Main Content

Absurdistan na slovenský spôsob: To je možné snáď len v našom hokeji…

sobota, 9. február 2019 17:03 | Autor: Filip Chudý

MHC Nové Zámky
MHC Nové Zámky | zdroj: TASR

Mnohí fanúšikovia slovenského športu sa už smejú cez slzy a ďalší sa ešte len budú…

Komentár Filipa Chudého

Kým špičku hokejového ľadovca na Slovensku zaujíma to, že či naše reprezentačné áčko opäť prefacká ruský O-tím. Pričom to nie je myslené tak, že olympijský výber, ale v abecednom poradí kvality ruských výberov naozaj kdesi reálne až óčko. Na podpalubí slovenského hokeja sa dejú veci, ktoré výrazne poškodzujú imidž už aj tak štrajkmi a hádkami pošramoteného športu.

V piatok odštartovalo play-out prvej hokejovej ligy. V ňom si to o záchranu rozdajú tabuľkovo štyri najhoršie tímy základnej časti systémom každý s každým doma-vonku, pričom posledný ide do baráže s víťazom druhej ligy. Dôležité je však upozorniť, že všetky získané body sa anulovali. Považská Bystrica, ktorej tesne ušiel postup do play-off, tak prišla o 56 bodov, Trnava o 37, Prešov o 18 a Nové Zámky B o 3 body. Pri pohľade na stratený bodový zisk si poviete, však niet čo riešiť, rozdiely sú evidentne veľké, favoriti si to postrážia a Novozámčania pôjdu do baráže. Lenže omyl!

Vedenie novozámockého klubu sa totiž zrejme rozhodlo, že svoju rezervu musí v súťaži zachrániť. Na prvé kolo play-out tak poslalo do Považskej Bystrice extraligové áčko! Jeho zostava bola takmer totožná s tou, v akej Nové Zámky nastúpili na posledné kolo pred reprezentačnou prestávkou. A neverte zápisu na zväzovej stránke, že trénerom na striedačke bol Garip Saliji, hostí z nej viedol realizačný tím áčka na čele s Milanom Jančuškom, ktorého išlo neraz na striedačke roztrhnúť. Nakoniec však vyhrali 7:5, hoci domáci im boli herne vyrovnaným súperom. Ak však takéto mužstvo bezpečne smeruje do extraligového play-off, potom úroveň danej súťaže sa skôr približuje našej druhej najvyššej súťaži a v žiadnom prípade nie zahraničiu, maximálne tak maďarskej súťaži…

Väčším problémom je však to, ako bola znevážená naša prvá hokejová liga, čo verejne priznal už aj jej prezident Miroslav Lipovský na stránke súťaže. S najväčšou pravdepodobnosťou sa totiž zachráni jej historicky najhorší účastník. Veď Nové Zámky B v základnej časti získali len tri body za jednu výhru, zvyšných 44 zápasov prehrali a mali skóre 51:443! Ak to spriemerujeme a zaokrúhlime, vychádza to na výsledok 1:10 (!) na zápas. Novozámčania až 21-krát dostali dvojciferný počet gólov, pričom vyčnievajú také výsledky ako 19:0, 19:1, 18:1, 16:0, 15:0…

Nové Zámky pritom neporušujú žiadne pravidlá, teda okrem morálnych. Oni totiž môžu poslať na zápas béčka hocikedy svoje áčko bez obmedzení. A keďže až štyri termíny play-out nekolidujú s ich programom v extralige, je prakticky úplne jasné, že svoju rezervu zachránia, keďže stačí, aby skončila predposledná. A hoci cenu fair-play nezískajú, aj keď na Slovensku je pri udeľovaní titulov všetko možné, svoje dosiahnu. Aký má však význam držať v lige družstvo, ktoré jej zo športovej stránky nič nedá a návštevy dosahujú úroveň 50 divákov, ak aj toľko vôbec?

