Main Content

Šéf FC Barcelona má jasno: La Liga musí mať zápasy mimo Španielsko

streda, 13. február 2019 10:12 | Autor: Jakub Vaverka

Autobus oslavy FC Barcelona
Autobus oslavy FC Barcelona | zdroj: TASR

La Liga je označovaná za najkvalitnejšiu ligu na svete, ale najsledovanejšou je stále anglická Premier League. To chcú najvplyvnejšie osobnosti tejto súťaže zmeniť. Jednou z nich je prezident FC Barcelona José Maria Bartomeu.

Doteraz sa španielska liga hrala výhradne na území Španielska. To môže byť čoskoro minulosťou. Už tento rok sa špekulovalo o tom, že Barcelona nastúpi v malom katalánskom derby proti Girone v americkom Miami, ale nakoniec z tejto idey nebolo nič. Nepáčilo sa to jednak futbalovej asociácii a ani hráčskej asociácii. To ale neznamená, že tento krok nebude zrealizovaný v blízkej budúcnosti.

„Ak chceme, aby bola La Liga silná, musíme hrať tento typ zápasov,“ začal prezident FC Barcelona José Maria Bartomeu v rozhovore pre britskú televíznu stanicu ​BBC Sport.„My v Barcelone z času na čas hovoríme vedeniu ligy, že ak chcú rozširovať pôsobenie po svete, mali by ísť za hranice. Do Ameriky, na Stredný východ a aj do Ázie.“

Zápasy v iných krajinách či iných kontinentoch sú zaužívané napríklad v súťažiach ako NHL či NBA, pri futbalových ligách by išlo o nový krok. „Musíme byť bližšie fanúšikom. V júli a v auguste cestujeme na predsezónne turné, aby sme sa dostali k priaznivcom čo najbližšie. Je to preukázanie rešpektu ľuďom. Napríklad, ísť do Miami by preukázali rešpekt ľuďom zo Spojených štátov amerických, ktorí nás sledujú.“

Momentálne nie je jasné, kedy a či vôbec budú v ligovom pláne La Ligy zápasy v zahraničí. „Podporujeme akékoľvek ambície ísť za hranice. Zdieľame víziu toho, že by sme sa mali podporiť fanúšikom. Snažíme sa z tejto súťaže vybudovať uznávanú značku. Budeme pokračovať v snahe dostať zápasy španielskej ligy za hranice,“ pridal sa k Bartomeuovi člen komunikačného tímu Joris Evers.