Main Content

Slovenská reprezentácia musí myslieť ako Hamšík…

sobota, 2. marec 2019 14:53 | Autor: Filip Chudý

Marek Hamšík
Marek Hamšík | zdroj: TASR

Onedlho sa začína zrýchlená kvalifikácia Eura 2020, ktorá bude mať pre budúcnosť nášho futbalu veľký význam. Ovplyvniť náš výsledok v nej môže aj vývoj situácie okolo Mareka Hamšíka.

Komentár Filipa Chudého

Prestup zimy, minimálne zo slovenského pohľadu, je jasný. Marek Hamšík odišiel do Číny. Spomínalo sa to už v ostatných rokoch, preto to neprekvapilo, ale aj tak to vyvoláva polemiky, aký to bude mať dopad na slovenský futbal, lebo to nás zaujíma najviac.

Prečo sa najlepší slovenský futbalista tohto storočia (lepšieho sme totiž zatiaľ nemali a ani sa nikto taký nečrtá) takto nakoniec rozhodol, nie je ľahké uhádnuť. Mal na to viac ako 27 miliónov dôvodov. Nie je to však len o peniazoch, hoci pomer medzi nimi a zvyškom pohnútok je neprekonateľný.

Je síce pravda, že v Neapole dosiahol takmer všetko čo mohol, chýba len titul, no aj tak sú reči o strate či nižšej motivácii len chabým pokusom obhajovať tento prestup. Áno, je pravda že bol dlho v jednom klube, čo nie každý dokáže v hlave zvládnuť a stále sa motivovať na nové a vlastne tie isté výzvy. Lenže ak to Hamšík dokazoval 11,5 roka za sebou, dokázal by to aj ďalších x rokov ďalej. On má totiž v sebe ctižiadostivosť od prírody, inak by nemohol byť svetovou futbalovou hviezdou.

Na Slovensku boli desiatky hráčov s väčším futbalovým talentom ako má Hamšík, ale mnohí z nich hrajú kdesi na dedinách, kde po zápasoch v miestnych krčmách ani po desiatom poldeci nevedia prísť na to, kde urobili chybu… Futbalový talent totiž nestačí, musíte mať aj talent na prácu, psychickú odolnosť a aj šťastie. Ale to si pracanti vždy na svoju stranu pritiahnu. Aj preto Marek sám priznal, že takúto ponuku vníma ako odmenu za svoju prácu. Zaslúžil si ju!

A vôbec sa netreba báť o to, že by Hamšík stratil výkonnosť pre národný tím. Trénovaný bude dobre, starať sa o svoje telo vie, o futbalovosť sa prísť nedá, pričom ak bude v hlave stále hladný po reprezentačnom úspechu, tieto obavy môžeme hodiť do koša.

Menší problém bude skôr len v cestovaní a časových posunoch, pretože za pár dní, pričom toľko dnes trvajú asociačné termíny, sa telo človeka ťažko plnohodnotne vyrovná s rozdielom siedmich hodín. A tiež ešte nemôžeme vedieť, čo s ním urobí kultúrny šok a odlúčenie od rodiny. Ak však bude vnútorne šťastný, budeme sa aj my naďalej tešiť z jeho výkonov v najcennejšom drese.

V každom prípade však treba začať myslieť na to, že jeho reprezentačná kariéra je niekde na začiatku poslednej tretiny. To znamená, že stále nám má čo dať, ale nemôže byť ofenzívna časť postavená len na ňom. Už musia začať zodpovednosť preberať aj ďalší, čo sa im reálne stále nedarí. Musíme teda začať myslieť na zadné dvierka, čiže tak, ako Hamšík prestupom do Číny... Aby sa nám totiž nestalo, že zrazu si povie stačilo, ako nedávno Škrtel a spol., pričom my nebudeme mať okamžitú náhradu.