Main Content

Rebríček CSS odhalil šance Slovákov v drafte NHL. Čajkovič oproti prognózam stratil

utorok, 22. január 2019 09:57 | Autor: Martin Gregor

Maxim Čajkovič, draft 2019
Maxim Čajkovič, draft 2019 | zdroj: TASR

Kým v roku 2018 si kluby NHL vybrali celkovo piatich Slovákov, v roku 2019 ich bude pravdepodobne menej. Najväčšiu šancu má útočník Maxim Čajkovič.

O bratislavskom rodákovi, ktorý 3. januára oslávil 18. narodeniny, sa hovorilo pred sezónou ako o kandidátovi na prvé kolo, dokonca sa spomínala aj prvá desiatka. Ako sa však ukázalo, tieto očakávania boli prehnané. V rešpektovanom rebríčku centrálnej scoutingovej organizácie CSS sa Čajkovič medzi korčuliarmi pôsobiacimi v Severnej Amerike ocitol na 59. mieste.

Čajkovič napriek tomu má veľkú šancu na to, aby bol draftovaný. Pravdepodobne sa tak stane v treťom alebo štvrtom kole. Samozrejme nie je vylúčená ani lepšia pozícia. Veľa napovie najmä jeho výkonnosť vo zvyšku tejto sezóny juniorskej QMJHL. Kým úvod ročníka mu nevyšiel, v posledných štyroch zápasoch nazbieral sedem bodov. Aktuálne má na konte po 39 zápasoch 32 bodov a vedie tabuľku produktivitu tímu Saint John Sea Dogs. V rámci celej ligy je však až na 64. mieste.

Medzi brankármi stojí za zmienku umiestnenie martinského rodáka Samuela Hlavaja, ktorý bol zaradený do európskeho reportu, hoci medzitým už zamieril do zámoria, kde odchytal 5 zápasov za tím Lincoln Stars v USHL. Hlavaj sa medzi európskymi brankármi ocitol na výbornom druhom mieste, čo dáva istý predpoklad, že by mohol byť vybraný jedným z klubov NHL. Veľa napovie ďalšie vydanie rebríčku CSS. V ňom už bude figurovať medzi severoamerickými brankári.

Ostatní Slováci sa žiaľ v rebríčkoch neobjavili v prvej stovke a ich šanca na výber v drafte je veľmi malá.  

Umiestnenie Slovákov v Severoamerickom reporte:

146. Oliver Turan
207. Oliver Okuliar

Umiesteenie Slovákov v európskom reporte:

71. Andrej Golian
87. Michal Mrázik
97. Dominik Sojka
100. Matej Ilenčík
116. Nicolas Ferényi
118. Filip Čenka
123. Adrián Valigura

Draftová jednotka by mala byť známa

Draftovou jednotkou by sa podľa očakávania mal stať sedemnásťročný americký supertalent Jack Hughes. Na druhom a treťom mieste sú v severoamerickom rebríčku Kanaďania Kirby Dach Dylan Cozens. V rámci Európy je prvý fínsky mladík Kaapo Kakko, druhý Rus Vasilim Podkolzinský a tretí Švéd Philip Broberg.