Main Content

Lige musí záležať aj na imidži, nie iba na vopred jasnom majstrovi: Inak bude na smiech

nedeľa, 17. február 2019 17:07 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Nepísané ligové finále DAC – Slovan vyvolalo skôr otázniky. To naozaj chceme, aby takýto obraz mala naša liga?

Komentár Filipa Chudého

Hneď úvodné jarné kolo pochovalo aj poslednú malú nádej na to, že tento ročník Fortuna ligy bude na horných priečkach aspoň trochu dramatický. No výsledok stretnutia Dunajská Streda – Slovan bol aj tak viac-menej nepodstatný, pretože o majstrovi bolo rozhodnuté už dávno pred týmto duelom. Dovolíme si povedať, že karty boli jasne rozdané už pred sezónou, pričom jej vývoj to všetko len potvrdil.

Už pred prvým kolom tejto sezóny sme napísali, že Slovan vzhľadom na veľké investície do mužstva, keďže ide o najdrahší káder v histórii našej ligy, by mal získať titul, pričom sme predpovedali, že sa tak stane v predstihu niekoľkých kôl. Dokonca sme napísali, že priam symbolicky to môže padnúť na prvý májový víkend 2019, lebo práve vtedy bude oslavovať 100 rokov. Tým však nechceme povedať, že by súčasný káder belasých mal neprekonateľnú kvalitu, na ich hlavne defenzívne problémy sme upozorňovali už pred sezónou. Lenže výsledok rovnice slovenskej reality proste inú možnosť ako titul pre Slovan nepripúšťal.

Kto sleduje našu ligu dobre, ten vie, o čom sa tu hovorí. Veď aj (ex)majiteľ Trnavy Vladimír Poór verejne priznal, že už pred sezónou si spočítali dve a dve. Čiže to, že Slovan bude v roku 2019 oslavovať storočnicu a návrat na Tehelné pole, preto urobí všetko možné pre titul. Z toho dôvodu Spartak na jeho obhajobu ani nemyslel, ligu na jeseň vypúšťal, navyše si dal väčšie ciele ako titul. Všetko smeroval k pohárom, pričom krásna európska odmena už prišla a môže prísť aj tá malá, nudná a nezaujímavá… A jedine Trnava mala káder na to, aby Slovanu zabránila ísť v ceste za titulom.

Dunajská Streda síce robí zaujímavý projekt a môže byť pre naše kluby v mnohom príkladom, ale stále to bude bez urážky len provinčný klub z južného Slovenska. To znamená, že má asi také šance na titul ako Béla Bugár v prezidentských voľbách… Môže to teda vyjsť len vtedy, keď druhá strana bude totálne neschopná, čo ale tiež nie je v tejto krajine vylúčené… No ak sa väčšina spojí, vždy bude silnejšia.

Treba však povedať aj iné, lebo nie iba o majstrovský titul by malo vo futbale ísť. Finále jarnej časti totiž prinieslo aj iné veci, ktoré by nemali mať miesto, hlavne nie teda v kluboch. Pokiaľ majú záujem na tom, aby boli rešpektované.

DAC pred zápasom zverejnil video pozvánku na zápas so Slovanom, v ktorom viac uráža protivníka ako reálne pozýva. Šmolkovia, NASA na Pasienkoch a pod. Pričom železnú lady z Maďarska si tiež mohli odpustiť. Belasí zas po stretnutí zavesili na svoju facebookovú stránku odkaz o tom, že južná zem patrí Slovanu… Nech sa oba kluby nehnevajú, ale sami seba takto znehodnocujú, nie toho druhého. A tu už by mala zakročiť aj Únia ligových klubov a nastaviť jasné pravidlá, lebo aj Fortuna liga ako celok bude na smiech.

Ak by to bola takáto prekáračka na úrovni fanúšikov, to by sme privítali. Lebo aspoň by to bolo bez vulgarizmov, obscénnych gest a ďalších nežiadúcich prejavov. Lenže ak sa provokujú takto verejne samotné kluby, tak potom nemôžeme čakať, že fanúšikovia budú baránkovia. Nečudujeme sa, že tiež fanúšikovia sa správajú ako hovädá aj na nových štadiónoch, kde sa odhaľujú na verejnosti, spievajú nepublikovateľné chorály, rozbíjajú toalety a pod.

A nemyslite si, že zvesť o tom zostavá iba v tuzemsku. Za hranicami o tom dobre vedia, preto sa k nám tak vonku aj správajú. Viď ako dopadli výjazdy slovenských fanúšikov do Viedne…

Preto by mal zvyšok tohto ročníka poslúžiť aspoň na to, aby sa jednotlivé kluby naučili k sebe správať na úrovni. Infraštruktúra sa síce zdokonaľuje, ale mentálna výbava kompetentných jednotlivcov pracujúcich v kluboch začína akosi výrazne zaostávať, na čo dopláca celý náš futbal. Takýmto veciam musí dať ÚLK aj SFZ rázny koniec, inak sa môžeme dočkať, že za chvíľu sa to nášmu futbalu vráti ako bumerang.

A čo sa týka samotného zápasu DAC – Slovan, za veľa teda nestál. Keď sa stretnú prvé dve mužstvá tabuľky, tempo musí byť jednoznačne vyššie. O počte zaujímavých situácií na oboch stranách ani nehovoriac. Ale vlastne sa len potvrdilo, čo sme tvrdili už po jeseni, že oproti minulému ročníku išla kvalita súťaže o niečo nadol. Pred letnými európskymi predkolami to neveští nič dobré.

Nie je pozitívnou vizitkou pre súťaž, ak sa po jej finálovom stretnutí hovorí najviac o kontroverzných momentoch. Slovan mal kopať penaltu skôr už v úvode po faule na Šporara, lebo odpískaná ruka Blackmana Šporarovi loptu vlastne spracovala do šance. A keď sa už pískala takáto ruka, potom Mohova v závere bola oveľa jasnejšia. Systém VAR minimálne pri televíznych zápasoch už mal byť dávno zavedený aj v našej lige, na čo sme v minulosti upozorňovali. To je fakt problém kúpiť pár monitorov? Bránkoví rozhodcovia by boli prospešnejší za obrazovkami, tam by viac videli…

V každom prípade, Slovan bol o gól lepší, resp. by sa hodilo povedať, že DAC bol o toľko horší, lebo hostia v tomto stretnutí až tak dobrí zas neboli. V skutočnosti víťaz nie je nikto, lebo víťaz sa musí vedieť aj správať ako víťaz, inak zostáva porazeným.