Main Content

VIDEO: Osaková zvíťazila vo finále Australian Open a je nová svetová jednotka!

sobota, 26. január 2019 13:32 | Autor: TASR

Naomi Osaková
Naomi Osaková | zdroj: TASR

Melbourne 26. januára (TASR) - Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Ako štvrtá nasadená zdolala v sobotňajšom finále osmičku podujatia Češku Petru Kvitovú za 150 minút 7:6 (2), 5:7 a 6:4.

Osaková získala svoj druhý titul na turnaji veľkej štvorky a zároveň sa premiérovo v kariére stane svetovou jednotkou, vôbec ako prvá hráčka či hráč z Ázie.

Osaková je vo veku 21 rokov a 3 mesiace najmladšou hráčkou, ktorej sa podarilo postúpiť do finále na dvoch grandslamových turnajoch za sebou a po Serene Williamsovej druhou najmladšou, ktorej sa podarilo zvíťaziť. Vlani ovládla US Open. Minulý rok pritom v tomto období figurovala až na 72. priečke v renkingu a nikdy sa neradovala z turnajového víťazstva.

Dvadsaťosemročná Kvitová sa predstavila vo veľkom finále prvýkrát od Wimbledonu 2014. Pri tretej účasti vo finále grandslamového podujatia utrpela prvý nezdar. Napriek prehre sa po štyroch rokoch dostane na druhé miesto v rebríčku WTA. Predvlani jej pritom hrozil koniec kariéry po tom, ako jej dosiaľ neznámy páchateľ vážne zranil ruku.

V prvom sete si súperky nič nedarovali. Osaková ťažila zo skvelého servisu, až 22 z 25 prvých podaní dokázala premeniť na bod. Kvitová prevyšovala súperku na sieti, ale doplácala na nevynútené chyby - spravila ich šestnásť v porovnaní s Osakovými deviatimi. Češka mohla v piatom i siedmom geme strhnúť výhodu na svoju stranu, ale najprv premárnila dva brejkbaly, po druhý raz viedla dokonca 40:0. Osaková bola blízko k zisku setu v dvanástej hre, ale tentokrát Kvitová dokázala odvrátiť dva setbaly. V tajbrejku však prišla o dve podania a to rozhodlo.

Druhé dejstvo začala lepšie česká hráčka. Premenila druhý brejkbal a zdalo sa, že sa dostáva do rytmu. Osaková však nepoľavila, získala štyri gemy za sebou a všetko nasvedčovalo tomu, že víťazstvo jej neunikne. Za stavu 5:3 viedla už 40:0, ale potom na ňu zrejme doľahol tlak. Začala chybovať a Kvitová to využila, získala štyri gemy v rade a vynútila si tretí set. Ten začal rovnako ako druhý. Tentoraz však Japonka nepripustila zaváhanie, a v desiatom geme pri svojom podaní premenila druhý mečbal v sete, piaty v zápase a získala svoj druhý grandslamový titul.

"Veľká gratulácia patrí Petre, za to, čo dosiahla, napriek všetkému. Vždy som si s ňou chcela zahrať. Ďakujem tiež všetkým, ktorí prišli v tejto horúčave, aj môjmu tímu. Bez neho by som to určite nedokázala," povedala v prvom pozápasovom rozhovore Osaková.

Na čelo renkingu WTA sa jej podarilo dostať ako druhej najmladšej hráčke, rekord drží Caroline Wozniacka, ktorá to v 2010 dokázala vo veku 20 rokov a 94 dní. "Vždy som o tom snívala. Som šťastná a poctená, že môžem patriť k výnimočnej skupine hráčok, ktoré dosiahli na prvú priečku," citoval Osakovú oficiálny web WTA. Na čele poradia nahradila po 48 týždňoch Rumunku Simonu Halepovú.

Kvitová ukončila osmezápasovú šnúru finálových víťazstiev. Sklamaná však nebola, za veľký úspech po problematickom období považovala už postup do finále: "Je to šialené, nemôžem tomu uveriť. Bol to neskutočný zápas, gratulujem Naomi aj jej tímu. Zaslúžiš si byť svetová jednotka. Mám za sebou vynikajúci turnaj, bolo mi cťou bojovať až o titul."

ženy - dvojhra - finále:

Naomi Osaková (4-Jap.) - Petra Kvitová (8-ČR) 7:6 (2), 5:7, 6:4