Main Content

NÁŠ POHĽAD: Praha zažila svetovú šou, UFC splnilo očakávania + FOTO a VIDEO

pondelok, 25. február 2019 10:25 | Autor: Jakub Vaverka

Thumbnail
FOTOGALÉRIA + VIDEO: UFC Fight Night v Prahe | zdroj: Sport7.sk, Instagram

UFC prvý raz v histórii zavítalo na územie Českej republiky či Slovenska. Svetová šou zmiešaných bojových umení prinášala so sebou množstvo očakávaní. Po trinástich zápasoch a šiestich hodinách v hale môžeme konštatovať, že americká organizácia neostala svojim priaznivcom nič dlžná.

Komentár Jakuba Vaverku

Máme za sebou ďalšie podujatie UFC Fight Night, ktoré sú na programe s malými výnimkami každý týždeň. To, ktoré prebehlo tento víkend ale ostane v našich mysliach ďaleko dlhšie ako turnaje, ktoré sa odohrávajú na druhej strane pologule. UFC totiž zavítalo do Prahy, prvý raz vo svojej histórii táto organizácia prišla na územie bývalého Československa. Nebudeme si klamať, metropola Českej republiky zažila šou svetových parametrov.

Keď sme sa v závere minulého roka dozvedeli, že UFC bude v Prahe, bol  z toho veľký boom. Diskusie zaplavili špekulácie o tom, kto zo slovenských či českých bojovníkov by tam mohol nastúpiť, koľko budú stáť lístky a celkovo, aká bude organizácia tohto veľkého podujatia. Čo sa týka vstupeniek, boli rozobraté v priebehu niekoľkých hodín (i keď sa s nimi kupčilo až do samotného termínu turnaja). Z československej MMA scény sa nakoniec predstavila iba Lucie Pudilová, ale ako bolo viackrát zmienené, UFC jednoducho nemuselo na kartu tlačiť domácich bojovníkov, pretože nadšenie okolo Fight Night sa dalo už dlhé týždne predtým krájať.

Na karte bolo trinásť zápasov,  z toho šesť na hlavnej karte. Okrem domácej Pudilovej rozhodne zaujala Američanka Liz Carmouche, ktorá je legendou ženského MMA a dokonca bola účastníčkou historicky prvého zápasu UFC medzi ženami (porazila ju istá Ronda Rousey, ktorej príbeh väčšina z vás pozná). Hlavný zápas v podaní Jana Blachowicza a Thiaga Santosa priniesol taktický boj, ktorý ľudí musel zaujať. Ešte viac zaujal následne víťaz Santos, ktorý odkázal svetu, že chce vyzvať víťaza marcového boja Smith – Jones a získať opasok.

Blachowicz, ktorý má k Česku blízky vzťah vďaka svojim koreňom mal ako nástupovú pieseň Jóžina z Bážin, čím si získal srdcia priaznivcov v O2 Aréne. Historický okamih nastal po stretnutí Rogeria De Limu a Stefana Struveho. Struve, historicky najvyšší bojovník v UFC, po ťažkom prvom kole dokázal zvíťaziť v kole druhom a následne položil svoje rukavice do oktagonu, čím oficiálne oznámil koniec kariéry. Zaujal mladý Rakúšan, iba 22-ročný Naurdiev, ktorý vie pracovať s publikom a môže byť z neho veľká hviezda, počuť by sme rozhodne mali aj o menách ako Petr Yan či Khabilov alebo Oleksiejczuk.

Samozrejme, boli aj stretnutia, ktoré by ste si v televízii alebo na internete nepozreli. Neexistuje ale UFC podujatie, na ktorom by boli iba dych berúce momenty. Apropo, ani v hokeji či futbale sa nedá hovoriť o nonstop športovom potešení (aj keď sú isté výnimky). Chcem tým ale povedať, že názor mnohých ľudí bol, že do Prahy nepôjdu, pretože ich menoslov bojovníkov nezaujal. To bolo ale veľmi krátkozraké, pretože z tých 26 mien, čo sa v Česku predstavilo, minimálne tretina bude mať čo v najbližších mesiacoch či rokoch vo svete zmiešaných bojových umení povedať. Hádam nikto nečakal, že sa na Fight Night predstavia McGregor, Jones, Nurmagomedov alebo Ferguson.

O hviezdy ale núdza nebola, v O2 Aréne boli osobnosti UFC ako Joanna Jedrzejczyk či Volkan Ozdemir, o rozhovory v klietke sa staral legendárny Dan Hardy a duely neuvádzal nik iný ako legendárny Bruce Buffer. K tomu pridajme parádne štúdio, ktorému velil Ondřej Novotný a ako hostí mal Vémolu, Végha, Buchingera, Petráška, Kozmu či Procházku. Títo bojovníci sa následne pohybovali po hale a tešili fanúšikov podpismi a fotografiami. Našej trojčlennej skupinke sa podarilo odchytiť československú MMA jednotku Jiřího Procházku, aktuálne hviezdu organizácie Rizzin a v skutočnosti veľmi pohodového chlapíka, ktorý priaznivcom venoval naozaj nemalú dávku času.

Organizačne Česi zvládli celé UFC na výbornú. Všetko bolo pripravené na výbornú a opäť sa ukázalo, že pražská O2 Aréna môže usporiadať prakticky akékoľvek svetové podujatie, či už sa jedná o UFC, NBA, NHL alebo akékoľvek koncerty. Približne dvadsaťtisícová kapacita je niečo, o čom sa nám na Slovensku môže len snívať a či niekedy budeme mať v našej krajine takúto kvalitnú arénu nie je zatiaľ hodné ani diskusie.

Kto v Prahe bol, neľutoval, kto sledoval toto podujatie doma, neľutoval taktiež. Nestáva sa totiž často, že diváci v Európe majú možnosť sledovať celú kartu v takpovediac ľudskom čase. Opäť sa ukázalo, že bojové športy na Slovensku v a Českej republike naberajú na popularite a UFC v Prahe to len a len potvrdilo. Objavili sa otázky, či sa táto svetová šou vráti do Českej republiky. Z toho, čo sme videli, môžeme konštatovať, že určite áno. Hodnotenie pražského MMA víkendu – výborný.