Main Content

MS v lyžovaní: Pinturault získal zlato v kombinácii, Slováci nedokončili

pondelok, 11. február 2019 19:41 | Autor: TASR

Alexis Pinturault
Alexis Pinturault | zdroj: TASR

Are 11. februára (TASR) - Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault získal titul majstra sveta v alpskej kombinácii. Na šampionáte vo švédskom Are triumfoval s náskokom 24 stotín pred Slovincom Stefanom Hadalimom a potvrdil pozíciu najväčšieho favorita. Bronz vybojoval Rakúšan Marco Schwarz (+0,46).

Slovenskí reprezentanti Matej Prieložný s Martinom Bendíkom nedokončili slalomársku časť.

Pinturault bol po kombinačnom zjazde až na 24. mieste. Na vedúceho Taliana Dominika Parisa stratil 1,52 s a v hornej časti skrátenej trate si navyše narazil koleno. V slalome však dosiahol druhý najrýchlejší čas, ktorý ho katapultoval na najvyšší stupienok. Pre Pinturaulta je to prvé individuálne zlato z MS. "Vybojovať najcennejší kov bolo dnes mimoriadne ťažké, o to mám väčšiu radosť zo zisku zlata. Svah bol náročný, dal nám všetkým zabrať. Pred slalomom som sa snažil nemyslieť na to, že ma pobolieva koleno. Uvidíme, čo ukáže utorňajšie vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Dúfam, že to nebude nič vážne," povedal Pinturault do kamier rakúskej televízie ORF.

Aj v slalome najrýchlejší Hadalin dosiahol životný úspech, vo Svetovom pohári doposiaľ nikdy nestál na stupňoch víťazov. "Nemôžem tomu uveriť, lomcujú so mnou veľké emócie. Dokázal som sa vyrovnať s náročnou traťou i agresívnym snehom a bol z toho super čas," radoval sa bývalý juniorský majster sveta v kombinácii. Všetci traja medailisti profitoval z toho, že v druhej časti pretekov štartovali medzi prvými. Trať bola s pribúdajúcimi minútami čoraz rozbitejšia s množstvom rýh a špecialisti na zjazd výrazne zaostávali.

Talian Christof Innerhofer slalom nedokončil. Výrazne sa prepadli aj Američan Ryan Cochran-Siegle a Nór Alexander Aamodt Kilde, ktorí boli po prvej časti súťaže na druhom resp. treťom mieste. Paris mal po prvom medzičase ešte 61-stotinový náskok pred Pinturaultom, napokon však skončil až deviaty. Medailové ambície nenaplnili ani Švajčiari. Obhajca zlata zo St. Moritzu 2017 Luca Aerni bol ôsmy, Mauro Caviezel siedmy. Líder celkového poradia SP Rakúšan Marcel Hirscher kombináciu vynechal.