Main Content

VIDEO: Černák gólom a asistenciou prispel k porážke bratranca: Bodovali aj Pánik s Marinčinom

nedeľa, 3. marec 2019 08:10 | Autor: TASR

Erik Černák a brankár Craig Anderson
Erik Černák a brankár Craig Anderson | zdroj: TASR

New York 3. marca (TASR) - V desiatich zápasoch NHL v noci na nedeľu sa predstavili ôsmi slovenskí hokejisti, z nich sa do kanadského bodovania zapísali traja. Obranca Erik Černák pomohol k domácemu víťazstvu Tampy Bay nad Ottawou 5:1 gólom a asistenciou a vyhlásili ho za prvú hviezdu stretnutia. V defenzíve Senators nastúpil jeho bratranec Christián Jaroš.

Černák zaznamenal druhý dvojbodový zápas v kariére NHL. V úvodnej dvadsaťminútovke si pripísal ôsmu asistenciu v sezóne, keď krásnou krížnou prihrávkou našiel kolegu z obrannej formácie Ryana McDonagha. Potom v 24. minúte tretím gólom v kariére upravil na 3:1 pre svoj tím. "Každým zápasom sa cítim lepšie. Zapájam sa viac do ofenzívy a snažím sa vytvoriť mojim spoluhráčom dobrú pozíciu, prípadne ohroziť bránku súpera," povedal Černák pre klubový web. "V predošlom zápase s Bostonom sme nehrali dobre v obrane, dali sme súperovi veľa priestoru a strácali sme puky. Hovorili sme, že to musíme zlepšiť a som rád, že sa nám to podarilo," dodal.

Tampa Bay dosiahla 50. víťazstvo v 66. zápase sezóny, čím vyrovnala rekord NHL Detroitu Red Wings zo sezóny 1995/96. "Naším poradcom je Steve Yzerman, ktorý bol členom vtedajšieho tímu Red Wings. Je preto dobré, že sme rekord neprekonali, ale len vyrovnali," zavtipkoval tréner Lightning Jon Cooper. V zápase lídra súťaže s najslabším tímom sa mimoriadne darilo obrancom "Bolts." Do streleckej listiny sa zapísali až štyria - Victor Hedman, McDonagh, Černák a Michail Sergačov, čo sa v jednom zápase podarilo prvýkrát v klubovej histórii. Zadáci "bleskov" nazbierali 9 kanadských bodov a do štatistík sa zapísali všetci šiesti. "Znamená to, že netrávime veľa času vo vlastnom obrannom pásme. V každom striedaní máme dosť síl a podporujeme útok. Naši útočníci sú neuveriteľne šikovní a dokážu nám pripraviť šance," povedal zámorským médiám McDonagh. "Máme v tíme viacero dobrých obrancov, ktorí vedie podporiť ofenzívu. Hrali sme dobre, často sme strieľali a víťazstvo nás teší," uviedol Černák.

Líder produktivity NHL Nikita Kučerov (106 bodov) strelil gól a pridal 75. asistenciu v sezóne. Naposledy si toľko gólových prihrávok pripísal Henrik Sedin z Vancouveru Canucks v sezóne 2010/11. Debut na lavičke Senators absolvoval Marc Crawford, ktorý vymenil odvolaného Guya Bouchera. Černák bol na ľade necelých 18 minút, zaznamenal dva plusové body, tri strely a štyri "hity". Jaroš odohral 16 minút a 45 sekúnd, dvakrát vystrelil, rozdal dva "hity" a mal mínusku.

Dva body si pripísal aj Richard Pánik, ktorý dvomi asistenciami prispel k výhre Arizony 3:1 nad Detroitom. V posledných dvoch dueloch zaznamenal slovenský útočník päť asistencií, celkovo ich má na konte 18 a k tomu pridal 11 gólov. Coyotes zvíťazili šiestykrát za sebou, čo sa im naposledy podarilo pred siedmimi rokmi. Na play off strácajú už len jeden bod. "Myslím si, že sme podali dobrý výkon. Súpera sme nepúšťali do šancí a strelili sme dôležité góly. Na tabuľku sa nepozerám," uviedol pre nhl.com tréner Coyotes Rick Tocchet. Detroit prehral siedmykrát za sebou. Kuriózna situácia sa stala pri treťom góle Arizony, keď domáci spustili gólovú trúbu ešte skôr ako Vinny Hinostroza skóroval. Hráči Red Wings protestovali, ale keďže ani rozhodca nezapískal, gól platil. "Toto som ešte nezažil. Zahučala trúba, spustili sa svetlá, ale hralo sa ďalej. Platí, že hra pokračuje, kým nezapíska rozhodca. Bol to nešťastný moment, ale aj tak sme nehrali dobre," povedal tréner Detroitu Jeff Blashill.

