Main Content

Ohlasy pred duelmi Ajax - Real Madrid a Tottenham - Dortmund

utorok, 12. február 2019 10:02 | Autor: TASR

Futbalisti Real Madrid
Futbalisti Real Madrid | zdroj: TASR

Bratislava 12. februára (TASR) - Španielsky futbalový klub Real Madrid pôjde s vizitkou trojnásobného obhajcu trofeje Ligy majstrov do osemfinálovej konfrontácie s Ajaxom Amsterdam v pozícii obrovského favorita, musí sa však mať na pozore.

Rekordný holandský šampión postúpil zo základnej E-skupiny na úkor Benficy Lisabon a bol jediným tímom, ktorý vďaka remízam 1:1 a 3:3 dokázal obrať o body víťaza zoskupenia Bayern Mníchov. V druhom stredajšom zápase si vo Wembley hráči Tottenhamu Hotspur zmerajú sily s lídrom nemeckej Bundesligy Borussiou Dortmund. Obe stretnutia majú výkop o 21.00 SEČ, odvety sú na programe v utorok 5. marca. Novinkou od osemfinálovej fázy LM 2018/2019 je využitie technológie VAR (videoasistent rozhodcu) pri posúdení sporných situácií.

Dortmund musí riešiť problém - zaplátanie diery po kapitánovi Marcovi Reusovi, ktorý si natiahol stehenný sval v minulotýždňovom pohárovom zápase s Werderom Brémy. Tottenhamu budú chýbať kanonier Harry Kane a anglický reprezentant Dele Alli. Kane sa v troch predošlých vzájomných stretnutiach s Dortmundom presadil strelecky trikrát.

"Aj bez nich je Tottenham enormne kvalitný tím," uviedol šéf hráčskeho oddelenia BVB Sebastian Kehl. Naposledy sa Spurs s BVB stretli v skupinovej fáze ročníka 2017/2018, zrodili sa dve víťazstvá Londýnčanov. "Nemyslím si, že sa tento scenár teraz zopakuje. Bude to pre Spurs ťažšie, pretože my sme silnejší ako v minulej sezóne," uviedol anglický krídelník v službách "žlto-čiernych" Jadon Sancho, ktorý sa strelecky presadil v sobotňajšom ligovom dueli s Hoffenheimom.

V ňom Borussia prišla o trojgólový náskok a napokon iba remizovala 3:3, čím dovolila Bayernu Mníchov priblížiť sa k nej na rozdiel piatich bodov. Borussii nepomohli ani telefonické pokyny chorého trénera Luciena Favreho, ktoré udeľoval z domu. Jeho stav sa zlepšil a napokon cestoval s výpravou do anglickej metropoly. "Podobný výpadok, akého sme sa dopustili proti Hoffenheimu, sa v stredu nesmie opakovať. V tejto fáze Ligy majstrov je každý inkasovaný gól obzvlášť mrzutý," priznal Sancho.

Realu Madrid usilujúcemu sa o štvrtý triumf v súťaži za sebou sa proti Ajaxu darí. V Lige majstrov nad ním vyhral predošlých šesť vzájomných zápasov s impozantným skóre 20:2. Ajaxu sa prestáva dariť v najvyššej domácej súťaži, po šokujúcej prehre 0:1 na pôde Heraclesu Almelo stráca na lídra tabuľky PSV Eindhoven už šesť bodov. "Musíme sa skoncentrovať na zápasy s Realom, ktoré budú pre väčšinu hráčov nášho tímu najväčšie v ich kariérach. Real je favorit, klub s ohromnou históriou, silným zázemím a hráčmi svetovej extratriedy. Pokúsime sa však prekvapiť ho a presadiť sa našimi zbraňami," vyhlásil kormidelník Ajaxu Erik ten Hag.

Real má za sebou úspešné víkendové ťaženie proti Atleticu (3:1), po piatom ligovom víťazstve za sebou sa dostal pred mestského rivala na druhé miesto tabuľky La Ligy. V súčasnej forme vzbudzuje "biely balet" veľký rešpekt, v porovnaní s predošlými sezónami aj vinou odchodu Cristiana Ronalda však nepredstavuje neprekonateľnú prekážku.

"Očakávam náročný súboj, v Lige majstrov nie je ľahký žiadny zápas. Ajax je známy svojou liahňou talentovaných hráčov a ofenzívnym prejavom. Uvidíme, s čím proti nám vyrukuje, ale musíme byť stopercentne pripravení," poznamenal kormidelník Realu Santiago Solari.

1. zápasy osemfinále Ligy majstrov - streda 13. februára, 21.00 SEČ:

Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund /rozhodcovia: Mateu Lahoz - Devis, Del Palomar (Šp.)/

Ajax Amsterdam - Real Madrid /rozhodcovia: Skomina - Praprotnik, Vukan (Slov.)/