Main Content

Reakcia hokejového zväzu na našu kritiku: Nie je to vina ľudí na centrále SZĽH

štvrtok, 14. február 2019 09:51 | Autor: Martin Gregor

Reakcia SZĽH
Reakcia SZĽH | zdroj: Koláž Sport7.sk

9. februára sme na našej stránke zverejnili komentárAbsudristan na slovenský spôsob: To je možné snáď len v našom hokeji”, v ktorom sme sa kriticky vyjadrili k udalostiam, ktoré z nášho pohľadu negatívne ovplyvnili priebeh St. Nicolaus 1. hokejovej ligy.

V rámci komentáru bolo konštatované, že podiel viny na nelogických a neférových pravidlách v 1. lige má aj vedenie hokejového zväzu, čo zväz dnešným stanoviskom dementuje. Celý článok, ktorý pripravil Filip Chudý, si môžete prečítať tu.  

Zväz na článok reagoval na oficiálnej stránke slovenského hokeja hockeyslovakia.sk prostredníctvom článku, v rámci ktorého sa k téme vyjadrili generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček a riaditeľ súťaži SZĽH Igor Guryča. Obaja sa zhodli v tom, že za súčasné nastavenia pravidiel nenesie zodpovednosť samotné vedenie SZĽH.

Pravidlá si odhlasovali samotné kluby, vysvetľuje Valíček

Na tri fakty pre vyjasnenie situácie poukázal v rámci svojho vyjadrenia Miroslav Valíček.

,,V týchto dňoch nám začalo play-out St. Nicolaus 1. hokejovej ligy. Po odohraní základnej časti sa štyri najhoršie umiestnené tímy stretávajú v časti o vypadnutie z 1. hokejovej ligy. Posledný tím zostúpi do baráže, kde s víťazom druhej hokejovej ligy bude hrať o postup, resp. udržanie sa v prvej lige. Play-out sa hrá systémom každý s každým. V časti play-out sa body zo základnej časti nezapočítavajú a nie je tam žiadna bonifikácia. SZĽH predložilo zástupcom klubov hrajúcich prvú ligu štyri možné modely súťaže. A kluby sa rozhodli pre tento model. Tento navrhnutý model si zástupcovia klubov prvej ligy schválili na svojom zasadnutí dňa 8. júna 2018, teda pred začiatkom súťaže. Na zasadnutí sa zúčastnilo 10 klubov z 12-tich. Osem klubov hlasovalo za, dva sa zdržali. Nikto nebol proti. Toto je prvá zásadná informácia.

Ocitli sa v nej Považská Bystrica, Trnava, Prešov a Nové Zámky. A to je druhá dôležitá informácia. Skúsim to dať trošku do súvislostí. Najviac ukrivdený klub z tejto štvorice sa zrejme cíti Považská Bystrica. Nedohrala totiž jeden zo zápasov proti  HK Orange 20. Počas úpravy ľadu sa pokazila stará rolba a ani po stanovenom čase 40 minút sa ju nepodarilo opraviť. Táto lehota je daná Súťažným poriadkom SZĽH. Ako to bolo ďalej? SZĽH sa snažil spoločne s HK Orange 20 a Považskou Bystricou nájsť termín na dohrávku zápasu. Žiaľ, vzhľadom na program dvadsiatky sa to nepodarilo. SZĽH totiž nemôže predlžovať projekt dvadsiatky pre jeden neodohraný zápas, dôvodom ktorého bolo zlyhanie technického zabezpečenia súpera. Nasledovala kontumácia zápasu v zmysle Súťažného a Disciplinárneho poriadku s odpočtom 3 bodov. V Považskej Bystrici vedia, že takto to je a nemohli s iným rozhodnutím počítať, bez ohľadu na dĺžku procedurálnych úkonov. Ak by zápas dohrali a vyhrali, možno by neboli v play-out, lebo na konci základnej časti im práve 6 bodov chýbalo. Ale to je keby. Keby vyhrali ďalšie dva iné zápasy, keby niekto iný prehral, keby, keby... Je pravda, že zástupcovia Považskej Bystrice naozaj neurobili nič úmyselne a mali snahu dať veci do poriadku a odohrať zápas. No výsledok je rovnaký, zápas sa neodohral.

Tretia dôležitá informácia: Návrh na odpočet bodov pri kontumácii zápasov vyšiel tiež práve od zástupcov klubov v apríli 2018. Pôvodný návrh niektorých zástupcov klubov bol dokonca odpočet 10 bodov. Možno sa mnohým teraz vynára otázka, či je takýto postup správny, či nie je príliš represívny. Na druhej strane, je dosť zástupcov klubov, ktorí v nedávnej minulosti neváhali porušovať predpisy, lebo klubom za to nehrozil adekvátny postih. Tvrdšie postihy urobili v tomto smere aký-taký poriadok. K niektorým ďalším okolnostiam play-out sa nižšie vyjadrí Igor Guryča, riaditeľ športového oddelenia SZĽH.

