Main Content

Neukazujte prstom na Fehérváryho, buďme radi, že ho máme

streda, 9. január 2019 09:30 | Autor: Jakub Vaverka

Martin Fehérváry - komentár Sport7.sk
Martin Fehérváry - komentár Sport7.sk | zdroj: TASR

Slovenskou verejnosťou otriasa kauza spojená s hokejovou reprezentáciou do dvadsať rokov. Pondelková tlačová konferencia do nej zapojila aj jeden z najväčších talentov našej krajiny za posledné roky Martina Fehérváryho. Nie však úplne fér.

Komentár Jakuba Vaverku

Neviem si to predstaviť. Cestovať dvadsať hodín a byť postavený pred štyri desiatky novinárov, plus predtým si ktoviečo vypočuť od manažéra reprezentácie a trénera národného tímu do dvadsať rokov. Naši mladíci Fehérváry a aj Korenčík sa ocitli v náročnej situácii a za svoje vyhýbavé a povedzme alibistické odpovede si vyslúžili veľkú kritiku verejnosti.

 Tú si zlizol predovšetkým prvý menovaný – Martin Fehérváry. V lete si ho ako najvyššie postaveného Slováka na drafte 2018 vybral úradujúci víťaz NHL Washington Capitals, pričom ešte predtým sa v tínedžerskom veku objavil na seniorských majstrovstvách sveta. Teraz bol kapitánom reprezentácie do 20 rokov, pričom má stále iba 19.

Prečítal som si množstvo komentárov a názorov, kde sa objavovali tvrdenia, ako „Fehy“ sklamal, nepresvedčil, že sa od neho očakávalo viac či ako stiahol chvost. V minulosti som sa s ním viackrát bavil a absolvovali sme spolu aj interview, pričom som získal dojem, že je veľmi rozhľadený a úprimný mladý muž, ktorý to v hokeji môže dotiahnuť ďaleko.

Preto ma pozeranie tlačovej konferencii v pondelok prekvapilo, ale s pribúdajúcimi minútami som mal stále väčší problém počúvať výhovorky trénera Ernesta Bokroša, a tak som sa zamyslel nad pozíciou našich dvoch reprezentantov. Nevieme si predstaviť, aká je situácia v národnom tíme a na hokejovom zväze, kto kope s kým, kto má aký vplyv a čo môže jedna nesprávne formulovaná veta znamenať.

Preto chápem nášho kapitána Fehérváryho, pričom jeho kredit vylepšil aj komentár od jeho otcafacebookový status publikovaný včera večer. „Fehy“ má 19, veria mu tréneri v každej kategórii, patrí do zostavy švédskeho HV 71 a ak bude napredovať tak, ako doteraz, čoskoro ho uvidíme aj v NHL.

Píšem tento komentár, pretože si myslím, že by bolo prinajmenšom nefér, aby bol teraz zaškatuľkovaný za „nepresvedčivé vystúpenie“ na tlačovej konferencii. Zo skúsenosti s týmto hráčom môžem povedať, že rozhodne nejde o pretláčaného hokejistu, nemal to ľahké ani v súkromí a buďme radi, že máme dorastajúceho profesionála, ktorý to má v hlave upratané. Na záver si dajte ruku na srdce a zamyslite sa, ako by ste sa v danej situácii a vyčerpaný z cesty a celého diania zachovali vy. Vyzerá to jednoduchšie, ako to v skutočnosti je.