Main Content

Majstrovský Spartak sa síce rozpadol, ale futbal v Trnave nezomrie

nedeľa, 13. január 2019 17:44 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava
Spartak Trnava | zdroj: TASR

Spartak Trnava prišiel počas zimy takmer o celú základnú zostavu, ale netreba písať katastrofické scenáre. Veď kvalitou stále patrí k našej špičke.

Komentár Filipa Chudého

Počas druhého januárového týždňa začali so zimnou prípravou všetci účastníci Fortuna ligy. Ak by sme to mali globálne zhrnúť, nič prevratné sa zatiaľ neudialo. Veď žiadny extrém, ako keď sa odhlásila z ligy Myjava, nenastal. Je to zimná klasika. Niektorí futbalisti prišli, iní zas odišli, niekde sa menili tréneri, ďalší hráči sú na skúškach, niekto už teraz ide s bubnom na zajace, resp. spomína boj o záchranu. Ide o tradičný januárový kolorit.

Najväčšiu pozornosť, podľa očakávaní, na seba strhol slovenský majster. A to nielen vďaka tomuto honoru, či skvelému účinkovaniu v európskych pohárov, ale aj vďaka otáznikom, ktoré spustil obchod majiteľa klubu. Budúcnosť Spartaka, odchody opôr, prejavenie početných zmien, to boli asi hlavné otázky na úvod prípravy. Ak niekto senzáciechtivý čakal šokujúce odpovede, musel zostať sklamaný.

Niečo iné, ako skutočný vývoj, sa totiž reálne čakať nedalo. Keď Vladimír Poór oznámil, že v klube končí, bolo viac-menej jasné, že príde aj k zmenám v kádri, hoci k nim by prišlo tak či tak. Trnava bola na jeseň najvyťaženejším klubom v celej Európe. Prakticky neustále mala anglické týždne. Dva zápasy v týždni neabsolvovala snáď len cez reprezentačné prestávky. Vtedy hrala len jeden, no stále to bolo o jeden viac ako ostatné naše kluby, ktoré vtedy oddychovali.

Z dôvodu vyťaženosti musela mať širší káder, preto za ňu hrali viac ako tri desiatky futbalistov. Ostatné slovenské kluby, s výnimkou tiež o niečo vyťaženejšieho Trenčína, použili približne o tretinu menší počet hráčov. Z toho jasne vyplýva, že Spartak by v zime opustilo cca desať hráčov za každých okolností, pretože na jar klubu stačí približne 23-členný káder.

A nikto snáď nie je prekvapený, že odišli hráči základnej zostavy. Po skvelom roku, v ktorom písali históriu titulom aj úspešným ťažením v pohárovej Európe, je úplne logické, že bol o nich záujem. A ešte logickejšie je to, že prestúpili. Na Slovensku totiž dosiahli maximum, viac sa v našich podmienkach proste nedá. Ak by tu teda zostali, mohli prinajlepšom len udržať vysoký štandard, vyššie sa ísť nedalo. No keďže Spartak musí znižovať rozpočet, bolo nereálne, aby sa tak vysoko postavená latka minimálne udržala. Transfery opôr do lepších líg sú tak logickým vyústením situácie.

Mimochodom, žiaden slovenský klub nedokázal po úspešnom ťažení európskymi súťažami udržať svoj káder. To je totiž nemožné. Vždy sa kostra úspešných tímov rozpadla. Keď je totiž o našich hráčov za hranicami záujem, dokážu zahraničné kluby tie slovenské preplatiť, to je proste fakt. Nehovoriac o tom, že aj celkové zabezpečenie a vnímanie futbalu je inde na oveľa vyššej úrovni. Hovorí sa, že v najlepšom treba odísť, čo už extrnavskí hráči spravili. A nikto im to nemôže mať za zlé, lebo lepšie v malom Ríme tak skoro nebude, minimálne počas trvania ich hráčskych kariér skôr nie.

Tým však v žiadnom prípade nehovoríme, že to je alebo bude Spartaku Trnava zlé. Klub ďalej funguje a dovolíme si povedať, že nehrozí žiaden katastrofický scenár o tom, že tento slovenský gigant padne na kolená. Veď sa stačí pozrieť aj na súčasnosť, keďže v jeho radoch je stále na našu ligu veľká kvalita. Aj po masívnych odchodoch patrí trnavský káder medzi to (naj)lepšie, čo nájdeme na fortunaligových štadiónoch. Už to síce nie je majstrovská zostava, ale úplne v pohode môže tento káder hrať o Európsku ligu, pričom vôbec neprekvapí, ak miestenku triumfom v Slovenskom pohári aj získa.

Aby to však bola realita, musí Trnava rýchlo nájsť novú kostru tímu, čiže hráčov, ktorí budú lídrami od brány až po hrot útoku. Viacerí na to majú potenciál, len to musia potvrdiť aj na trávniku. A nezaškodí, ak prídu ešte dvaja stopéri a jeden defenzívny stredopoliar, keďže z týchto pozícií odišlo najviac hráčov a ďalší sú pre zranenie mimo. Pričom dodávame, že minimálne jedna posila musí byť rozdielová s vlastnosťami lídra. Tým sa zvýši aj kvalita hráčov okolo, pokiaľ tam bude jasný šéf.

Ukázal to aj prvý prípravný zápas Spartaka počas zimnej prípravy v Považskej Bystrici. Potenciál v kádri nášho šampióna je značný, len nemožno podceniť odchod temer celej defenzívy, na ktorej to bolo postavené. A čo sa týka budúcnosti klubu ako takej, netreba mať obavy, futbal v Trnave nezomrie.