Toronto aj vďaka asistencii Martina Marinčina zdolalo v domácej aréne Buffalo 5:2. Slovenský obranca bol pri úvodnom góle Maple Leafs, keď po jeho nahodení skóroval dôrazný John Tavares. Marinčin si pripísal tretiu asistenciu v sezóne. Maple Leafs sú v Atlantickej divízii na treťom mieste, tri body za Bostonom. Buffalo stráca na play off deväť bodov. Veterán Toronta Patrick Marleau odohral svoj 1640. zápas v NHL, čím predbehol Davea Andreychuka a osamostatnil sa na siedmom mieste historických tabuliek.

Boston s kapitánom Zdenom Chárom a Petrom Cehlárikom si poradil doma s New Jersey 1:0 a natiahol šnúru zápasov so ziskom minimálne jedného bodu už na číslo 16. Čistým kontom sa blysol fínsky brankár Tuukka Rask, Jaroslav Halák sledoval duel zo striedačky Bruins. Rask vychytal tretiu nulu v sezóne a 44. v kariére. Jediný gól zápasu strelil už v 3. minúte v presilovke Brad Marchand. "Čakali sme, že to bude takýto zápas. Devils sú tím, ktorý vám nedá veľa priestoru," vravel center Bruins Patrice Bergeron, ktorý zaznamenal asistenciu a 793. bodom v drese "medveďov" vyrovnal na šiestom mieste klubovej histórie Waynea Cashmana. Chára strávil na ľade 22 minút a 13 sekúnd, Cehlárik necelých deväť, počas ktorých vyslal tri strely na bránku.

Edmonton s obrancom Andrejom Sekerom zvíťazil na ľade Columbusu hladko 4:0. Hviezdy Oilers Connor McDavid (0+3) a Leon Draisaitl (1+2) si pripísali po tri body, čisté konto vychytal Mikko Koskinen, keď zlikvidoval 30 striel. Na play off stráca Edmonton päť bodov. "Je dobré, že šanca stále žije. Budeme bojovať až do konca," povedal Koskinen pre nhl.com. Draisaitl strelil svoj 40. gól v sezóne v 65. zápase, tak rýchlo sa na túto métu dostal v drese Oilers naposledy Jimmy Carson v sezóne 1988/89 (55 zápasov).

Dôležitý zápas v boji o play off nezvládol Montreal, v zostave s Tomášom Tatarom podľahol doma Pittsburghu 1:5. "Tučniaci" mali raketový nástup, keď skóre otvoril už v 21. sekunde Sidney Crosby a po necelých deviatich minútach viedli 3:0. Crosby strelil svoj 440. gól v drese Pittsburghu, vďaka čomu sa odpútal od Jaromíra Jágra a osamostatnil sa na druhom mieste klubových tabuliek. Na čele je Mario Lemieux so 690 zásahmi. Kapitán "Pens" mal vydarený večer, keď ku gólu pridal tri asistencie. Dva presné zásahy si pripísal Jake Guentzel a prvýkrát v kariére sa dostal na 30-gólovú hranicu. Veterán Penguins Matt Cullen odohral svoj 1499. zápas, čím na druhom mieste spomedzi rodákov z USA vyrovnal Mikea Modana. Na čele je Chris Chelios (1651). Tatar bol aktívny, počas takmer 17 minút na ľade si pripísal až päť streleckých pokusov, ale nebodoval a zaznamenal dve mínusky.

Desaťzápasovú sériu prehier prerušili hokejisti Los Angeles, keď si na domácom ľade poradili s Chicagom 6:3. Odvrátili tak hrozbu vyrovnania najdlhšej klubovej série, ktorá v roku 2004 trvala jedenásť duelov. O výhre Caroliny nad Floridou 4:3 rozhodol v predĺžení Sebastian Aho. V bránke Panthers si debut v NHL odkrútil 22-ročný Sam Montembeault.

Hviezdou duelu v St. Louis, kde Dallas vyhral 4:1, bol kapitán Stars Jamie Benn. Kanadský útočník oslávil návrat do zostavy po dvojzápasovej absencii spôsobenej zranením dolnej časti tela piatym hetrikom v profiligovej kariére.

