Main Content

Slovenskí volejbalisti postúpili na ME z prvého miesta!

štvrtok, 10. január 2019 07:06 | Autor: TASR

Slovenskí volejbalisti
Slovenskí volejbalisti | zdroj: TASR

Kópavogur 9. januára (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti postúpili na majstrovstvá Európy 2019 z prvého miesta kvalifikačnej C-skupiny. V záverečnom zápase v islandskom Kópavogure triumfovali nad domácim výberom 3:0. V kvalifikácii tak dosiahli päť víťazstiev a jedinú prehru v Čiernej Hore.

Zverenci trénera Andreja Kravárika mali už pred zápasom istotu účasti na kontinentálnom šampionáte, vďaka triumfu naň postúpili z prvého miesta v skupine. Žreb základných skupín ME (Francúzsko, Holandsko, Belgicko, Slovinsko) ja na programe 16. januára v Bruseli.

Slovensko na európskom šampionáte nechýbalo od roku 2007, predstaví sa na ňom siedmykrát v sérii a celkovo si pripíše už desiatu účasť. Ma ME bude po prvý raz v histórii účinkovať 24 krajín. Z kvalifikácie postúpili na šampionát víťazi siedmich skupín a kvinteto s najlepšou bilanciou z druhých priečok.

kvalifikácia ME 2019 - C-skupina - 6. kolo:

Island - Slovensko 0:3 (-18, -18, -20)

Rozhodovali: Papadopolová (Tal.), Burheimová (Nór.), zápas trval 69 minút, 325 divákov.

Island: Benediktsson 1, Matthiasson, K. Valdimarsson 4, Porvaldsson 14, H. Valdimarsson 1, Thórisson 5, Birgisson 3, Tryggvason 2, Davidsson, Helgason, Matthíasson 1, liberá Axelsson a Björnsson. Tréner: Ch. Achten.

SR: Firkaľ 4, Kohút 6, Krajčovič 4, Zaťko 2, liberá Kubš a Vitko, Goč 3, Mlynarčík 13, Lux 9, Paták, Ihnát 5, Mačuha 4, Kyjanica 5, Michalovič. Tréner: A. Kravárik

Vďaka istote postupu dal tréner Kravárik v zápase príležitosť zabojovať aj mladším hráčom z lavičky. Premiéru v národnom drese absolvovali Samuel Goč a Lukáš Kyjanica. Posledný zápas v reprezentácii naopak odohral kapitán Emanuel Kohút, ktorý oznámil po sobotňajšom domácom zápase s Čiernou Horou, že po kvalifikácii skončí. Slováci hrali v pohode a počas celého priebehu mali stretnutie pod kontrolou. V úvodnom sete triumfovali 25:18 a zhodným skóre sa skončila aj druhá časť. Tretí set bol najvyrovnanejší, keď v ňom slovenskí reprezentanti dovolili uhrať domácim hráčom 20 bodov.

Hlasy po zzápase (zdroj svf.sk):

Andrej Kravárik, tréner SR: "Zápas bol podľa očakávaní. Aj s chlapcami z lavičky, ktorí dostali šancu, sme spravili víťaznú bodku bez akýchkoľvek problémov. Splnili sme cieľ, ktorý sme si dali. Kvalifikáciu až na zaváhanie v Čiernej Hore hodnotím veľmi pozitívne, boli to poctivé výkony. Chlapci spravili všetko pre to, aby sa táto kvalifikácia podarila. Debutanti nesklamali, Samuel Goč aj Lukáš Kyjanica podali dobré výkony. Emo hral na svojom vysnívanom poste, bol na to priestor. Týmto som sa chcel Emovi odvďačiť za to, ako pristupoval k reprezentácii."

Emanuel Kohút, blokár a kapitán SR, v zápase na poste univerzála: "Chcel som si splniť sen, tréner mi to umožnil - zahrať si v reprezentácii na poste univerzála. Myslím si, že som bol platné striedanie (smiech). Hrali mladší chalani, keď bolo potrebné posilniť obranu, kývol som na to. Je to tak, ako som povedal v Nitre - končím s reprezentačnou kariérou, dohral som túto kvalifikáciu a koniec. Na Islande to bola povinná jazda, na takýto zápas sa ťažko koncentruje, no som rád, že sme to zvládli. Teším sa, že sme postúpili na majstrovstvá Európy."

Lukáš Kyjanica, blokár SR, debutant v národnom tíme: "Bolo to pre mňa niečo nové, veľmi som si to užil aj vďaka chalanom, ktorí ma výborne prijali do kolektívu. Zo začiatku som bol trochu nervózny, no som rád za príležitosť, ktorú som dostal od trénera."

Jakub Ihnát, smečiar SR: "Tréner dal šancu mladým. Nebolo to z našej strany úplne optimálne, v druhých častiach setov sme však ukázali, že sme lepší tím. Nebol to však nejaký super výkon. Som veľmi rád, že sme postúpili, škoda zaváhania v Čiernej Hore, ale napokon to dopadlo dobre. Budem veľmi rád, ak sa dostanem do nominácie na šampionát, to je však ešte ďaleko. Dúfam, že skupina bude hrateľná, aby sme bojovali o postup ďalej."

druhý zápas:

Čierna Hora - Moldavsko 3:0 (18, 21, 13)

Tabuľka C-skupiny:

1. Slovensko 6 5 1 15:4 15
2. Čierna Hora 6 4 2 14:6 13
3. Moldavsko 6 3 3 10:11 8
4. Island 6 0 6 0:18 0

Zoznam všetkých účastníkov ME:

Francúzsko, Slovinsko, Belgicko, Holandsko (hostitelia), Rusko, Nemecko, Srbsko, Taliansko, Bulharsko, Česko, Poľsko, Turecko (postup vďaka umiestneniu na ME 2017), Slovensko, Rumunsko, Estónsko, Grécko, Ukrajina, Bielorusko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Čierna Hora, Fínsko, Macedónsko (postup z kvalifikácie)