Guryča: Nie je to vina pár ľudí v centrále SZĽH

To, že za Nové Zámky B, ktoré boli na základe doterajších výsledkov v prvej lige horúcim adeptom na vypadnutie, nastúpili v play-out mnohí hráči z A-tímu, podľa Igora Guryču je v súlade s tým, čo si schválili na Kongrese dňa 16.6.2016 zástupcovia klubov. ,,V minulosti to bolo upravené v Súťažnom poriadku tak, že takáto situácia by nemohla nastať. To je ale minulosť,” vysvetľuje.

,,Zástupcovia Nových Zámkov si zrejme urobili právnu analýzu predpisu a od momentu vstupu do St. Nicolaus 1. hokejovej ligy si boli vedomí toho, že keď pôjdu do play-out, môže nastúpiť celé Áčko. To aj dnes v plnej miere využívajú. A pravidlá, ktoré si schválili kluby, im to dovoľujú. Je to legálne. Je to aj fair-play a morálne? Na to nech si vytvorí názor každý sám. Verím, že kluby budú dosť múdre na to, aby schválili takú úpravu Súťažného poriadku, ktorá to v budúcnosti neumožní. Je však evidentné, že sa musíme snažiť nastavovať predpisy prísne, lebo akákoľvek medzierka je okamžite využitá, ak nie zneužitá.”

Riaditeľ súťaži SZĽH tiež poukázal na to, že problematickým účastníkom prvej ligy je aj Prešov. ,,Tretie najväčšie mesto na Slovensku. Stará hokejová hala sa dostala do havarijného stavu a bola uzatvorená, takže klub nemá kde hrať svoje domáce zápasy. Pomocnú ruku podal Zvolen. Všetky svoje domáce zápasy hrá prešovský klub vo Zvolene. Dokončenie opravy haly v Prešove je v nedohľadne. V prešovskom klube zostali z pôvodnej zostavy asi dvaja hráči. Za súčasného stavu hokeja a podmienok pre hokej v Prešove sa klub ani nemal zúčastniť súťaže. Legálne však splnil všetky náležitosti a do súťaže bol prijatý. Z pohľadu legislatívy je všetko v poriadku. Zástupcovia klubu podnikajú rôzne kroky, aby prešovský klub nevypadol zo súťaže. Teda nie športové kroky, ale tie mimo ľadovej plochy. Chcel by som veriť, že je to pre záchranu hokeja v meste Prešov. Ale ponúka sa aj iný dôvod. Pre zadĺžený klub môže mať udržanie prvoligovej licencie istú hodnotu. Ale nie športovú. Je to legálne? Je to fair-play a morálne? Na to nech si vytvorí názor každý sám.

Guryča súhlasí s tým, že súťažný poriadok nie je dokonalý. Vstupujú doňho zástupcovia klubov so svojimi podnetmi a návrhmi. ,,Bolo by potrebné pripraviť úplne nový Súťažný poriadok a tento súčasný zrušiť. Nastaviť všetky predpisy skupinou odborníkov a už nedopustiť, aby do tohto procesu zástupcovia klubov vstupovali. Ale to asi nie je reálne. Stanovy SZĽH to takto umožňujú a hnutie by muselo mať vôľu zmeniť to. Dnes dostali kluby možnosť navrhovať a meniť takmer čokoľvek. Aj preto z toho vzniká niekedy takéto „Kocúrkovo“. Málokto pozerá na to, čo je dobré pre slovenský hokej. Väčšinou sa primárne prihliada na záujmy klubu. Ak je niečo absurdné, tak to, že samotní aktéri súťaží si spoluvytvárajú svoje predpisy.

To, že na Slovensku niektoré súťaže končia nezmyselne je skoro pravda. Je to spôsobené tým, že v seniorských súťažiach neexistuje priamy postup a priamy zostup. To, čo je v iných športoch férové, u nás kluby nechcú. Napríklad aj vo futbale je v najlepších svetových ligách priamy postup a zostup. Je to fér. Pro-hokej sa bráni priamemu zostupu už roky. Aby sa úplne neuzatvoril pred prvou ligou, ponúkol aspoň baráž. Takto má víťaz prvej ligy aspoň imaginárnu nádej postúpiť, má ale nerovné podmienky. Klub si zostavuje tím hráčov iným spôsobom a s iným rozpočtom, ak ide hrať extraligu alebo prvú ligu. Prvá liga má limitovaný počet zahraničných hráčov. Extraliga nemá. A propos baráž. Prvé dva zápasy sa začínajú na ľade extraligového klubu a prípadný posledný zápas tiež. Prvá liga sa musí prispôsobiť baráži extralige a druhá liga zas prvej lige. To je to, čo skracuje súťaže. Lenže kluby chcú baráže. Každý sa bojí vypadnutia do nižšej súťaže. Baráž si schválili kluby v extralige a na základe toho aj prvá liga schválila baráž druhej lige. To nie je rozhodnutie vedenia SZĽH, ale klubov.

Na záver skonštatoval, že hoci vytúžené zmeny prichádzajú pomalšie, nie je to vina vedenia hokejového zväzu. „Celé hnutie musí zmeny prijať a stotožniť sa s nimi. Bez toho to nepôjde. Zmena znamená opustiť rokmi zabehnuté staré koľaje a ísť inou cestou.

Kompletné stanoviská generálneho sekretára SZĽH Miroslava Valíčeka a riaditeľa súťaží SZĽH Igora Guryču nájdete v článku na hockeyslovakia.sk.