V Calgary pred zápasom s Minnesotou slávnostne vyvesili pod strop dres s číslom 12, ktorý patril klubovej ikone Jaromeovi Iginlovi, ale zápas domácim nevyšiel. S Wild prehrali 2:4 a prišli o sedemzápasovú sériu víťazstiev. "Divosi" potvrdili formu a uspeli v piatom vystúpení za sebou. Jeden z gólov Wild strelil Ryan Donato, ktorý tak bodoval vo všetkých piatich zápasoch, ktoré odohral po výmene z Bostonu. Dlhšiu sériu v klubovej histórii zaznamenal len Pavol Demitra, ktorý v ročníku 2006/2007 bodoval v prvých šiestich zápasoch v drese Minnesoty.

výsledky NHL:

COLUMBUS BLUE JACKETS - EDMONTON OILERS 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)
Góly: 7. Kassian (Draisaitl, Russell), 26. Currie (Draisaitl, McDavid), 29. Draisaitl (McDavid), 35. Chiasson (McDavid, Russell). Brankári: Bobrovskij (41. Korpisalo) - Koskinen, strely na bránku: 30:24, 18.628 divákov.

LOS ANGELES KINGS - CHICAGO BLACKHAWKS 6:3 (3:1, 1:2, 2:0)
Góly: 3. Brown (Doughty, Quick), 5. Walker (Kempe, Carter), 16. Kovaľčuk (Carter, Leipsic), 29. Kempe (Brodzinski), 45. Leipsic (Kovaľčuk), 59. Brown (Kopitar) - 19. Perlini (Koekkoek, Strome), 23. Perlini (Crawford), 27. Murphy (Kunitz, Hayden). Brankári: Quick - Crawford, strely na bránku: 25:32, 18.230 divákov.

BOSTON BRUINS - NEW JERSEY DEVILS 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 3. Marchand (Bergeron, DeBrusk). Brankári: Rask - Blackwood, strely na bránku: 30:20, 17.565 divákov.

FLORIDA PANTHERS - CAROLINA HURRICANES 3:4 pp (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 6. Borgström (Hunt, Pysyk), 12. Pysyk (J. McGinn, Borgström), 46. Borgström (J. McGinn, Hunt) - 2. B. McGinn, 3. McKegg (Wallmark, van Riemsdyk), 49. Pesce (Staal), 62. Aho (Niederreiter). Brankári: Montembeault - Mrázek, strely na bránku: 34:26, 13.923 divákov.

MONTREAL CANADIENS - PITTSBURGH PENGUINS 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)
Góly: 28. Gallagher (Danault) - 1. Crosby (Guentzel, McCann), 5. Malkin (Crosby, Kessel), 9. Guentzel (Crosby), 27. Guentzel (Crosby, Gudbranson), 59. McCann (Pettersson, Guentzel). Brankári: Price - Murray, strely na bránku: 37:25, 21.302 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - OTTAWA SENATORS 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Góly: 8. Hedman (Cirelli, Girardi), 9. McDonagh (ČERNÁK, Kučerov), 24. ČERNÁK (Killorn, Coburn), 36. Kučerov (Hedman, Erne), 42. Sergačov (Coburn, Killorn) - 10. Duclair (Gibbons, Bödker). Brankári: Vasilevskij - Anderson, strely na bránku: 34:37, 19.092 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - BUFFALO SABRES 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)
Góly: 5. Tavares (Marner, MARINČIN), 20. Rielly (Matthews, Hainsey), 36. Petan (Moore), 40. Zajcev (Marner, Tavares), 59. Marner (Tavares, Muzzin) - 6. Pominville (Girgensons, Scandella), 8. Sheary (Okposo). Brankári: Andersen - Ullmark, strely na bránku: 32:37, 19.088 divákov.

ARIZONA COYOTES - DETROIT RED WINGS 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Góly: 6. Archibald (Ekman-Larsson, Hjalmarsson), 16. Ekman-Larsson (Hinostroza, PÁNIK), 45. Hinostroza (Chychrun, PÁNIK) - 28. Larkin (Kronwall, Mantha). Brankári: Kuemper - Howard, strely na bránku: 44:23, 15.552 divákov.

ST. LOUIS BLUES - DALLAS STARS 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
Góly: 36. Pietrangelo (Sundqvist, Edmundson) - 17. Benn (Fedun), 19. Klingberg (Comeau, Janmark), 38. Benn (Seguin, Klingberg), 60. Benn (Klingberg). Brankári: Binnington - Bishop, strely na bránku: 30:21, 18.166 divákov.

CALGARY FLAMES - MINNESOTA WILD 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)
Góly: 30. Monahan (Gaudreau, Giordano), 55. Hamonic (Backlund, Hanifin) - 4. Staal (Zucker, Greenway), 45. Read, 52. Suter (Greenway), 59. Donato (Spurgeon, Suter). Brankári: Smith - Dubnyk, strely na bránku: 37:23, 19.289 divákov.