Main Content

Kríza Monaka sa zhoršuje: Klub je pripravený k ďalšej veľkej zmene

štvrtok, 24. január 2019 11:47 | Autor: Timotej Gašper

Thierry Henry
Thierry Henry | zdroj: TASR

Francúzsky klub je na tom naozaj zle a vedenie je tak pripravené vykonať ďalšie potrebné kroky, ktoré má odštartovať najmä jedna výrazná zmena. 

Nie je to tak dávno, čo bol klub zo štátu v štáte považovaný v európskom meradle za nebezpečný a veľmi kvalitný. Úspešné obdobie si však vyžiadalo svoju daň a to vo forme predaju najväčších klubových opôr za astronomické čiastky do rôznych kútov Európy, predovšetkým však do Premier League. Klub, ktorý vytrovil z mladých a neznámych hráčov svetové hviezdy, síce obratom privádzal na Azúrové pobrežie ďalšie mladé talenty s potenciálom, no nová vlna mladíkov sa už nedokázala tak zohrať a naplniť očakávania, ktoré plynuli od majstra Ligue 1 zo sezóny 16/17. 

Kým sezóna 17/18 bola ešte pomerne vydarená, od leta 2018 to ide s „Kniežatami“ dole vodou. Od začiatku aktuálne prebiehajúcej sezóny sa Monackí futbalisti zmohli len na 3 výhry v 21 ligových zápasoch, vyhoreli v skupinovej fáze Ligy majstrov a vyhodili trénera Leonarda Jardima. Portugalského taktika tak nahradil Thierry Henry, futbalová legenda, ktorá začínala svoju veľkú profesionálnu kariéru práve v Monaku. 41-ročný bývalý francúzsky reprezentant a hráč Barcelony či Arsenalu prišiel do svojho materského klubu v októbri 2018 ako záchranné koleso, ktoré malo ukončiť monacké trápenie. Z Henryho, pre ktorého je post trénera Monaka prvou skúsenosťou s pozíciou hlavného trénera, sa však nanešťastie pre vedenie či priaznivcov nestal druhý Zinedine Zidane. 

Od príchodu Henryho vyhralo Monako len štyri zápasy z dvadsiatich a vedenie sa teda na podľa plátku Daily Mail rozhodlo, že predčasne vyhodí v jednej sezóne už druhého trénera. Henry po príchode podpísal kontrakt na tri sezóny, no je možné, že bude rozviazaný už po necelých štyroch mesiacoch. Len málokto dáva katastrofálnu formu Monaka na vinu len Henrymu, keďže klub trápia hlavne početné zranenia. V zime sa posilnili o mená ako Fabregas či Naldo, no je možné, že niekdajšiemu gigantovi v tomto ročníku nepomôže ani svätená voda.