Main Content

Tatar žiaril pri triumfe nad jeho bývalým tímom

streda, 9. január 2019 07:37 | Autor: TASR

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

New York 9. januára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel dvoma asistenciami k víťazstvu Montrealu na ľade Detroitu 3:2 v zápase zámorskej NHL v noci na stredu. Na ľade strávil vyše 14 minút, zapísal si jeden plusový bod a jednu strelu aj dve trestné minúty.

Tatar najprv na začiatku druhej tretiny ukradol súperovi puk na červenej čiare, po strele Phillipa Daunalta sa snažil pri žŕdke pretlačiť puk do bránky, no ujala sa až dorážka Brendana Gallaghera. Druhú asistenciu si slovenský krídelník pripísal v úvode tretej dvadsaťminútovky, keď potiahol puk do útočného pásma, našiel voľného Jeffa Petryho a obranca "Habs" strelou zápästím spomedzi kruhov zvýšil na 3:1 pre hostí. Domácim sa podarilo už len znížiť zásluhou Andreasa Athanasioua.

"Súper tvrdo bojoval, vyskytli sa časti zápasu, keď bol lepší ako my, no trpezlivo sme čakali vzadu a zostali kompaktní. Z dvoch bodov máme skutočne veľkú radosť," uviedol pre nhl.com Tatar, ktorý nastúpil proti svojmu bývalému klubu. Detroit ho v roku 2009 draftoval zo 60. priečky, za "červené krídla" odohral 407 zápasov a ich dres obliekal až do vlaňajšej výmeny s Vegas. Montreal ho získal od Golden Knights v septembri rámci ďalšieho trejdu. "Je to pre mňa vždy výnimočné, keď sa sem môžem vrátiť a nastúpiť proti svojim bývalým spoluhráčom. Je zábavné ich znovu vidieť. Dáva mi to extra motiváciu vyhrať tieto zápasy, zakaždým keď sem prídeme," dodal slovenský útočník.

Pre Tatara to boli tohtosezónne asistencie s poradovými číslami 18 a 19, celkovo má na konte 33 bodov v 44 zápasoch. Má tak nakročené na najlepšiu sezónu v profiligovej kariére. Oporou Canadiens bol aj fínsky brankár Antti Niemi, náhradník za zraneného Careyho Pricea zaznamenal 30 úspešných zákrokov. Kým Canadiens sa vrátili späť na postupovú pozíciu, Red Wings sa naďalej trápia, prehrali ôsmy z uplynulých deviatich duelov a na priečky znamenajúce play off im chýba už 12 bodov.

Boston doma zvíťazil nad Minnesotou 4:0, slovenský obranca Bruins Zdeno Chára bol na ľade vyše 22 minút. V bránke domácich dostal šancu Fín Tuukka Rask pred Slovákom Jaroslavom Halákom, zlikvidoval 24 striel hostí a zaznamenal prvý shutout v sezóne. Bol pre neho 42. v kariére a znamenal pre neho jubilejné 250. víťazstvo v profilige. Boston vyhral piaty duel za sebou.

Líder ligy Tampa Bay zvíťazil doma nad Columbusom 4:0 aj bez slovenského obrancu Erika Černáka, ktorý bol v pozícii zdravého náhradníka.

Výsledky

Boston - Minnesota 4:0
Buffalo - New Jersey 5:1
New York Islanders - Carolina 3:4
Pittsburgh - Florida 5:1
Detroit - Montreal 2:3
(za hostí T. TATAR 0+2)
Tampa Bay - Columbus 4:0
Washington - Philadelphia 5:3
St. Louis - Dallas 1:3
Winnipeg - Colorado 7:4
Vegas - New York Rangers 4:2
San Jose - Edmonton 7:2