Main Content

VIDEO: Winter Classic na Štiavničkách poznačilo množstvo vody: Podmienky boli zložité, veľakrát to bolo aj vtipné

nedeľa, 3. február 2019 19:19 | Autor: TASR

Eric Selleck
Eric Selleck | zdroj: TASR

Banská Bystrica 3. februára (TASR) - Zmoknutý Winter Classic oslávil viac HKM Zvolen, zvíťazil 3:2 a bol prvý v sezóne, čo Banskú Bystricu obral o všetky tri domáce body. 'Barani' však tentoraz pohronské derby nehrali na úplne domácom ľade, pretože ten spoznávali, rovnako ako ich súper, za pochodu v samotnom zápase.

Winter Classic dopadol úspešne, aj keď počasie vystrájalo a neustále polievalo hráčov. Odľahlo aj riaditeľovi Pro-hokeja Richardovi Lintnerovi, ktorý v organizácii historickému podujatiu veril a bude mu veriť aj naďalej. "Množstvo vody na ľade sa vyskytlo, no dalo sa korčuľovať a hráči to perfektne zvládli," hodnotil hneď po zápase. "V budúcnosti takýmto akciám budem veriť naďalej, no musíme opäť nájsť mega odvážny tím, ktorý si zoberie na seba obrovské riziko, aké plynie z takéhoto zápasu pod holým nebom. Už budeme môcť vychádzať zo získanej skúsenosti, bude to jednoduchšie, aj preto dúfam, že to nebolo poslednýkrát. Bol to obrovský úspech, všetci túto akciu takto vyhodnocujeme, či ju však budeme organizovať každoročne je otázne, skôr každé dva roky."

Tréner víťazného tímu Andrej Podkonický uštedril Lintnerovi uznanlivú poklonu. "Samozrejme, som veľmi šťastný, že sme tento zápas zvládli. V prvom rade by som sa chcel poďakovať Rišovi, že sa odvážil zorganizovať takýto zápas. Je to oslava slovenského hokeja a dobrá reklama aj pre našu súťaž. Škoda, že počasie nevyšlo, preto treba vyzdvihnúť aj ochotu divákov sem prísť a povzbudzovať."

Recept na úspech bol podľa Podkonického jednoduchý, a v tom bola aj jeho zložitosť. "Naozaj sme vychádzali z jednoduchej hry, vďaka nej mali dobrú prvú tretinu, vytvorili si až trojgólový náskok, no potom sme prestali hrať a Bystrica nás dostala pod tlak. Skoro vyrovnala, no my sme to zvládli. Už na začiatku som zdôrazňoval, že treba ísť proti obrancom súpera, pretože tam stálo veľa vody a ťažko sa hralo s pukom. Aj sa nám to darilo, škoda, že sme od toho upustili, začali ustupovať, brániť. Aj Bystrica niečo zmenila a obrancovia viac strieľali. Bol to jednoducho iný hokej, na aký sme zvyknutí."

Zvolenský brankár Tomáš Tomek v rozmočenom výstroji sa pohyboval ako stredoveký rytier. Voda na neho tiekla nielen z neba, ale ho kropila aj pri brzdení a strelách po ľade. "Nebola sranda chytať vo vode, ale zvládli sme to. Zle sa mi hýbalo a dvíhali ruky, výstroj bola ťažká, napitá vodou, inak to bol zážitok so šťastným koncom pre nás. Sme radi, že tento zápas máme za sebou, aj keď sme si ho užili cez upršané počasie."

Mokré víťazstvo ocenil zvolenský obranca Peter Hraško aj malým porovnaním. "Je íné ako suché, podmienky boli zložité, prihrávali ste puk a narazili na vodu, veľakrát to bolo aj vtipné. Ľad bol iný, no pre obe mužstvá rovnaký, na nič sa nemôžete vyhovárať. Super zážitku pomohla aj veľká dráma na konci. Obe mužstvá veľmi chceli vyhrať, bolo to derby rovnako vybičované ako inokedy, hralo sa o prvú priečku, nakopilo sa veľa magnetov. No a atmosféra s obrovským množstvom divákov bola neopísateľná, som rád, že som ju zažil."

Podľa domáceho útočníka Mareka Bartánusa sa nehral pekný hokej, vyžadoval si najmä rozum. "Práca s pukom vo vode nebola možná, ale sme si aspoň všeličo vyskúšali. Veľmi sme sa na zápas tešili, aj diváci, platilo, že v jednoduchosti je krása. Do polovice zápasu bol Zvolen lepší, my sme sa potom prebudili a takmer sme vyrovnali. Atmosféra bola parádna, diváci si zaslúžia uznanie a my hráči sme si ju pod holým nebom tiež užili, aj keď v hustom daždi."