Main Content

Ticho pred búrkou: Real, Bayern a spol. spustia prestupové šialenstvo

nedeľa, 20. január 2019 13:02 | Autor: Filip Chudý

Franck Ribery z Bayernu Mníchov a Lucas Vazquez z Realu Madrid
Franck Ribery z Bayernu Mníchov a Lucas Vazquez z Realu Madrid | zdroj: TASR

Hoci je prestupové obdobie zamrznuté, dlho to nepotrvá. S príchodom slnečných lúčov sa spustí lavína, čo zabezpečia najúspešnejšie veľkokluby.

Komentár Filipa Chudého

Zimné prestupové obdobie sa pokladá za doplnkové k letnému. Počas neho sa riešia hlavne predchádzajúce chyby, resp. ak niekto potrebuje zaplátať veľkú dieru. To znamená, že aktívne sú najmä kluby bojujúce o záchranu, ktoré oživujú svoje kádre. Alebo ak si niekde situácia vyžaduje určitý typ futbalistu, potom tiež môže prísť k transferom. Samozrejme, takto sa to dá definovať prioritne pre najsilnejšie ligy, pre ostatné je veľmi zaujímavá aj zima, nehovoriac o Číne a spol., kde sa veľké veci riešia teraz, keďže sa tam hrá iným systémom a majú tam vlastne pred novou sezónou.

Čo sa týka veľkoklubov, tak je až podozrivo situácia pokojná. Ak si to porovnáme s minulosťou, potom sa dá povedať, že zažívame jedno z najnudnejších transferových okien za ostatné roky, ba možno aj v tomto tisícročí. Veď žiadna top hviezda súčasnosti zatiaľ neprestúpila. Môže to síce zmeniť Gonzalo Higuain, ale stále to budemať na celkový dojem taký účinok, ako veď viete čo vo vetre.

Prekvapujúce je to v spojitosti s Realom Madrid. Po odchode Cristiana Ronalda sa totiž už v lete čakalo, že príde nové eso, lenže v kráľovskom klube vsadili na domáce mená, čo sa ukázalo byť chybou. Na jednej strane síce futbalistu rangu CR7 nezoženú nikde, lebo taký už nie je, lenže aj tak malo už dávno prísť nové hviezdne meno, ktoré by bolo herným lídrom. Nestalo sa, čo na výsledkoch klubu cítiť. Popravde, za normálnych okolností im nikto z konkurencie teraz hviezdneho hráča neuvoľní, ale aj tak je až príliš ticho okolo najslávnejšieho klubu sveta.

To si možno vysvetliť len dvoma spôsobmi. Prvým je to, že Florentino Perez a spol. už situáciu majú vyriešenú s výhľadom na leto 2019, iba o tom zbytočne nehovoria. Čiže napr. Eden Hazard je už vybavený, len príde až v lete. A možno aj niekto ďalší, lebo Ronalda jedno meno nemá šancu nahradiť. No možná je aj druhá alternatíva, v bielom balete proste nevedia, čo majú robiť. Ak je tak, potom im slúži ku cti, že aspoň nešijú horúcou ihlou. Možno ich poučila dva mesiace stará záležitosť, keď Santiagovi Solarimu dali dlhodobú zmluvu, pričom bude menší zázrak, ak ju najneskôr v lete nebudú musieť vyplatiť…

Na obranu všetkých veľkoklubov, ktoré by potrebovali nakupovať, len sa tak nedeje, treba ale uviesť, že aktuálne je to náročné. V nedávnej minulosti sa o „zábavu“ starali hlavne zbohatlícke kluby, keďže šejkovia a spol. do svojich hračiek napumpovali nehorázne peniaze. Finančným fair-play im trochu klepli po prstoch, no neodvrátila sa druhá vec. Najlepší hráči sú proste výrazne preplatení, preto je ťažké ich vykúpiť, pričom ani oni nemajú motiváciu ísť inde, keď im pípajú na účtoch šialené čiastky.

Z toho dôvodu sa dejú v kádroch najsledovanejších klubov aktuálne len kozmetické úpravy. A hoci sme právom toto prestupové okno označili za jedno z najnudnejších, pričom nečakáme, že posledných pár dní to zmení, už teraz si môžeme byť istí, že je to len ticho pred letnou búrkou.

Real Madrid a Bayern Mníchov, čiže dva z troch jasne najlepších klubov tejto dekády, totiž o pár mesiacov čakajú zásadné prestavby kádrov, ktoré sa už vlastne začali, keďže Bavori podpísali Benjamina Pavarda. Nezostane v nich kameň na kameni, čo spustí prestupovú lavínu. Míňať totiž budú aj anglické kluby, PSG si tiež nedá pokoj, talianske ukážu svoju narastajúcu ekonomickú silu a v Španielsku tiež nebude nuda. Kto má teda rád prestupové šialenstvo, už teraz sa môže tešiť na leto 2019.