Main Content

VIDEO: Pred 25 rokmi odohralo Slovensko prvý veľký turnaj. Ohúrili sme hokejový svet

Už je to 25 rokov dozadu, kedy Slovensko odohralo prvý veľký medzinárodný hokejový turnaj. Išlo o olympijské hry v nórskom Lillihameri 1994, na ktorých sme sa zúčastnili medzi elitou napriek tomu, že sme museli absolvovať náročnú kvalifikáciu a v tom čase sme boli neférovo účastnikmi C-kategórie MS. Na hlavnom turnaji sme nečakane a bez prehry vyhrali základnú skupinu B, keď sme sa umiestnili pred Kanadou, Švédskom, USA, Talianskom a Francúzskom. Vo štvrťfinále sme žiaľ po dráme prehrali s Ruskom a napokon obsadili 6. priečku.

Výrazne na seba upozornili v slovenskom tíme dvaja mladíci, ktorí budu už čoskoro uvedení do siene slávy IIHF. Miroslav Šatan sa stal s 9 gólmi v 19 rokoch najlepším strelcom turnaja a kanadské bodovanie ovládol 10-bodový Žigmund Pálffy. Na tretej priečke bodovania skončil vtedy už ostrieľaný Peter Šťastný s 9 bodmi za 5 gólov a 4 asistencie. 

Zostava Slovenska na ZOH v Lillihameri 1994: Hartmann, Dragan, Michalek - Bača, Marcinko, Medřík, Sekeráš, Švehla, Smerčiak, Varholík, Búřil, Pohorelec, P. Šťastný, Daňo, Kolník, Haščák, Kontšek,Pálffy, Petrovický, Jánoš, Plavucha, Šatan, R. Pucher