Main Content

Z Premier League do väzenia za vlastizradu? Mladíkovi hrozí odňatie slobody aj pokuta

utorok, 19. február 2019 11:11 | Autor: Timotej Gašper

Z tábora londýnskeho klubu sa dostala na povrch znepokojujúca správa, podľa ktorej môže mladý talent Fulhamu už čoskoro skončiť vo väzení za neplnenie národných povinností. 

Športové oddelenie televízie BBC informuje, že singapurský parlament mal odmietnuť požiadavku ešte len 18-ročného Bena Davisa, aby mohol vynechať službu národu kvôli kariére v Premier League. V mestskom štáte Singapur musí každý chlapec, ktorý dovŕši 18 rokov, vykonávať civilnú službu či už v armáde, na polícií alebo v civilnej obrane, pričom za odmietnutie či nevykonanie im hrozia vysoké pokuty a odňatie slobody až na 4 mesiace, pričom vo väčšine prípadov sú trestom oba spomenuté spôsoby. 

Ben Davis, ktorý sa narodil na thajskom ostrove Phuket a okrem singapurského občianstva má aj anglické, je v mládežníckom tíme londýnskeho Fulhamu už od roku 2017, pričom od začiatku aktuálnej sezóny už trénuje s prvým tímom, keďže disponuje veľkým potenciálom a talentom. Davis je taktiež prvým hráčom so singapurským pasom, ktorý je na súpiske tímu v histórií Premier League, čo by mala byť pre mestský štát z Malajzie pocta, no tamojšie úrady berú chovanie tínedžera ako vlastizradu a neplnenie si základných občianskych povinností. 

Ak sa bude musieť mladík vrátiť do Ázie a sedieť vo väzbe, výrazne si tým pozastaví kariérny progres vo Fulhame, no ak sa mu náhodou napokon podarí ostať v Anglicku, čaká ho mastná pokuta až do výšky 10 000 eur. „Pán Benjamin Davis je dlžníkom národných služieb! Nepodarilo sa nám dostať hlásenie o jeho nástupe do národnej služby podľa povinností a taktiež pán Davis ostáva v zahraničnej krajine bez platnej povolenky na opustenie tejto krajiny,“ povedal o situácií mladého futbalistu hovorca ministerstva obrany Singapuru. 

Z posledných mesiacov je z médií známy aj príbeh hviezdy Tottenhamu, Heung-Min Sona, ktorý mal ako juhokórejský občan stráviť istý čas v armáde, no našťastie ho zachránila medaila z Ázijských hier, ktorá dal celému tímu výnimku za služby vykonané voči štátu a za jeho reprezentáciu. Medaila či výraznejšia zásluha sú však aktuálne v prípade Bena Davisa v nedohľadne a preto bude veľmi zaujímavé, ako sa celá situácia vyvinie.