Je to však výsledok toho, ako je hokej na Slovensku riadený z najvyšších funkcií, lebo nie je predsa normálne, aby takúto absurdnú situáciu pravidlá dovoľovali. Jednoznačne v nich malo byť zakotvené, že za rezervné mužstvo môžu hrať v rozhodujúcich dueloch sezóny (play-off, play-out) iba hráči, ktorí zaň v základnej časti odohrali napr. polovicu zápasov. Lenže to by sme od kompetentných ľudí asi veľa chceli, že by mysleli dopredu. Toto je tá zmena v slovenskom hokeji, po akej sa v nedávnej minulosti volalo? Veď toto by sa ani za Širokého nestalo a že sa toho dialo veľa…

Neschopnosť slovenských hokejových orgánov umocňuje aj iný prípad z našej prvej ligy. Koncom októbra 2018 sa pre pokazenú rolbu nedohral zápas HK 95 Považská Bystrica – HK Orange 20, po prvej tretine bol stav 1:0. Čo sa dialo potom? Tri mesiace nič! Až necelý týždeň pred koncom základnej časti bol tento duel skontumovaný v prospech 20-ky a Považskej Bystrici boli ešte odpočítané tri body. Reálne tak prišla o šesť bodov, pričom práve toľko jej chýbalo na postup do play-off. Prečo sa to ale nevyriešilo hneď a body sa Považanom brali až v čase, keď v naháňačke so Spišskou Novou Vsou potrebovali na konci každý jeden?

To radikálne zmenilo situáciu, pričom ak by sa body odpočítali (ak je to teda takto uvedené v pravidlách) už v kdesi novembri, nebol by to až taký zásah. Samozrejme, chyba bola na strane Považskej Bystrice, a to hlavne mesta, že na svojom zimáku má už dlho zastaralú rolbu. Ale keď niekde už dlhé roky vládnu „istoty“, tam sa to logicky len nesystematicky pláta… Lenže už boli u nás prípady, keď sa po zásahu vyššej moci zápas dohrával. Alebo si sú niektorí predsa len rovnejší? Navyše tak isto potrestať klub, ktorý na zápas úmyselne nenastúpi (Humenné), s tým, ktorému sa pokazí rolba počas neho, je tiež minimálne na zamyslenie.

A úplnou čerešničkou je to, že stretnutie HK 95 Považská Bystrica – HK Orange 20 ešte z minulej sezóny sa nehralo vôbec. Vtedy totiž Považskobystričania museli z rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva odložiť svoje štyri zápasy na prelome októbra a novembra 2017. Kým tri sa dohrali, ten proti 20-ke nie. Do začiatku MS do 20 rokov 2018 sa to totiž nestihlo, no a po nich už Ernest nemal ako Pospíšila, Fafráka a spol. povolať, keďže projekt sa rozpadol. Lenže vtedy sa ešte dlhšie čakalo na rozhodnutie kompetentných, pričom bohviekedy tak učinili…

Presne pred rokom (9. 2. 2018) sa totiž skončila základná časť minulosezónnej prvej ligy. Siedma Spišská Nová Ves mala 46 bodov, ôsma Považská Bystrica 44 bodov, lenže vtedy stále svietilo v tabuľke to, že Považania mali menší počet zápasov. Až neskôr sa objavila informácia, stretnutie HK 95 – Orange 20 skontumovali výsledkom 5:5 a nikomu nedali ani bod. Veď ak by mala Považská o tri body viac, mali by sme iné dvojice play-off… Áno, aj takto sa v slovenskom hokeji riešia veci.

Slovenský zväz ľadového hokeja má byť inštitúciou, ktorá umne riadi hokej pod Tatrami. Je však evidentné, že vo viacerých prípadoch zlyhal. Ak by tomu tak nebolo, nemohla by nastať situácia, že Nové Zámky urobia frašku z druhej najvyššej súťaže, pričom tým poškodia nielen jej účastníkov, ale aj kluby tretej najvyššej súťaže. Keďže jej víťaz teraz bude hrať v baráži o postup proti výrazne ťažšiemu súperovi, ako by bola skutočná novozámocká rezerva. Tiež by nemohla nastať situácia, že by zápasy 20-ky negatívne ovplyvnili priebeh dvoch sezón, keďže sa vôbec nemyslelo na to, že možno budú potrebné termíny aj na dohrávky. A to sme ešte ani nespomenuli to, že viaceré kluby z nižších súťaží celkovo nadávajú na hokejový kalendár. Veď mnohé už majú po sezóne, pričom sme len v prvej polovici februára! Takto sa rozvíja hokej? Absurdistan na slovenský spôsob.