaera agentúra AFP.

Hosťom chýbal potrestaný francúzsky stredopoliar Paul Pogba. Až deväť hráčov chýbalo pre zranenia, vrátane hviezd ako Nemanja Matič, Juan Mata, Anthony Martial, Jesse Lingard či Ander Herrera. Na lavičke sedeli mladíci ako Greenwood, Gomes, Garner či Chong. Francúzsky majster bol favoritom na postup, no klub štedro dotovaný katarským kapitálom opäť v LM neuspel. MUFC sa rýchlo dostal do vedenia vďaka belgickému útočníkovi Romeluovi Lukakovi a ten istý hráč našiel aj odpoveď na vyrovnávajúci gól Juana Bernata. "Mali sme skvelý štart. Mali sme v pláne dať prvý gól, ani sme neočakávali, že príde tak rýchlo. Chceli sme mať otvorený duel s množstvom gólov a to sa presne podarilo. Boli aj isté obavy, PSG má totiž veľa potrebných skúseností. Ale naši chlapci sú mladí a mali viac energie," dodal tréner hostí.

Rozhodujúci okamih vzbudil veľké emócie. Diogo Dalot, ktorý prišiel na plochu už v závere prvého polčasu, trafil ruku Presnela Kimpembeho v domácej šestnástke a slovinský rozhodca Damir Skomina po prezretí videa nariadil penaltu. Podľa Solskjaera to bol správny verdikt. "Rozhodca urobil veľké, naozaj veľké rozhodnutie. Podľa môjho realizačného tímu to bola jasná penalta. Bol som nervózny, pretože som si spomenul, že minulý rok v Molde v Lige majstrov môj zverenec v poslednej minúte penaltu nepremenil a vypadli sme. Aj tak som sa snažil všetkých upokojiť. Rashford má len 21 rokov, ale ten chlapec nemá nervy. On aj Lukaku boli skvelí," popísal Solskjaer.

"Bolo to o tom, aby som si udržal chladnú hlavu. Pokutové kopy trénujem. Chcel som to premeniť. Toto sú momenty, pre ktoré žijeme a hráme futbal. Chceli sme sem prísť, uspieť a usmievať sa po zápase. Je krásne, že aj keď sme mali 10 hráčov zranených, dokázali sme to. Bola to šanca a zaslúžili sme si to," povedal Rashford.

V tábore PSG panovalo obrovské sklamanie, ale nemecký tréner Thomas Tuchel odmietol kritiku VAR. "Bolo to kruté. Ja som ale veľký priaznivec VAR a budem zástancom VAR aj naďalej. Z môjho uhla som videl, ako Dalot vystrelil. Videl som, že lopta z jeho kopačky ide mimo bránu. Je mnoho vecí, ktoré treba vziať do úvahy, kým sa rozhodca rozhodne pre VAR. Bolo to 50:50. Superťažké je, že som mal pocit, že tá strela nie je do priestoru brány, preto mi nariadenie penalty nedávalo žiadnu logiku," vyjadril sa Tuchel.

PSG tretíkrát za sebou nedokázal postúpiť do štvrťfinále. United sú prvým klubom, ktorý dokázal vo vyraďovačke LM, resp. PEM otočiť z domácej prehry 0:2. V osmičke sú opäť po piatich rokoch. Mason Greenwood sa stal najmladším hráčom Manchestru United, ktorý nastúpil v LM vo veku 17 rokov a 156 dní. Prekonal tak zápis Gerarda Piqueho (17 rokov a 310 dní).