Main Content

Prvý diel Vlhová verzus Shiffrinová: Všetky cesty vedú do Are

streda, 13. február 2019 08:18 | Autor: TASR

Vlhová vs. Shiffrinová
Vlhová vs. Shiffrinová | zdroj: TASR

Are 13. februára (TASR) - Všetky cesty vedú do Are. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová pochádza z 1639 kilometrov vzdialeného Liptovského Mikuláša, Američanka Mikaela Shiffrinová sa narodila vo Vaile v Colorade až 7385 kilometrov od švédskeho strediska.

Vekovo obe delia len tri mesiace a bez siedmich dní s trojročným rozdielom sa obe práve tu radovali z premiérového víťazstva vo Svetovom pohári. Teraz sa v Are konajú majstrovstvá sveta a obe sa v druhý týždeň šampionátu konečne stretnú na mieste, ktoré opäť definuje ich kariéry.

Shiffrinová prvýkrát triumfovala v seriáli 20. decembra 2012, odvtedy nazbierala už 56 prvenstiev a v historických tabuľkách sa radí na piate miesto, medzi ženami na tretie. Vlhová si pripísala prvý úspech 13. decembra 2015 a na konte má osem prvenstiev a vypracovala sa na najväčšiu slalomovú súperku americkej šampiónky. Obe po prvý raz vystúpili na najvyšší stupienok v slalome, v disciplíne, ktorá ich uviedla medzi hviezdy alpského lyžovania a v ktorej v sobotu zabojujú o medaily. Predtým si však zmerajú sily vo štvrtkovom obrovskom slalome, aj v ňom už v tomto ročníku môžu pomýšľať na víťazstvo obe.

Ich cesty do Are 2019 boli odlišné, takisto aj doterajšie pôsobenie na podujatí. Shiffrinová triumfovala hneď na úvod v super-G, ukázala svoju stúpajúcu všestrannosť a získala zlato na štvrtých MS za sebou. Dosiaľ jej patril najvyšší stupienok v slalome. Alpskú kombináciu i zjazd vynechala a sústredila sa na točivé disciplíny. Tvrdí, že sa poučila zo zimných olympijských hier v Pjongčangu, kde sa na nej po víťazstve v "obráku" prejavila najmä psychická únava a v slalome skončila štvrtá.

Jej rozhodnutie neštartovať v kombinácii ani zjazde vyvolalo polemiku zo strany krajanov Bodeho Millera i Lindsey Vonnovej, podľa ktorých mohla v Are atakovať päť zlatých medailí. Naopak, Vlhová nesúťažila v super-G, v prvom týždni sa zamerala na kombináciu a pre Slovensko vyťažila striebrom premiérové individuálne pódium na MS. Teraz sa ich cesty v Are spoja v disciplínach, kde o ich štarte nemohlo byť pochýb. Prvé kolo obrovského slalomu, ktorého autorom bude Vlhovej taliansky tréner Livio Magoni, je na programe vo štvrtok o 14.15, druhé sa začne o 17.45 h.