Main Content

VIDEO: V exhibícii All Stars NHL triumf Metropolitnej divízie, Crosby s cenou MVP

nedeľa, 27. január 2019 07:55 | Autor: TASR

Sidney Crosby
Sidney Crosby | zdroj: TASR

San Jose 27. januára (TASR) - Tím Metropolitnej divízie triumfoval v noci na nedeľu na exhibícii All Stars NHL, keď vo finále miniturnaja v San Jose zvíťazil nad výberom Centrálnej divízie 10:5. Za najužitočnejšieho hráča Zápasu hviezd (MVP) vyhlásili Sidneyho Crosbyho, ktorý zaznamenal vo finále dva góly a tri asistencie a za celý večer nazbieral osem bodov (4+4).

Postup do finále si výber Metropolitnej divízie vybojoval vďaka výhre 7:4 nad rivalmi z Atlantickej divízie. Predtým si Centrálna divízia poradila v prvom semifinále s výberom Pacifickej divízie hladko 10:4. Slovenský hokej nemal v exhibícii zastúpenie.

Crosby nenastupoval na All Star Game v ideálnej kondícii, pre črevnú chrípku strávil niekoľko dní na hotelovej izbe a musel vynechať piatkové súťaže zručností. "Bol som šťastný, keď som sa konečne dostal von z izby a mohol sa trochu hýbať. Cítil som sa lepšie, ako som čakal, ale ráno som si ešte nebol istý, či zápas zvládnem. Som rád, že to napokon takto vyšlo, pretože uplynulé dni boli hrozné," povedal kapitán Pittsburghu pre nhl.com.

Ocenenie MVP dostal na základe online hlasovania fanúšikov, ktorí si vyberali z kvarteta Mathew Barzal (NY Islanders), Ryan O'Reilly (St. Louis Blues), Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche) a Crosby. Túto štvoricu finalistov určila NHL. Crosby dostal od fanúšikov 49 percent hlasov a stal sa štvrtým hráčom Penguins s ocenením MVP v exhibícii. Pred ním to dokázali Mario Lemieux (1985, 1988 a 1990), Syl Apps Jr. (1975) a Greg Polis (1973). Tridsaťjedenročný Kanaďan sa stal šiestym hráčom histórie NHL, ktorý získal ocenenie MVP na exhibícii All Stars a zároveň i Hartovu trofej a Conn Smythe Trophy. Zaradil sa tak na zoznam k Lemieuxovi, Jeanovi Beliveauovi, Waynovi Gretzkému, Bobbymu Orrovi a Joeovi Sakicovi.

Zápasy sa hrali tak ako v minulých rokoch dvakrát po 10 minút vo formáte traja proti trom. Crosby v oboch nastúpil s Barzalom a so spoluhráčom z Pittsburghu obrancom Krisom Letangom. "Možno je stále chorý, dnes mohol dať aj 10 gólov," vtipkoval Letang a dodal: "Opäť ukázal, že je špeciálny hráč." Spoluprácu s číslom 87 si pochvaľoval aj Barzal. "Bol stále voľný, keď som sa dostal do problémov, tak som mu vždy mohol prihrať. Hralo sa s ním skvele. Je to trieda," povedal útočník Islanders. Na San Jose má Crosby veľmi dobré spomienky, v roku 2016 tu "tučniaci" ukončili v šiestom zápase úspešnú cestu za ziskom Stanley Cupu a kapitán "Pens" prvýkrát v kariére získal trofej Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off. "Mám krásne spomienky na toto miesto," uviedol Crosby a vyrovnal sa aj s tým, že ho fanúšikovia Sharks podľa očakávania vypískali. "Každého by potešil skôr potlesk ako piskot, ale chápem domácich priaznivcov. Milujú svoj tím a sú skvelí fanúšikovia, čo dokázali aj počas tohto víkendu," dodal.

Diváci v SAP Center sa najviac tešili na výber Pacifickej divízie, v ktorom nastúpilo trio domácich "žralokov" Joe Pavelski, Erik Karlsson a Brent Burns. V semifinále však podľahli Centrálnej divízii 4:10, napriek tomu si víkend užili. "Bola to krásna oslava hokeja, prišli sem skvelí hráči a diváci sa bavili," povedal pre nhl.com kapitán San Jose Pavelski, ktorý si v semifinále pripísal dve asistencie. Dva góly strelil Karlsson, ktorý pred exhibíciou vynechal pre zranenie dolnej časti tela tri zápasy základnej časti NHL a lekári mu odporúčali odpočinok namiesto exhibície. "Bavili sme sa o tom, napokon som sa rozhodol, že v domácom prostredí nastúpim. Cítil som sa podstatne lepšie a verím, že po prestávke budem hrať," povedal švédsky obranca.

Budúcoročný All Star víkend sa uskutoční v St. Louis. 

All Star Game 2019 (San Jose):

semifinále:

Pacifická divízia – Centrálna divízia 4:10 (1:7, 3:3)
Góly: 5. Karlsson (Gibson), 15. Gaudreau (McDavid), 16. Karlsson (Pavelski, Burns), 17. Burns (Pavelski) – 2. Rantanen (O'Reilly), 2. Landeskog (O'Reilly), 6. Josi (Kane), 6. Kane (Josi, Wheeler), 7. Scheifele (O'Reilly), 8. Rantanen (Landeskog, Josi), 9. Kane (Wheeler), 11. Landeskog (Josi, Rantanen), 13. O'Reilly, 15. Landeskog (Wheeler)

Atlantická divízia – Metropolitná divízia 4:7 (2:3, 2:4)
Góly: 3. Eichel (Pastrňák), 4. Stamkos (Tavares), 11. Skinner (Pastrňák), 12. Tavares (Yandle) – 1. Crosby (Barzal), 2. Jones (Palmieri, Atkinson), 10. Jones, 14. Crosby (Letang), 17. Letang, 19. Aho (Giroux), 20. Atkinson (Crosby)

finále:

Centrálna divízia – Metropolitná divízia 5:10 (0:5, 5:5)
Góly: 12. Landeskog (O'Reilly), 14. Rantanen (Josi), 15. O'Reilly (Josi, Kane), 19. Rantanen (Landeskog, O'Reilly), 19. Wheeler (Rantanen, Landeskog) – 1. Barzal (Letang, Crosby), 2. Giroux (Carlson), 4. Letang (Barzal, Crosby), 9. Palmieri (Jones, Aho), 10. Crosby (Barzal), 15. Crosby (Letang), 16. Aho (Atkinson), 16. Atkinson, 18. Barzal (Crosby, Letang), 20. Atkinson (Jones)